Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

10 από τα 12 Σωματεία της Α΄ Κατηγορίας παρόν στην συγκέντρωση της Ένωσης

Θα "ταράξει τα νερά" το νέο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών
ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ

ΔΕΚΑ από τα δώδεκα Σωματεία (απουσίαζαν Δρομείς Τρίπολης και Σπαρτιατικός) που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., παραβρέθηκαν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση με το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την κατηγορία λίγο πριν την έκδοση της Ειδικής Προκήρυξης του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017.
Πιθανότερες ημερομηνίες έναρξης των νέων πρωταθλημάτων είναι η 2 Οκτωβρίου για την Α΄ Κατηγορία, η 26η Νοεμβρίου για την Β΄ Κατηγορία και η 1η Δεκεμβρίου για την Γ΄ Κατηγορία (θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσει νωρίτερα).
Για τα νέα πρωταθλήματα, ισχύουν οι δυο μεταγραφές άνω των 30 ετών και μια ακόμα, τρίτη, με παράβολο 300 ευρώ που ισχύει για όλα τα Σωματεία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή τόσο την έλλειψη διαιτητών όσο και την σχολή διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Ένωσης προέτρεψε τους εκπροσώπους των Σωματείων να προτείνουν και να προωθήσουν άτομα προκειμένου να ενισχύσουν το Σύνδεσμο Διαιτητών και τον Σύνδεσμο Κριτών. Άλλωστε μεγάλο είναι και το πρόβλημα που παρατηρείται με την έλλειψη ατόμων στη γραμματεία, που επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά τα Σωματεία, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκεται εκτός κέντρου, σε καιρούς εξαιρετικά χαλεπούς ειδικά για τον Αθλητισμό.
Για το θέμα της διαιτησίας, που πάντοτε αποτελεί σημείο τριβής, ο πρόεδρος δεν έκρυψε πως η Ένωση επιδιώκει σε συνεργασία με την ΚΕΔ οι διαιτητές να είναι ενημερωμένοι και αντικειμενικοί, να υπάρχει πάντοτε ένας έμπειρος κι αξιολογημένος διαιτητής σε όλα τα παιχνίδια ούτως ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό «πάντα υπάρχουν άτυχα παιχνίδια, ατυχή σφυρίγματα, πιστεύω όμως ότι κι εσείς το έχετε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάτι σκόπιμο ή κατευθυνόμενο!»
Άλυτο θα παραμείνει και φέτος το οικονομικό θέμα της διαιτησίας, παρόλες τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όλα, όμως επειδή προκύπτει πρόβλημα φορολογίας δεν δύναται να απορροφηθεί από την Ένωση το ποσό της διαιτησίας που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα Σωματεία. Παρόλα αυτά ψάχνονται λύσεις ακόμη και με τη μορφή χορηγού.
Εξετάζεται πρόταση των Δρομέων η συνέντευξη των προπονητών να γίνει στην Τρίπολη, 10-15 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α΄ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων τοποθετούνται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και σε κοντινή ημερομηνία θα γίνει η εκδήλωση βραβεύσεων της Ένωσης.
Τέλος, προσοχή στις τοποθετήσεις αθλητών και διοικητικών παραγόντων που αφορούν σε θέματα διεξαγωγής αγώνων και στη λειτουργία της Ένωσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σύστησε ο κ. Κουτραφούρης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι ελεύθερος καθένας να λέει τη γνώμη του αλλά όταν εμπλέκεται άμεσα δεν μπορεί κάποιος να κάνει κριτική επί παντός επιστητού. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε οι ίδιοι το χώρο».

Ο σεβασμός και οι δυσκολίες
στην ανάπτυξη

Στις «χαμένες γενιές» στάθηκαν αρκετοί παράγοντες Σωματείων κατά τις τοποθετήσεις τους , στην ύπαρξη δηλαδή δυσκολιών για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης, την προώθηση δηλαδή των νέων παιδιών. Η διαφορετική νοοτροπία και καθημερινότητα των παιδιών πλέον δεν συμβαδίζει με την πορεία ανάπτυξης, αφού τα παιδιά από ένα σημείο κι έπειτα απομακρύνονται από το άθλημα αναζητώντας είτε εκπαιδευτική είτε επαγγελματική αποκατάσταση. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε και το γεγονός πως αρκετοί νέοι αναζητούν οικονομικό όφελος μέσα από τη συνεργασία τους με τα ερασιτεχνικά σωματεία, γεγονός που σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα.
Ορισμένα από τα θέματα που θίχτηκαν από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους ήταν η ανάγκη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων που κινούνται και προσφέρουν στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, το διαφορετικό και πολλές φορές άστατο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ως «αντίπαλο» της ανάπτυξης στον αθλητισμό, την ύπαρξη τεσσάρων Παίδων στο Εφηβικό πρωτάθλημα, στο θέμα των προπονητών άνευ διπλωμάτων, στις ομάδες που δηλώνουν συμμετοχή και δεν αγωνίζονται δημιουργώντας προβλήματα στην διαδικασία εξέλιξης καθώς και στην ισομερή κατανομή και κάλυψη των οδοιπορικών. Όλα τα θέματα συζητήθηκαν και λήφθηκαν υπόψη των διοικούντων ενώ μια πρόταση που έλαβε τη δέσμευση του κ. Κουτραφούρη πως θα υλοποιηθεί ήταν η διεξαγωγή ενός φιλανθρωπικού τουρνουά All Star των ομάδων της Α΄ Κατηγορίας, που χρονικά θα τοποθετηθεί μετά από γιορτές.


Στα ίδια περσινά επίπεδα
ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός

Ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός θα κινηθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με ένα κλιμάκιο στην Τρίπολη (αγόρια κορίτσια), ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Σπάρτη. Εθελοντική είναι η προσφορά των προπονητών, όπου στα κορίτσια προπονητής είναι ο κ. Βερβενιώτης, στα αγόρια ο κ. Μπακογιάννης, στη Σπάρτη ο κ. Δαμιανός και στην Καλαμάτα πέρυσι ήταν ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος, λόγω ωστόσο των αυξημένων υποχρεώσεών του με τη συμμετοχή της «Καλαμάτας BC» δεν είναι σίγουρα εάν και φέτος θα παρέχει τις υπηρεσίες του στο κλιμάκιο.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης σε επίπεδο ενώσεων και αναπτυξιακό, ο κ. Κουτραφούρης έχει ήδη προσεγγίσει δυο διαφημιστικές εταιρείες με σκοπό την εύρεση χορηγών για την χρηματοδότηση. Θα βγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με συναντήσεις μεταξύ των Ενώσεων, που πέρυσι υλοποιήθηκε σε μικρό ποσοστό – και περιλαμβάνει προσπάθειες που θα βοηθήσουν τα επίλεκτα παιδιά.

«Φέτος θα αλλάξουν τα δεδομένα,θα "ταράξουμε τα νερά"»

Σε μια συμπερασματική δήλωση προέβη μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. κ. Κουτραφούρης μιλώντας στη «Φ» με περίσσια αισιοδοξία για το νέο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως … «θα ταράξει τα νερά»!
«Η παρουσία των ομάδων μας δίνει την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια σα Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. για την επόμενη καλύτερη ημέρα του μπάσκετ στην Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο.
Πιστεύω ότι οι δώδεκα ομάδες που ήταν σήμερα εδώ με τις σκέψεις, τον προβληματισμό που έβαλαν και το ενδιαφέρον που δείχνουν θα μας δώσουν ένα πολύ όμορφο πρωτάθλημα.
Σίγουρα η Α΄ Κατηγορία Ανδρών είναι η «βιτρίνα» της Ένωσής μας και πιστεύω ότι πραγματικά φέτος θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα «ταράξουμε τα νερά» και θα δείξουμε ότι το μπάσκετ στην Κεντρική και Νότια Πελοποννήσου γύρισε σελίδα!
Κοιτάμε προς τα πάνω και με την παρουσία και των νέων αθλητών που στελεχώσουν τις ομάδες θα έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρωτάθλημα.»

«Σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολητα γήπεδα είναι υπερκορεσμένα»

Ως υπερκορεσμένα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου τα γήπεδα μπάσκετ σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη, τα οποία παράλληλα απαιτούν βελτιώσεις και καλή συντήρηση προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο αθλητών, σωματείων και αθλητικών διοργανώσεων που καλούνται να εξυπηρετήσουν.
Η πρόσφατη θεομηνία στην πόλη μας δημιούργησε κάποια προβλήματα στο κλειστό γυμναστήριο της «Τέντας» που ουσιαστικά φιλοξενεί όλο το εύρος των κατηγοριών του μπάσκετ, αντιμετωπίστηκαν σίγουρα γρήγορα δεν επιλύθηκαν όμως, αφού όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι σωματείων που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση της Ένωσης, το πανί ακόμη στάζει νερά! Στην Τρίπολη η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς ενώ και στην Σπάρτη τα προβλήματα δεν απουσιάζουν.
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά, αλλά και τις πιέσεις των εκπροσώπων των σωματείων που δέχθηκε και ως πρόεδρος της Ένωσης να δώσει λύσεις, ο κ. Κουτραφούρης τόνισε πως ο ίδιος και όλα τα μέλη της Ένωσης συμπαραστέκονται στα Σωματεία, τα ίδια όμως τα Σωματεία στα οποία ο Αθλητικός Οργανισμός παραχωρεί τους αθλητισμούς χώρους, επίσης έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς τις βελτιώσεις που απαιτούνται για την ασφαλέστερη και καλύτερη λειτουργία των αθλητικών χώρων.
Σχολιάζοντας το γεγονός ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ δήλωσε στη «Φ»: «Σίγουρα έχουμε προβλήματα, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, πλέον δεν επαρκούν για τις αγωνιστικές υποχρεώσεως των αθλημάτων μας.
Όπως στην Καλαμάτα, έτσι στην Σπάρτη και στην Τρίπολη τα γήπεδα είναι υπερκορεσμένα και θέλουν και κάποιες σημαντικές βελτιώσεις. Αυτό όμως είναι θέμα του Αθλητισμού Οργανισμού και των Δήμων.
Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους προκειμένου με προτάσεις να τους διευκολύνουμε ούτε ώστε να γίνει μια προσπάθεια για την βελτίωση τους και πιστεύω ότι με την συνεργασία όλων θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλει όμως δουλειά!
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πραγματικά δεν περιμένουν, θέλουν να τις «τρέχεις» εάν είναι δυνατόν πριν αρχίσεις να τις χρησιμοποιείς.»

«Η όλη δομή του ελληνικού μπάσκετδείχνει να ξεπερνά την κρίση»

Κατά τις πρόσφατες εκλογές στην ΕΟΚ η διοίκηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου επανεξελέγη θριαμβευτικά με ποσοστό 90,71%, με αυξημένη μάλιστα προσέλευση σωματείων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (ψήφησαν 581 σύλλογοι), αποσπώντας την έμπρακτη επιδοκιμασία τους.
Μεταξύ των μελών του νέου ΔΣ, που προέκυψε μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα, βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Γιάννης Κουτραφούρης ο οποίος θα παίξει και πάλι ρόλο στην προώθηση και εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ., καθώς διατηρεί το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και έφορος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκλογές ο κ. Κουτραφούρης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη του αθλήματος σε όλο το εύρος των κατηγοριών.
«Πιστεύω ότι η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα δρομολογήσει όλα τα προγράμματα και της ανάπτυξης και των Εθνικών Ομάδων στο καλύτερο δυνατό σημείο ούτως ώστε να περάσουμε αυτή τη κάμψη που παρουσίασε το μπάσκετ τα τελευταία 5-6 χρόνια, δηλαδή οι εθνικές μας να μην είναι μέσα στα μετάλλια.
Σίγουρα στις «μικρές» κατηγορίες, όπως πέρυσι στους Νέους Άνδρες και Εφήβων είχαμε διακρίσεις. Πιστεύω πως και φέτος η Εθνική Νέων Ανδρών και η Εφήβων είναι πάρα πολύ δυνατές ομάδες και θα διεκδικήσουν μετάλλια!
Όμως, η όλη δομή του ελληνικού μπάσκετ, δείχνει να ξεπερνά την κρίση και παρόλα τα οικονομικά προβλήτα που υπάρχουν, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.»



Σ.Τρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου