Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Discover Free Diving in …Καλαμάτα!

ΣΤΟ «ELITE» ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΧΟΛΗ FREE DIVING ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ...
 ...ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ –ΟΠΩΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΓΚΙΓΙΟΜ ΝΕΡΙ - ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΤΡΩΝΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2015


«ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ έχει κάνει ένα μακροβούτι… έχει κάνει free diving!» λέει ο Σταύρος Καστρινάκης, ο άνθρωπος που έφερε στην πόλη μας το Free Diving, δηλαδή την ελεύθερη κατάδυση, για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού!
«Μετά από αρκετά χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στην Καλαμάτα, οργανώνοντας αγώνες, υπήρχε ήδη ζήτηση από πέρυσι από αθλητές αρκετών χωρών να έρθουν στην Καλαμάτα για μεγαλύτερα διαστήματα ή για όσο αυτοί επιθυμούσαν εκτός από αγωνιστικό πρόγραμμα. Αποφασίσαμε πλέον (σ.σ. το Freediving Club) να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα και να έχουμε παρουσία στην Καλαμάτα για όλη τη καλοκαιρινή σεζόν ξεκινώντας από αρχές Μαΐου, οπότε ήρθαν οι πρώτοι αθλητές, μέχρι και τέλος Οκτωβρίου. Για μας αποτελεί μια καινούργια αρχή πέραν από τους κλασικούς αγώνες που διοργανώνουμε στην Καλαμάτα, να είμαστε εδώ παρέχοντας αυτή τη δυνατότητα σε αθλητές απ’ όλο τον κόσμο να έρχονται όποτε το επιθυμούν στην Καλαμάτα να κάνουν ελεύθερη κατάδυση.»
Με τον τρόπο αυτό μας καλωσόρισε το απόγευμα της Τετάρτης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο του «Elite City Resort» στο grand opening του Freediving Club Greece in Καλαμάτα!
Πρόκειται για τη Σχόλη Ελεύθερης Κατάδυσης την οποία έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ως προπονητική τους βάση αθλητές ελεύθερης κατάδυσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία παράλληλα λειτουργεί ανοικτή και στο κοινό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους, αρχάριους ή και πιο εξοικειωμένους  με το νερό και τη θάλασσα, να δουν το ανεξερεύνητο από πολλούς βαθύ μπλε!
«Ο περισσότερος κόσμος στην Καλαμάτα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολείται με τη θάλασσα. Οποιοσδήποτε έχει κάνει ένα μακροβούτι έχει κάνει ελεύθερη κατάδυση, έχει κάνει άπνοια. Αυτό που θα σου δώσει η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα άλλο επίπεδο άνεσης και σιγουριάς μέσα στο νερό. Σου αλλάζει τελείως την αίσθηση που έχεις μέσα στο νερό!»
Ο άνθρωπος που έφερε στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα 2010 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων και αργότερα το Μεσογειακό Κύπελλο, ο Σταύρος Καστρινάκης έκανε προχθές το απόγευμα μια πιο επίσημη παρουσία της σχολής, στο χώρο πάνω από την πισίνα του Elite Beach Bar, και προσκαλεί όλο τον κόσμο στον φανταστικό υδάτινο κόσμο.
«Ήδη έρχονται αθλητές για προπονήσεις. Πρόκειται να είμαστε εδώ μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά επειδή πλέον το free diving club βρίσκεται στην Καλαμάτα θα έχουμε μια δραστηριότητα που θα συνεχίζεται όλο το χρόνο!» μας εξήγησε ο κ. Καστρινάκης γεμάτος χαρά που το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης στην πόλη μας χαίρει αποδοχής νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία επίδοξων καταδυτών!» και συνεχίζει: «Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να προπονούμε δύτες στα τμήματα της άπνοιας όλο το καλοκαίρι μέχρι και τον Οκτώβριο. Αλλά η σχολή θα έχει μια δραστηριότητα και το χειμώνα σε συνεργασία με τους Ναυτικούς Ομίλους όπου υπάρχει ενδιαφέρον να εντάξουν την ελεύθερη κατάδυση στο πρόγραμμά τους, δείχνοντας σε παιδιά και ενήλικες πως να ασχοληθούν με την ελεύθερη κατάδυση οργανωμένα και με ασφάλεια.
Μια πρώτη γνωριμία με το free diving γίνεται σε ηλικία 14-15 ετών και οι κανονικές εκπαιδεύσεις ξεκινούν συνήθως 16 ετών. Μπορεί να έρθει κάποιος που δεν έχει επαφή, αυτό που ζητάμε συνήθως είναι ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να κολυμπήσει και φυσικά να κάνει κάποιες βασικές εξετάσεις για την πιστοποίηση πως είναι υγιής, όπως θα έκανε εάν πήγαινε σε μια πισίνα να κολυμπήσει απλά ή σε ομάδα να παίξει.»

Ιδανικές οι υδάτινες συνθήκες
της Καλαμάτας για Free Diving

Στο ερώτημα τι κάνει την Καλαμάτα να ξεχωρίζει σε σύγκριση με άλλες περιοχές στη χώρα, δίχως δεύτερη σκέψη ο Σταύρος Καστρινάκης απαντά «…οι ιδανικές υδάτινες συνθήκες»!
Μιλά για μια εγγυημένα τέλειες συνθήκες, τουλάχιστον κάθε πρωί, οι οποίες συμβάλουν σε μια άψογη προπόνηση πόσο μάλλον διοργάνωση πανευρωπαϊκού και παγκοσμίου επίπεδου.
«Για την Ελεύθερη Κατάδυση υπάρχουν δυο – τρία σημαντικά κριτήρια και το κύριο είναι η θάλασσα! Οι συνθήκες στη θάλασσα απ’ ότι έχω δει ανά τον κόσμο γιατί έχω προπονήσει και έχω βοηθήσει σε πάρα πολλές διοργανώσεις στον κόσμο, στην Καλαμάτα έχουμε εγγυημένα τέλειες συνθήκες τουλάχιστον κάθε πρωί. Από κει και πέρα υπάρχει πλέον πολλή καλή υποδομή τόσο από άποψη αεροδρομίου, που πολλούς αθλητές πλέον τους εξυπηρετεί κι έρχονται απευθείας από την πόλη τους όσο και από πολλή καλή τουριστική υποδομή, που βλέπουμε άλλωστε στο χώρο που έχει καταφέρει και έχει το Free Diving Club Greece (σ.σ. στο ξενοδοχείο «Elite City Resort».
Εκτός αυτού, ένα από τα κύρια οφέλη είναι ότι η πόλη σαν διοργανωτές, μάς έχει αγκαλιάσει από επίπεδο πολιτών και φίλων μέχρι τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος μάς υποστηρίζει, με το λιμεναρχείο έχουμε πάρα πολλή καλή συνεργασία και όλοι οι φορείς μας έχουν αγκαλιάσει απ’ όταν ήρθαμε για τον πρώτο αγώνα μας.»

Στην Καλαμάτα καλωσόρισε με τη σειρά του, τη μόνιμη πια, βάση της Σχολής Ελεύθερης Κατάδυσης Free Diving Club Greece και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και του Ν.Α.Σ.Κ. «Αίολος» Χάρης Βγενής: «Χαιρόμαστε που είναι στη πόλη μας και δραστηριοποιείται μόνιμα ο κ. Καστρινάκης με τη σχολή free diving club. Είναι ο άνθρωπος που μας έφερε τα δυο παγκόσμια πρωταθλήματα, που έφερε πάνω από 250 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο για περισσότερο από ένα μήνα. Χαιρόμαστε να αναπτύσσονται μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως καλή ώρα η Ελεύθερη Κατάδυση, γιατί υπάρχουν ήδη αθλητές που έχουν κλείσει για 3 μήνες παραμονή στη χώρα μας και στην πόλη μας. Φανταστείτε το σύνολο των διαμονών και τα πολλαπλά έσοδα από έναν άνθρωπο που έρχεται και ζει στη πόλη μας για ένα τόσο μεγάλο διάστημα».
Στην επίσημη παρουσίαση της σχολής και στο πλευρό του φίλου της Σταύρου Καστρινάκη, βρέθηκε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου: «Ήρθα σα φίλη του Σταύρου Καστρινάκη, έναν άνθρωπο που γνώρισα πρόσφατα. Ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος και πιστεύω ότι, απ’ τα στοιχεία του χαρακτήρα του που μπόρεσα να διαπιστώσω στο λίγο διάστημα που τον γνωρίζω, θα έχει κάθε επιτυχία. Είναι πολύ καλό για την πόλη μας να υπάρχει μια τέτοια σχολή, κάτι που έλειπε μέχρι στιγμής στο χώρο της άθλησης, τόσο που μας ωθεί κι εμάς αν και δεν είναι το στοιχείο μας, να το δοκιμάσουμε! Του εύχομαι καλή επιτυχία και να συνεχίσει να ζει και να δουλεύει και να προσφέρει στην πόλη μας το καλύτερο για όλους μας.»

Στην Καλαμάτα τον Αύγουστο
ο Γάλλος πρωταθλητής Guillaume Nery

«Το 1960, οι γιατροί έλεγαν ότι δεν μπορούμε να περάσουμε τα 50 μέτρα. Υποτίμησαν τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος να πηγαίνει ακόμα πιο πέρα. Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα νεαρό άθλημα και η συστηματική προπόνηση γίνεται μόλις τα τελευταία 15 χρόνια. Απέχουμε ακόμα πολύ από το όριο.» Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Γάλλος πρωταθλητής της Ελεύθερης Κατάδυσης Γκιγιόμ Νερί πριν από λίγα χρόνια στο γερμανικό περιοδικό Spiegel εν όψει της συμμετοχής στην για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στον μεσσηνιακό κόλπο, τον οποίο πρόκειται να επισκεφθεί και φέτος, τον Αύγουστο για προετοιμασία και το Σεπτέμβριο για την δεύτερη διοργάνωση του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος στην πόλη μας.
Αυτό μας έκανε γνωστό προχθές το απόγευμα, ο υπεύθυνος της Ελεύθερης Κατάδυσης και της σχολής Free Diving που λειτουργεί ήδη στην πόλη μας, αθλητής, προπονητής και διοργανωτής, Σταύρος Καστρινάκης: «Μάθαμε επίσης πως καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε τον Γάλλο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Γκιγιόμ Νερί όλο τον Αύγουστο για προπονήσεις στην Καλαμάτα.»
Ο Guillaume Nery προπονείται επί 15 χρόνια και έχει κάνει χιλιάδες καταδύσεις στη ζωή του, έχει μάθει να δέχεται την πίεση και να μη νιώθει πόνο ακόμη σε βάθος 115 μέτρων όπου απλά …πέφτεις έχοντας μια απαράμιλλη αίσθηση! Πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνίστησε σε ένα διάσημο βίντεο στο «YouTube», με τίτλο «Free Fall», όπου πηδά μέσα στη μεγαλύτερη υποβρύχια τρύπα, ύψους 202 μέτρων στις Μπαχάμες, ενώ έχει φωτογραφηθεί με δελφίνια και με ρούχα υψηλής ραπτικής στον βυθό, θέλοντας έτσι να αποδείξει πως μπορείς να νοιώσεις το ίδιο άνετα στο νερό, όπως και στην ξηρά και παράλληλα να βοηθήσει όσους τρέφουν έναν …παράλογο φόβο για την ανοικτή θάλασσα ή για τα βαθιά!

Ιούνιο και Σεπτέμβριο η Καλαμάτα
υποδέχεται δυο σπουδαίες διοργανώσεις

Οι βάσεις τέθηκαν από το 2010 όταν η πόλη μας για πρώτη φορά υποδέχτηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης με τη συμμετοχή αθλητών και πρωταθλητών του αθλήματος, από κάθε γωνιά της γης. Οι μοναδικές υδάτινες συνθήκες, το καλωσόρισμα του κόσμου, η άρτια διοργάνωση και οι μαγευτικές εικόνες της πόλης μας αποτέλεσαν τα εχέγγυα ώστε ο μεσσηνιακός κόλπος να αποτελεί μόνιμο πλέον προορισμό για σπουδαίες διοργανώσεις της παγκόσμιας ελεύθερης Κατάδυσης και σε αυτό συμβάλει τα μέγιστα ο Σταύρος Καστρινάκης, όχι μόνο ως πρεσβευτής της χώρας μας ως αθλητής, αλλά πλέον ως διοργανωτής αγώνων και υπεύθυνος σχολής ελεύθερης κατάδυσης.
Έτσι και φέτος η πόλη μας θα αποτελέσει πόλο έλξης κορυφαίων και διακεκριμένων καταδυτών καθώς και επίδοξων πρωταθλητών τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
«Υπάρχουν πολύ σημαντικοί αγώνες φέτος. Ξεκινάμε με το Μεσογειακό Κύπελλο που παραδοσιακά γίνεται στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, το οποίο 13 με 20 Ιουνίου και αμέσως μετά, ακόμη πιο σημαντική διοργάνωση είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που μας έδωσε πάλι η Παγκόσμια Ομοσπονδία – πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά- και θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.» Αυτές είναι οι δυο μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς και θα γίνουν στην πόλη χάρη στις ιδανικές υδάτινες συνθήκες, τις προσπάθειες του Σταύρου Καστρινάκη και την αγάπη και αποδοχή του καλαματιανού κόσμου για τον ίδιο και την ελεύθερη κατάδυση, που μέσω της πόλης μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια εναλλακτική ενασχόληση στο κομμάτι αθλοτουρισμός.

Who is Who: Σταύρος Καστρινάκης
και Freediving Club Greece

Ο Σταύρος Καστρινάκης είναι ο πρώτος Έλληνας και 6ος άνθρωπος στον κόσμο, που καταφέρνει να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των -150mt με μια μόλις ανάσα!
Η βουτιά που έκανε έγινε στα -151mt στην κατηγορία «No Limits», στο πλαίσιο του πρώτου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ελεύθερης Κατάδυσης που έγινε στην πόλη μας το 2010 κι έτσι έσπασε το …φράγμα!
Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1976. Το 1994 ανέβηκε στην βροχερή Γλασκόβη για σπουδές σε Φυσική και Αστρονομία, αργότερα βρέθηκε στο Εδιμβούργο όπου έκανε το μεταπτυχιακό του: Master of Engineering στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Κοιτασμάτων Πετρελαίου, ενώ εργάστηκε ως ερευνητής για ένα χρόνο.
Η καριέρα του δεν έμελλε να συνεχιστεί εκεί για πολύ μιας και η έλλειψη ήλιου τον έστειλε πίσω «σπίτι». Στην Ελλάδα πια ξεκίνησε μια καινούρια καριέρα καθώς ασχολήθηκε με τα ιατρικά μηχανήματα, μέχρι που συνειδητοποίησε πως είναι προτιμότερο να κάνεις αυτό που θέλεις παρά αυτό που πρέπει. Έτσι σταμάτησε να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην "δουλειά" και την ελεύθερη κατάδυση και ξεκίνησε κάτι δικό του, κάτι που αγαπά πραγματικά. Η σχολή ελεύθερη κατάδυσης Freediving Club ξεκίνησε επίσημα το 2008 με στόχο από την αρχή να προσφέρει με τους συνεργάτες του ένα άλλο επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελεύθερη Κατάδυση.
Οι διεθνείς αγώνες είναι ένα άλλο, μεγάλο κομμάτι της ενασχόλησης του Freediving Club, τους οποίους ξεκίνησε να οργανώνει το 2008 με το 1ο Mediterranean Freediving Meeting. Από την πρώτη κιόλας χρονιά προσέλκυσε μεγάλα ονόματα στην χώρα μας όπως οι Guillaume Nery, Natalia Molchanova, Carlos Coste, Alexey Molchanov, Herbert Nitsch και πολλοί άλλοι.
Οι αγώνες του Freediving Club απέκτησαν εξαιρετική καλή φήμη διεθνώς, προσελκύοντας όλο και περισσότερους αθλητές και επτά χρόνια μετά συνεχίζεται ακάθεκτος να προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει τον θαυμαστό θαλάσσιο κόσμο μέσα από την ελεύθερη κατάδυση!

Το 2010 διοργάνωσε στην πόλη της Καλαμάτας το 3ο Μεσογειακό Παγκόσμιο Κύπελλο Ελεύθερης Κατάδυσης σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, το οποίο είχε προσελκύσει περισσότερους από 40 αθλητές από 18 χώρες και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο αγώνα βάθους της χρονιάς, από άποψη συμμετοχών και προβολής.
Στο πλευρό του στο Freediving Club, έχουν βρεθεί κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ελεύθεροι δύτες όπως οι Ανδρέας Δημητρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φοίβος Διακογιάννης, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Στούπας, Νίκος Ψαράκης, William Winram, Fred Buyle και όλοι μαζί πλαισιώνουν μια κορυφαία ομάδα οργάνωσης και ασφάλειας αγώνων…

Free Diving Club Greece
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Free diving club Greece @ Elite City Resort, Ναυαρίνου 2, 24100 Καλαμάτα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977.808.648.


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου