Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ

Καταπέλτης το Δασαρχείο Καλαμάτας
για τη βαρβαρότητα στο πάρκο Αλμυρού!

Η ΔΕΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ  η απάντηση του Δασάρχη Καλαμάτας Σπ. Κατσίποδα για τη βαρβαρότητα στο πάρκο Αλμυρού, όπου με εργολαβία της ΔΕΗ καρατομήθηκαν χωρίς την έγκριση του Δασαρχείου ευκάλυπτοι, με πρόφαση το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ
Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από τη ΔΕΗ, μέσω εργολαβίας, όπου την περασμένη Πέμπτη έφθασαν πρωί στο πάρκο και στην άρνηση του επιχειρηματία του αναψυκτηρίου να ανοίξει την πόρτα, επειδή δεν είχε ειδοποιηθεί και είχαν κανονιστεί εκδρομές μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, έκοψαν τα λουκέτα και άρχισαν το… θεάρεστον έργον ξαπλώνοντας κάτω τους ευκαλύπτους, ενώ θα μπορούσαν να κλαδευτούν και να μην προκαλούν προβλήματα στο δίκτυο.
Οι εκδρομές ματαιώθηκαν, με σημαντική οικονομική ζημία για τον επιχειρηματία, ενώ η επιχείρηση καρατόμησης των ευκαλύπτων συνοδεύτηκε από τη φόρτωση και φυγάδευση πελώριων κορμών με νταλίκα.
Αφού ολοκλήρωσαν το καταστροφικό έργο παράτησαν τα κλαριά στο πάρκο, το οποίο κατέστη απροσπέλαστο για χρήση αναψυχής, παρά τις διαμαρτυρίες του επιχειρηματία.
Στην άρνηση του εργολάβου να ολοκληρώσει την επιχείρηση προφασιζόμενος ότι δουλειά του ήταν μόνο να κόψει τα δένδρα και να καθαριστεί σχετικά το πάρκο, ο επιχειρηματίας με δικούς του εργάτες προσπάθησε να βάλει μια τάξη στο χώρο.
Παράλληλα άρχισε η επέλαση διαφόρων που είχαν, λέει, άδεια από τον εργολάβο να παίρνουν αδιακρίτως ξύλα!
Από την πλευρά της επιχείρησης που φροντίζει τη συντήρηση και τη χαμηλή βλάστηση του πάρκου, μας είπαν ότι ΔΕΗ και εργολάβος αρνήθηκαν και να τους ακούσουν και ενώ στις διαμαρτυρίες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, προξενώντας τους οικονομική ζημιά αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεννόηση πριν ή εξήγηση μετά την καταστροφή.
Παρά τις προσπάθειές μας ουδείς έδωσε οποιαδήποτε πειστική εξήγηση και για το εσπευσμένο της επιχείρησης και πολύ περισσότερο γιατί το κλάδεμα των δένδρων δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες, όπου και η επιχείρηση ήταν κλειστή και η επισκεψιμότητα στο πάρκο ανύπαρκτη, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η επιχείρηση σχετίζεται με το πρόσφατο ατύχημα στην Καλαμάτα, όπου 15χρονη μαθήτρια τραυματίστηκε από την πτώση δένδρου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ
«Σχετικά με δημοσιεύματα για τις υλοτομίες που έχουν γίνει στο αλσύλλιο «Αλμυρού» της δ.κ Βέργας γνωστοποιούνται τα εξής:
1. πρόκειται για δημόσια έκταση η οποία:
έχει αναδασωθεί τεχνητώς ( αλσύλλιο) και έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα έκταση με την αρ. 3116/7-6-76 απόφαση Νο. Μεσσηνίας (ΦΕΚ 270/Δ΄/10-9-1976).
παραχωρήθηκε στον Δήμο Καλαμάτας για χρήση έργων αναψυχής με την αρ.2071/2-8-99 απόφαση ΓΓΠΠ με τους όρους και τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στην αρ.2071/2/1999 απόφαση έγκρισης τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του αλσυλλίου (ΦΕΚ 1666τ.Β/25-8-1999).
2. Επειδή ισχύει ειδικό αυστηρό καθεστώς προστασίας (αναδασωτέα έκταση) κάθε επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μετά από σχετική μελέτη που πρέπει να θεωρείται από την Υπηρεσία μας και η οποία θα είναι συμβατή με τον σκοπό ίδρυσης του αλσυλλίου, τον κανονισμό λειτουργίας του και τον περιβάλλοντα χώρο.
3. Κάθε χρόνο επί αιτήσεως της  ΔΕΗ χορηγείται από την Δ/νση Δασών Μεσσηνίας «έγκριση υλοτομίας κλάδων και δασικών δένδρων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις εντός της ζώνης των δικτύων ηλεκτροδότησης», υπό τον όρο της παρουσίας δασικών υπαλλήλων μετά την συνεννόηση-προγραμματισμό με το εκάστοτε Δασαρχείο για τον χρόνο υλοτομίας, διάθεση δασικών προϊόντων που τυχόν παραχθούν ,κ.λ.π.
     Κατόπιν των ανωτέρω κάνουμε γνωστό  ότι η Υπηρεσία μας ουδέποτε ενημερώθηκε, τόσο από την ΔΕΗ όσο και από το Δήμο Καλαμάτας, στον οποίο έχει παραχωρηθεί ο χώρος, για τις εν λόγω επεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και χωρίς την παρουσία δασικού υπαλλήλου.
Για τα ανωτέρω έχει υποβληθεί  σχετική έκθεση – αναφορά προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας».
Ό,τι και όπως και αν συνέβη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους και της τελευταίας στιγμής, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς συντονισμό, οπότε και τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να είναι παρά οι ακρότητες και, εν προκειμένω, οι αισθητικές βαρβαρότητες!
Θ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου