Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο μεταφέρει από πόλη σε πόλη το «Wheeling2help»

  • ΠΡΩΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΥΙΟΘΕΤΕΙ» ΤΟ DISABLE BOOK ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΛΟΥΠΗ
  • ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ
  • ΚΑΤΑ 80% ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ 19.000 € ΓΙΑ ΤΑ 100 ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ

ΕΛΠΙΔΑ και δώρα έφεραν στην πόλη μας ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση κατά την άφιξή τους μαζί με πέντε ακόμη ποδηλάτες στην πόλη μας το απόγευμα του Σαββάτου. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ένα σπουδαίο δώρο για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες. Ένα δώρο που ουσιαστικά δωρίζει στην πόλη μας ο εμπνευστής και δημιουργός του Πέτρος Καλούπης και πρώτος ο Δήμος Καλαμάτας «υιοθετεί» και θα εφαρμόσει. Πρόκειται βεβαίως για την πλατφόρμα disable book που παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε τυφλούς, κωφούς και όλων των ΑμεΑ.

Σε ό,τι αφορά στο «Wheeling2help», μπορεί να ξεκίνησε σαν μια απλή και απόλυτα τρελή ιδέα κατέληξε ωστόσο να σημαίνει πολλά περισσότερα, να αποτελεί σήμερα ένα κίνημα αγάπης αλληλεγγύης… Εμπνευστές του ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα. Το ζευγάρι που τα τελευταία 4 χρόνια κάνει πολύμηνα οδοιπορικά με μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατο σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη…
Το Wheeling2help είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να εμπνεύσει και να μυήσει τους νέους στον εθελοντισμό μέσω κοινωνικών δράσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα το πρότζεκτ «Wheelling2Help» θα διαρκέσει 32 ημέρες, η διαδρομή ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης (3/10 Καλαμάτα – Στούπα44χμ, 4/10 Στούπα – Γύθειο57χμ, 5/10 Γύθειο – Κίσσαμος (καράβι), 6/10 ξεκούραση στα Χανιά, 7/10 ξεκούραση (εκδήλωση Χανιά), 8/10 Χανιά – Ρέθυμνο61χμ, 9/10 Ρέθυμνο – Ηράκλειο79χμ ). Συνολικά θα διανυθούν συνολικά 1,700 χμ.

Σε κάθε πόλη –σταθμό, γιορτές εθελοντισμού υποδέχονται και στηρίζουν την διοργάνωση. Κι όλοι μαζί συμβάλουν στον μεγάλο στόχο να προσφέρουν αναπηρικά αμαξίδια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αφιχθέντες στην Καλαμάτα οι επτά ποδηλάτες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ μας ενημέρωσαν πως το κίνημα αγάπης έχει ήδη αγγίξει το 80% του στόχου!!!

Το καλωσόρισμα
και το μήνυμα ελπίδας!

Η αρχική υποδομή των ποδηλατών έγινε στην διασταύρωση των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος, στη γέφυρα, όπου περίπου 20 ποδηλάτες και μέλη της καλαματιανής ομάδας του «Wheelling2Help» τους υποδέχτηκαν και μαζί πορεύθηκαν προς την κεντρική πλατεία.
Εκεί, στο κέντρο της πόλης που είχε μετατραπεί σε ένα βιωματικό «τερέν», είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή εθελοντισμού και ευαισθητοποίησης έγινε το απόγευμα Σαββάτου, 1η Οκτωβρίου, στην πόλη μας που αποτέλεσε μια εκ των 20 πόλεων σταθμών του μεγάλου ποδηλατικού ταξιδιού «Wheelling2help».
Κατά την υποδοχή τους, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, φανερά ικανοποιημένος και γεμάτος ενέργεια είπε: «Στις 20 πόλεις απ’ όπου περνάμε, κάνουμε μεγάλες γιορτές εθελοντισμού όπως και σήμερα εδώ, που έχετε διοργανώσει πάρα πολλά πράγματα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ κι ανυπομονούμε να κάνουμε πολλές βιωματικές δράσεις και χαίρομαι που βλέπω πάρα πολλά παιδιά, αυτό είναι σημαντικό καθώς από μικροί θα πρέπει να μαθαίνουμε!
Ο σκοπός που το κάνουμε αυτό είναι να μαζέψουμε 19.000 ευρώ για να πάρουμε 100 αναπηρικά αμαξίδια και ήδη η καμπάνια βρίσκεται στο 80% πάει πάρα πολύ καλά. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ξεκίνησε σαν μια τρελή ιδέα και σιγά σιγά έχει αγκαλιαστεί από πάρα πολύ κόσμο κι έχει γίνει ένα κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης.
Το λογότυπο του «Wheeling2Help» είναι πολλά ανθρωπάκια που σημαίνει ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και όπως και σήμερα εδώ βρίσκονται άνθρωποι από διαφορετικές κατηγορίες, συλλόγους και φορείς αλλά είναι όλοι μαζί σήμερα στην πλατεία με χαμόγελο για έναν μοναδικό σκοπό!»

Από τη μεριά της η Δώρα Μπίτση, μετέφερε τη χαρά όλης της ομάδας για την υποδοχή που έλαχαν στην πόλη μας «Μας έχετε κατενθουσιάσει όλο τον χρόνο που σχεδιάζαμε τις δράσεις που θα γίνονταν εδώ και ελπίζουμε να διασκεδάσετε».
Ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του δημάρχου Παναγιώτης Γιαννόπουλος, καλωσόρισε τους αθλητές και όλο τον κόσμο που στήριξε με την παρουσία του τη διοργάνωση: «Χαίρομαι απερίγραπτα που βρίσκομαι σε μια τέτοια γιορτή ανθρωπιάς. Ο σκοπός είναι τεράστιος, να βάλουμε αυτά τα άτομα με αναπηρία στο κέντρο του «κάδρου»!
Να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι η δύσκολη καθημερινότητά τους λόγω της αναπηρίας τους, έχει να κάνει και με τη δική μας καθημερινότητα, που δυστυχώς πολλές φορές, χωρίς πολύ μυαλό κλείνουμε μια διάβαση ή «καβαλάμε» ένα πεζοδρόμιο δυσκολεύοντας τη διαδρομή τους. Πλέον και στη κοινωνία μας ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία ή άλλων ευπαθών ομάδων πρέπει να εξαλειφθεί. Όλοι μαζί είμαστε εδώ γι’ αυτή τη δουλειά, ιδίως τα μικρά παιδιά που χαίρομαι που παρευρίσκονται, για να γίνει βίωμά τους από πολύ μικρή ηλικία πως πρέπει να είμαστε μαζί με αυτές τις κοινωνικές ομάδες και η δική μας καθημερινότητα να βοηθά τη δική τους.» Κλείνοντας προέτρεψε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις βιωματικές δράσεις που μέσα από πολύ απλά πράγματα έβαλε μικρούς και μεγάλους στη θέση ενός ατόμου ΑμεΑ φανερώνοντας πόση περισσότερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουν ώστε να φέρνουν σε πέρας απλά καθημερινά πράγματα, δικής μας «ρουτίνας»!
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος καλωσόρισε τους ποδηλάτες στην Μεσσηνία λέγοντας: «Ο Έλπις και η Δώρα μας δίνουν την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι πλέον δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος "διαφορετικότητα" γιατί όλοι είμαστε ίδιοι, είμαστε όλοι άνθρωποι! Οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει η έννοια "διαφορετικότητα" στη ζωή μας. Για μένα το ΑμεΑ δεν σημαίνει άτομα με αναπηρία, αλλά άνθρωποι με αλληλεγγύη.»
Εκ μέρους του συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων Μεσσηνίας ο Σπύρος Αθανασόπουλος, αντιπρόεδρος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, όχι μόνον οι ανάπηροι, αλλά όλοι οι άνθρωποι.» Δράττοντας της ευκαιρίας ο κ. Αθανασόπουλος, ενημέρωσε σχετικά με την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές που θα λάβουν χώρα το προσεχές Σάββατο (8/10) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου δίδεται η ευκαιρία σε όλους να μάθουν τι σημαίνει να είσαι βαρήκοος ή κωφός.


Πρώτος ο Δήμος Καλαμάτας
«υιοθετεί» το disable book
Πρώτος στην Ελλάδα ο Δήμος Καλαμάτας που «υιοθετεί» και πρόκειται να εφαρμόσει στην ιστοσελίδα του το disable book! Αυτό ήταν άλλωστε το πολύ σπουδαίο και σημαντικό για τους συνανθρώπους μας, δώρο, που έκανε στο Δήμο Καλαμάτας ο ιδρυτής του αντίστοιχου facebook που απευθύνεται και εξυπηρετεί άτομα με αναπηρία, Πέτρος Καλούπης που επίσης συμμετέχει στις εκδηλώσεις του «Wheeling2help». Πρόκειται για λογισμικό αξίας 18.000 €, το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να κάνει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία πιο εύκολη. Ήδη μάλιστα «μετρά» περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες και ο σχεδιασμός του μέλλοντος αφορά σε εφαρμογή της συγκεκριμένης πλατφόρμας σε όλο το διαδικτυακό φάσμα!
Ο προγραμματιστής Πέτρος Καλούπης βρέθηκε προχθές στην πόλη μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Wheeling2help»: «Μια λέξη θέλω να πω: Αυτονομία! Τι σημαντικό έχει αυτή η λέξη. Εν έτη 2016 υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, να κάνουν 5 μέτρα έως το περίπτερο και να ξαναγυρίσουν! Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα μου κι εγώ φτιάξαμε την πλατφόρμα disable book, ένα facebook για άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο αναγνωρίζει την αναπηρία και δίνει τα κατάλληλα εργαλεία, όπως παράδειγμα στους τυφλούς να μπορούν να διαβάσουν, για όσους έχουν προβλήματα κώφωσης υπάρχουν νοηματική γλώσσα και υπότιτλοι και όσοι έχουν προβλήματα στα άνω άκρα,  δίδεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν την πλατφόρμα με το κεφάλι ή το πόδι. Μετά σκεφτήκαμε γιατί; Γιατί να είμαστε τόσο εγωιστές; Αφού καταφέραμε και μαζέψαμε 100.000 κόσμο, γιατί να μην κάνουμε κάτι για όλους τους υπόλοιπους, όλες τις ιστοσελίδες ώστε να είναι προσβάσιμες. Γι’ αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ, να δώσουμε στον Δήμο Καλαμάτας μια τεχνολογία… είναι ο πρώτος Δήμος που μας δέχτηκε και μας αγκάλιασε και πήρε την τεχνολογία για την ιστοσελίδα του! Εκ μέρους όλων των ανθρώπων που σαν και μένα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να πούμε ένα ευχαριστώ που μας δίνεται την ευκαιρία να γίνουμε αυτόνομοι!»


Πλούσιες αθλητικές και
πολιτιστικές βιωματικές δράσεις
Στην εκδήλωση του Σαββάτου που διοργάνωσε η Weeling2help στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας συμμετείχαν οι: ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας, ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ.
Την εκδήλωση κάλυψε υγειονομικά το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του τμήματος Καλαμάτας.
Το κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας "Διάπλαση" , παρείχε τραπέζια πινγκ-πονγκ.
Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν τα αναπηρικά αμαξίδια που εξασφαλίστηκαν μέσω χορηγιών στα πλαίσια του «Wheeling2Help», στους Συλλόγους που τα έχουν ανάγκη.
Βροντερό ήταν το παρόν των αθλητικών Συλλόγων της πόλης μας Καλαμάτας 80, Καλαμάτας Βόλεϊ, Μεσσηνιακού Γ.Σ., Ολυμπιάδας Καλαμάτας και Ακρίτα που στήριξαν έμπρακτα την διοργάνωση συμμετέχοντες στις αθλητικές βιωματικές δράσεις.
Ειδικότερα, οι βιωματικές δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν: mini τένις, πινγκ-πονγκ (από τον Α.Σ. ΑμεΑ ΔιαφοροΖΩ), μπάσκετ με αμαξίδιο (Α.Σ. ΑμεΑ ΔιαφοροΖΩ και  Α.Ο. Καλαμάτα 1980, αγώνισμα βόλεϊ καθιστών (Καλαμάτα Βόλεϊ και Ακρίτας). αγώνισμα υπερπήδησης εμποδίων (Ολυμπιάδα Καλαμάτας), ριπτικό αγώνισμα (από τον Μεσσηνιακό Γ.Σ.), αγώνισμα δρόμου ταχύτητας για τυφλούς αθλητές (από τον Μεσσηνιακός Γ.Σ.), αγώνισμα άλματος σε μήκος για τυφλούς αθλητές (από τον Μεσσηνιακό Γ.Σ.)

Καθώς επίσης, αρκετές ήταν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις: χορός Tango «στα σκοτεινά» - χοροθεατρική ομάδα «Tango Ideal», tango ζευγαριών με τυφλές ντάμες, μουσική παράσταση από το σχήμα «Ήχος του Νότου», παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ecomobility από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας και παρουσίαση προγράμματος Freemobility στα πλαίσια της εκστρατείας Ecomobility. Θεατρικό δρώμενο: «Το δέντρο που έδινε». Τραγούδι στη νοηματική. Ενημέρωση/επίδειξη διαδρομής με σκυλιά οδηγούς - Σκύλοι Οδηγοί  Ελλάδας και Σύλλογος Τυφλών, ενημέρωση/επίδειξη διαδρομής με μπαστούνι τυφλών - Σύλλογος  Τυφλών Καλαμάτας, ενημέρωση/επίδειξη σχετικά με τη χρήση της γραφομηχανής braille, επίδειξη/ενημέρωση από μέλη του Συλλόγου Τυφλών Καλαμάτας, ενημέρωση/επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Καλαμάτας, ενημέρωση/παρουσίαση του Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος», και παιδικές δραστηριότητες: παιχνίδια αφής από τον Σύλλογο Τυφλών Καλαμάτας, κατασκευές κούκλων για κουκλοθέατρο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχ. Μεσσήνης - Τάμι Ρόρη και Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. παράλληλα σε ειδικό χώρο συγκεντρώνονταν τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς από την παρέα «Άνεμος» και τέλος υπήρξε χορός χωρίς μουσική, από τους Παυλίνα Αθανασοπούλου και Σπύρο Αθανασόπουλο.
Φινάλε στις επιτυχημένες εκδηλώσεις του Σαββάτου έδωσε χθες η προβολή του ντοκιμαντέρ «AfriQuest» με πρωταγωνιστές του εμπνευστές του «wheeling2help», Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη και Δώρα Μπίτση για την σημαντική εθελοντική δράση τους. Η προβολή έγινε το βράδυ στο στέκι πολιτισμού «Μπουκαδούρα», στο λιμάνι της Καλαμάτας σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, και ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης















Ο εμπνευστής του disable book, Πέτρος Καλούπης









Σ.Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου