ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ 2003 ΕΩΣ ΤΟ 2009
Συγκεκριμένα, ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 3.500 ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τα επόμενα 4 χρόνια σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Salas-Salvado, καθηγητή διατροφής στο Rovira i Virgili University, τυχαιοποιημένες δοκιμές έδειξαν ότι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που προάγουν την απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, δεν είχε αξιολογηθεί στο παρελθόν αν διατροφικές αλλαγές χωρίς περιορισμό θερμίδων ή αυξημένη άσκηση επίσης προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη.
Εκτός από το ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ωφέλιμη για ανθρώπους με καρδιοπάθεια, εκτιμάται ότι έχει συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και μπορεί να έχει επίδραση στον διαβήτη.
Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Χρονικά Εσωτερικής Παθολογίας» (Annals of internal medicine), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από υπάρχουσα δοκιμή που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Η έρευνα
Στην έρευνα, που διήρκεσε από το 2003 έως το 2009, έλαβαν μέρος 3.541 άνθρωποι, 55 έως 80 ετών.Κανένας δεν είχε διαβήτη στην έναρξη της δοκιμής αλλά όλοι είχαν τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος και η υψηλή χοληστερόλη.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή που αντλούσε τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιούσε ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ως κύρια πηγή ακόρεστων λιπαρών και η τρίτη έδωσε έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης όλων των λιπαρών.
Καμία από τις διατροφές ωστόσο δεν ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες ή να αυξήσουν την άσκηση.
Μετά από 4 χρόνια, 273 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το 6,9% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το 7,4% από την ομάδα των ανάμικτων ξηρών καρπών και το 8,8% από την ομάδα με τα μειωμένα λιπαρά.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η διαφορά στα περιστατικά διαβήτη μεταξύ ανθρώπων που ανήκαν στην ομάδα των ανάμικτων ξηρών καρπών και των μειωμένων λιπαρών μπορεί να οφείλεται στην τύχη.
Ωστόσο, ο Salas-Salvado, δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των 2 μεσογειακών διατροφών θα μπορούσε να είναι τυχαίο γεγονός, επειδή και οι 2 περιέχουν επιπλέον ακόρεστα λιπαρά οξέα που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.
Δήλωσε, ότι η μείωση των θερμίδων σε συνδυασμό με μεσογειακή διατροφή πιθανόν θα μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο. Τα συγκεκριμένα οφέλη παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες μεταξύ 55 και 80 ετών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επομένως το μήνυμα είναι πως ποτέ δεν είναι αργά να στραφεί κάποιος σε υγιεινή διατροφή όπως η μεσογειακή.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΡΟΚΟΥ
από το iatronet.gr
από το iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου