Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Απίστευτες εικόνες στον …πλημμυρισμένο Κορδία!

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ απελπισμένοι, περιούσιες και καλλιέργειες σχεδόν κατεστραμμένες, εικόνες απίστευτες, αυτά κατέγραψε ο φακός της «Φ» σε ένα μίνι οδοιπορικό στον σχεδόν πλημμυρισμένο Κορδία!
Καλλιέργειες, οικείες και επιχειρήσεις που βρίσκονται επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα ήταν χθες ακόμη και αργά το απόγευμα …στο έλεος του νερού και της λάσπης!

Η χθεσινοβραδυνή θεομηνία στέρησε ζωές, κατέστρεψε περιουσίες και σοκάρισε συμπολίτες μας που δηλώνουν αγανάκτηση και απογοήτευση για την απίστευτη συμφορά που υπέστησαν εν μια νυκτί, αλλά και την αμέλεια των αρμοδίων που τις προκάλεσε.
Η στάθμη του νερού στην περιοχή έφθανε περίπου στο 1 μέτρο, όπως μας έδειξε η κα Κωνσταντίνα Κουνή, στα σημάδια που ακόμη «κοσμούν» τον τοίχο της αυλής της! Μαζί με τον σύζυγό της προσπαθούσαν κυριολεκτικά …να στεγνώσουν και να καθαρίσουν το σπίτι τους. Η ζημιά μεγάλη. Ηλεκτρικές συσκευές κατεστραμμένες, έπιπλα και ρούχα λασπωμένα και «φουσκωμένα» από το νερό. «Ευτυχώς που είχαμε κλείσει τον γενικό του ρεύματος και ενώ η στάθμη του νερού ανέβαινε δεν πάθαμε άλλο κακό, δεν θρηνήσαμε θύματα» μας είπε βρίσκοντας μέσα σ’ όλα λίγη τύχη!


Κάμποσα μέτρα πιο κάτω, το σπίτι του γιού της Παναγιώτη, είναι σχεδόν ακατοίκητο!!!

Ο Παναγιώτης Κουνής και η γυναίκα του, που την στιγμή εκείνη διέσχιζε την «πισίνα» της αυλής τους η οποία έφθανε στους γοφούς(!), μας «ξενάγησαν» στο πλημμυρισμένο σπίτι και χωράφι τους, εκφράζοντας απελπισία και ανησυχία για το αύριο, αφού μια τέτοια καταστροφή τον αποστραγγίζει από κάθε ελπίδα ανάκαμψης. «Πείτε μου πως θα το ξεπεράσουμε αυτό;»



ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Πλήγμα δέχθηκαν και αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής. Στις μεταφορές Δαρσακλή, αντλία της πυροσβεστικής αντλούσε τα πολλά κυβικά νερού που είχαν κατακλύσει την έκταση.


Σοκαρισμένοι και δίχως πολλά λόγια οι ιδιοκτήτες και υπάλληλοι στο κέντρο «Σοφρωνάς», μας έδειχναν το γεμάτο νερό κτίριο, τις λασπωμένες κουζίνες και τη στάθμη του νερού όπισθεν του οικήματος που παραμένει υψηλή και σε περίπτωση ανάλογης ορμητικής βροχής – μη θέλοντας να κινδυνολογούμε – θα επιστρέψει με την ίδια ορμή…
Αγανακτισμένος νεαρός κάτοικος της περιοχής, παρακολουθώντας την μπουλντόζα να καθαρίζει το μπαζωμένο φρεάτιο πλησίον του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΜ, μας είπε πως: «Αν δεν το είχαν μπαζώσει ή έστω είχαν μεριμνήσει όπως έπρεπε, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Αυτά τα βάτα και μπάζα έπρεπε να έχουν καθαριστεί. Η ευθύνη είναι της ΕΠΣΜ, της ΔΕΥΑΚ; Είναι αμέλεια. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη!».

«Θα αρχίσουμε από το μηδέν! Δεν έχει μείνει τίποτε!», μας είπε ο υπεύθυνος του εξοχικού κέντρου «Πράσινο Αστέρι», Βασίλης Χριστόπουλος, όπου μαζί με πέντε ακόμη συνεργάτες και υπαλλήλους προσπαθούσαν από το πρωί να διώξουν τα νερά, να καθαρίσουν τα ψυγεία - όσα δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς – να αποκαταστήσουν τις πολλών χιλιάδων ευρώ ζημιές, κι όπως μας είπε: «Το μόνο που ζητάμε είναι μια μέριμνα από το Δήμο. Εγκαίρως!»
Πλησιάζοντας προς το τέλος του ρεπορτάζ παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες κλιμακίου της ΔΕΥΑΚ να επισκευάσει τον σπασμένο αγωγό ακαθάρτων στην οδό Νέδοντος...



Στις φωτογραφίες, η κα Κουνή μας δείχνει τη στάθμη που είχε φτάσει το νερό!





ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Σε εγρήγορση πάντως βρίσκονταν τα κλιμάκια του Δήμου Καλαμάτας, με τους αντιδημάρχους να καταγράφουν τις υλικές και λοιπές ζημιές, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης.
Την περιοχή του Κορδία, επισκέφθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο απεγκλωβισμός οχημάτων στην οδό Γλαύκου, κατάφερε να μας ενημερώσει σχετικά με την περιοχή της δυτικής Παραλίας, όπου κατέγραψε τις ζημιές που έχουν προκληθεί και, όπως μας είπε, υπάρχουν ζητήματα που σιγά-σιγά αντιμετωπίζονται: «Στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας έχουν γίνει μεγάλες ζημιές. Γενικά στην περιοχή υπάρχουν θέματα. Έχουν αντληθεί κάποια νερά, έχουν στεγνώσει κάποια άλλα. Υπάρχουν ζητήματα με τις καλλιέργειες που έχουν μεγάλα προβλήματα.»
Πολύ σημαντικό είναι να τονίσουμε πως ο Δήμος Καλαμάτας μεριμνεί για την αποζημίωση συμπολιτών μας  που έχουν πληγεί, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

● Εμπορικές επιχειρήσεις: 2721361424

● Οικοσκευές: 2721361861

● Ζώα και Φυτικές καλλιέργειες: 2721360850

Παρόλα αυτά, το όλο σκηνικό ήταν ανησυχητικό για την προχειρότητα των έργων που αφορούν στην οχύρωση της πόλης από τα φυσικά φαινόμενα. Δεδομένων και των κλιματικών αλλαγών, οι επιπτώσεις των οποίων μπορούν να μεταφραστούν με μια τέτοια θεομηνία, που θυμίζουμε πως και πριν λίγα χρόνια ως πόλη κληθήκαμε ξανά να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε… Μόνο που αυτή τη φορά θρηνήσαμε θύματα, κι εκεί οι προχειρότητες δεν συγχωρούνται…

Κέντρο "Σοφρωνά"

Κέντρο "Σοφρωνά" (όπισθεν κτιρίου)

Κέντρο "Σοφρωνά"

Κέντρο "Σοφρωνά"


Εξοχικό κέντρο "Πράσινο Αστέρι"

Εξοχικό κέντρο "Πράσινο Αστέρι"

Εξοχικό κέντρο "Πράσινο Αστέρι"

Εξοχικό κέντρο "Πράσινο Αστέρι"















Ρεπορτάζ Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου