Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στην άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης

ΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΕΥΚΛΗΣ» ΣΕ ΕΞΩΧΩΡΙ-ΓΙΑΤΡΕΙΚΑ


ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Μάνη πεζοπόρησαν οι φίλοι του «Ευκλή» την Κυριακή 8 Μαρτίου και πιο συγκεκριμένα στη διαδρομή από το Εξωχώρι μέχρι τον οικισμό των Τσερίων «Γιατρέικα». Μια διαδρομή που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία με την άγρια φυσική ομορφιά του μανιάτικου τοπίου και ιδίως του εντυπωσιακού φαραγγιού του Βυρού.
Η αφετηρία ήταν το ιστορικό Εξωχώρι, πρώην Ανδρούβιστα, που ήταν η ορεινή και οχυρή παλαιά πρωτεύουσα όχι μόνο της Μεσαιωνικής, αλλά και της αρχαίας Καρδαμύλης. Από τη περιοχή αυτή αποικήθηκαν οι γύρω σημερινοί οικισμοί, ενώ από το 1621-1832 ήταν έδρα Επισκοπής και Καπετανίας και μετά το 1827 έδρα επαρχίας. Για αρκετά χρόνια. η Ανδρούβιστα αποτελούσε κομβικό πέρασμα από τη Λακωνία στη Μεσσηνία και δεν ήταν απλώς ένα χωριό, αλλά μια περιοχή διάσπαρτη με πολλούς μικροοικισμούς, που είχε ως κέντρο τη Χώρα.

Προκειμένου να φτάσουν στο πετρόκτιστο καλντερίμι προς τα Γιατρέικα, οι πεζοπόροι του Ευκλή πέρασαν το πανέμορφο φαράγγι του Βυρού, στο σημείο της ομώνυμης πηγής, που υδρεύει πολλά χωριά της περιοχής, Κατά την αρχαιότητα, πιστεύεται ότι κατά μήκος του φαραγγιού διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός, η οποία ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης στον Μεσσηνιακό κόλπο. 

Κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων, ο Αριστομένης διέσχισε τον Ταΰγετο από τον ίδιο δρόμο προκειμένου να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα, ενώ σύμφωνα με το μύθο, ο Πύρρος, γιος του Αχιλλέα, διέσχισε το φαράγγι του Βυρού για να φτάσει στην αρχαία Σπάρτη και να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.

Το ανηφορικό και καλοδιατηρημένο μονοπάτι προς τα Γιατρέικα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Μάνης. Βασική οδός επικοινωνίας των οικισμών άλλοτε, σήμερα προσφέρει στους πεζοπόρους μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κατά τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό χαρακτήρα και την απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής. Ο συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και μακραίωνης ιστορίας προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις στους φίλους του «Ευκλή», οι οποίοι, έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις, θα επιστρέψουν για πεζοπορία στη Μάνη στο άμεσο μέλλον.   
Θερμές ευχαριστίες στον Αργύρη Βλάχο για την καθοριστική του συμβολή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της εξόρμησής μας και στους Εθελοντές Σαμαρείτες που συνόδευσαν για μια ακόμη φορά την πεζοπορία μας.



(Περισσότερες φωτογραφίες από την πεζοπορία στο facebook, στα προφίλ «Έφορος Πεζοπορίας Ευκλή» και «Σ.Π.Ο.Κ. Ευκλής», αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου