Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ «Φ» ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ!

«Η εξουσία είναι πάντα προβληματική»!

ΣΤΙΣ συνεντεύξεις του είναι πάντα χειμαρρώδης και δεν μασάει τα λόγια του. Γεγονός φυσικά που τον κάνει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνομιλητή. Θα πει αυτό που σκέφτεται χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, αν θα στεναχωρήσει ανθρώπους με δύναμη ή αν θα χάσει “εισιτήρια” από θεατές που δε συμφωνούν με τις απόψεις του.
Ακόμα και αν διαφωνείς μαζί του δεν μπορείς να του κρατήσεις κακία γιατί είναι γλυκύτατος. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να διαφωνεί χωρίς να θέλει να σου επιβάλει τη γνώμη του.
Η μουσική και τα τραγούδια του αγγίζουν τις ψυχές όλων όσοι έστω μια φορά στη ζωή τους έχουν ζήσει ένα δυνατό συναίσθημα, ενώ έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες από τη δεκαετία του ‘80. Η δύναμη των στίχων του και οι παραστάσεις του μαγεύουν το κοινό τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Κυρίες και κύριοι, ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει στην “Φ” περί πολιτικής και περί έρωτος!
“Φ”: Πρόσφατα δηλώσατε ότι σας ενοχλούν “η προχειρότητα και το άδικο”. Πού τα εντοπίζετε αυτά;
Σ.Κ.: Παντού, στην καθημερινότητα, στην πολιτική, στα κανάλια, στην Τέχνη, τη μουσική, στο θέατρο. Έχει καταντήσει σχεδόν εξαίρεση το αντίθετο.
“Φ”: Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη σας;
Σ.Κ.: Ο εφησυχασμός. Μετά το περσινό ΟΧΙ, έπεσε μια απογοήτευση. Λογικό. Παρ’ όλα αυτά ξαναξυπνήσαμε. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Το είπαν οι ποιητές. Όρθιοι και χέρι χέρι. Οι μικρές κοινωνίες μπορούν να κάνουν θαύματα. Υπάρχει μια μοιρολατρία.
“Φ”: Και ποιό το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης;
 Σ.Κ.: Κατά τη γνώμη μου η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλο λάθος. Υποδούλωση στις τράπεζες. Υποδούλωση στους φραγκάτους. Κατασπατάληση των πόρων. Καταστροφή των εθνικών προϊόντων…
“Φ”: Η Ελλάδα “σώζεται”; Πώς;
Σ.Κ.: Πίστη στο τοπίο, στα προϊόντα… στους ανθρώπους της. Έχουμε πρωτιές στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στην Τέχνη.
“Φ”: Ποιές πιστεύετε ότι είναι οι κύριες διαφορές (εάν υπάρχουν) της εποχής που ξεκινούσατε εσείς την καριέρα σας και σήμερα; Tί αντιμετώπιζε δηλαδή τότε ένας νέος καλλιτέχνης και τί τώρα.
Σ.Κ.: Ακούστε, όλα μοιάζουν το ίδιο δύσκολα, παρ όλα αυτά ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί εύκολα πια από τα κοινωνικά δίκτυα να επικοινωνήσει το προϊόν του.
Αυτό που λείπει είναι η δύναμη του προϊόντος. Δεν βρίσκει εύκολα κανείς κάτι που να σπάσει τη βιτρίνα του. Έτσι κι αλλιώς αν είσαι ταλέντο και σε μάθει η γειτονιά σου, θα σε μάθουν κι οι άλλες γειτονιές. Αυτό είναι κανόνας.
“Φ”: Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης, εάν θέλετε να κάνετε κάποια πρόβλεψη, ή πώς θα θέλατε να είναι η Ευρώπη στο εξής;
Σ.Κ.: Όλα θα ξαναγεννηθούνε απ’ τη μεγάλη διαφορά. Πρέπει οι λαοί να εξαναγκάσουν τα κέντρα εξουσίας να δώσουν ανάσα. Αυτό συνέβαινε πάντα. Έτσι προχώρησε ο κόσμος... Έχουμε πόλεμο. Δηλωμένο. Με αίμα. Με προσφυγιά. Με εγκληματα.Με απώλειες. Μάχη!!
“Φ”: Πιστεύετε ότι υπάρχει αριστερά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Ή τί θα έκανε (ιδανικά) μία αριστερή κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες που βρίσκεται η Ελλάδα;
Σ.Κ.: Υπάρχει και παραϋπάρχει και είναι οι άνθρωποί της. Δεν είναι ούτε τα κόμματα, ούτε η κυβέρνηση. Είναι οι μαχητές της καθημερινότητας και του μεροκάματου, που παλεύουν ν’ αλλάξει κατι. Όπου συνεργάζονται οι άνθρωποι της αριστεράς υπάρχει αποτέλεσμα. Το ‘χω δει. Στα σχολειά, στις γειτονιές.
“Φ”: Είστε ακόμα “Alexis friendly”;
Σ.Κ.: Ακούστε, είμαι μεγάλο παιδάκι πια. Αγαπώ ανθρώπους από την πολιτική. Κάποιοι είναι και φίλοι μου, τους συναντώ, μιλάω. Κάποιοι μου είναι συμπαθείς. Δεν μ’ αρέσει να τους αδειάζω, όταν τα κάνουνε σκατά!!!
Αν μπορώ, μιλάω. Αν δεν… τα χώνω. Με καθημερινή εκπομπή στο Κόκκινο… η φωνή μου κράτησε κριτική στάση, ειδικά στα θέματα του πολιτισμού. Η εξουσία είναι πάντα προβληματική και η Τεχνη είναι κατά κανόνα πάντα απέναντι.
Επ’ ουδενί δε θα δήλωνα σ’ ένα κανάλι κάτι που να εξυπηρετεί την αντίδραση. Άλλωστε είναι πολύ γνωστό εδώ και χρόνια ποιόν πολιτικό χώρο υποστηρίζω. Δεν το ‘χω κρύψει ποτέ.
“Φ”: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο να έχουμε συγκυβέρνηση του «παλιού» με το «νέο», πόσο μάλλον αν δεχτούμε ότι και τα δύο μόνα τους απέτυχαν;
Σ.Κ.: Βασικά δε θέλω να ξαναδώ μπροστά μου τα σιχάματα του πριν. Οποιαδήποτε συνεργασία με δαύτους θα με στείλει ακόμα πιο απέναντι!!!
“Φ”: Έχετε δεχτεί ποτέ απειλές ώστε να σταματήσετε να εκφράζετε ελεύθερα αυτό που πιστεύετε; Ποιούς πιστεύετε ότι ενοχλείτε;
Σ.Κ.: Ενοχλώ τους υποτιθέμενους ταχτοποιημένους. Και λέω υποτιθέμενοι γιατί γι’ αυτούς είναι πιο επικίνδυνο να τα χασουν όλα, τα σιγουρακια τους. Μ’ ενδιαφέρει ο άνθρωπος του μεροκάματου. Τα παιδιά που ιδρωκοπάνε για 100 ευρώ.
Ναι έχω φάει καταστολή. Πάλεψα. Δεν έδωσα χώρο στην ήττα. Πάντα το όπλο είναι η αλήθεια. Δε φοβάμαι τα τσιράκια της πολιτικής. Είμαι με τις ιδέες, όχι με τους διαχειριστές των ιδεών.
“Φ”: Πιστεύετε ότι η νέα γενιά ερωτεύεται όπως η παλιά;
Σ.Κ.: Φυσικά και ερωτεύεται και ζει τους έρωτές της. Αυτό δε σταματάει ποτέ.
“Φ”: Είστε ερωτευμένος αυτή την περίοδο;
Σ.Κ.: Ναι, είμαι πάντα… δεν σταματάει ποτέ. Αυτό με κινητοποιεί.
“Φ”: Τί θα δει κάποιος σε αυτή την παράσταση «Όλοι Ένα - φίλα με», περί τίνος πρόκειται και τί θέλετε να πείτε στο κοινό μέσα από αυτή την δουλειά;
Σ.Κ.: Πολλά τραγούδια αγαπημένα, μια δυνατή αφήγηση!! Δεν μπορώ να πω και πάρα πολλά... γράφτηκαν κατεβατά… Ένα μπορω να σας πω: Φεύγουν όλοι καλύτερα απ’ ότι ήρθανε. Αυτό είναι κάτι!
     Και ξέρετε, αν υπάρχει κάτι συναρπαστικό στη δουλειά μας, είναι αυτό το υπέροχο σκοινί που δημιουργείται ανάμεσα στον κόσμο και σε μας. Ένα σκοινί που πιανόμαστε όλοι μας επάνω του, είτε κείμενο είναι αυτό, είτε μουσική, είτε μπαλέτο, ένας πίνακας, ένα τραγούδι.
Πάντως την ώρα που νιώθεις να φεύγει ένα σκοινί μέσα στο χώρο και να πιάνονται τα αισθήματα όλων από το ίδιο αυτό σκοινί, μπορούμε να μιλάμε για μια ευτυχία που δεν αντικαθίσταται.
“Φ”: Σας ευχαριστώ πολύ!
Σ.Κ.: Σας φιλώ!

(Σ.σ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι μουσικοσυνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, παραγωγός και συγγραφέας. Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου και πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978. Έκτοτε είναι ακούραστος εργάτης της Τέχνης).

Της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου