Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες για νέο κύκλο κινητοποιήσεων

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


● ΟΡΑΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΠΛΟΚΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
● ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 33 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων, από αύριο, αποφασίστηκε, χθες, σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

Από αύριο, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, και η συμμετοχή σε αυτή την ενέργεια θα καθορίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του «μπλόκου της Νίκαιας», γνωστού από τις περυσινές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκαν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες την Παρασκευή, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος 40.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 33 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
Συνάντηση είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, 33 βουλευτές της ΝΔ, του παρέδωσαν υπόμνημα με προτάσεις για την φορολόγηση των αγροτών, καθώς από εφέτος θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων, εφ’ όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ. Επίσης υπέβαλαν το αίτημα να εξαιρεθούν οι αγρότες από την καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος.
Ο γραμματέας Εσόδων, αφού άκουσε με προσοχή τους βουλευτές, δεσμεύτηκε:
● ότι θα εξετάσει το υπόμνημα με τις προτάσεις,
● αποδέχτηκε την πρόταση για παράταση της εφαρμογής του νέου καθεστώτος τήρησης βιβλίων των αγροτών έως τέλος Φεβρουαρίου
● ότι θα συστήσει επιτροπή για την επίλυση όλων των επιμέρους ζητημάτων που ετέθησαν όπως πχ. ημερομίσθια αγροτών, αποσβέσεις και υπολογισμός  παγίων, αποθέματα παραγωγής προηγούμενων ετών, τα  προβλήματα στην τήρηση των βιβλίων από συνταξιούχους ΟΓΑ, άλλων ταμείων και ετεροεπαγγελματιών, καθώς και άλλα προβλήματα τα οποία αναφέρονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι Βουλευτές.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Με την έναρξη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων με όριο τις 10.000 ευρώ συνολικού τζίρου, πρέπει να ρυθμιστούν ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται στα έξοδα των αγροτών.
Πρέπει να συνυπολογισθούν εκτός από τα καύσιμα, τις συντηρήσεις των αγροτικών μηχανημάτων κλπ και οι δαπάνες για :
● Την πληρωμή ημερομισθίων των εργατών, που χρησιμοποιούνται για εργασίες  στις καλλιέργειες,  στις κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και αλιευτικές εργασίες,
● Τα ημερομίσθια  του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, καθώς και των μελών της οικογενείας του που εργάζονται στις παραπάνω εργασίες,
● Τόκοι δανείων του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, για την αποπληρωμή  δανείων που έχει συνάψει την τελευταία εξαετία και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί,
● Να συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, αποσβέσεις από  την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού για αγορές που έχουν γίνει σε βάθος τετραετίας από την έναρξη τήρησης των βιβλίων,
● Να υπολογίζεται στα έξοδα το σύνολο των λειτουργικών δαπανών
● Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ στο υπό φορολόγηση εισόδημα, ή
● Το ποσόν της σύνταξης, του μισθού, η των εσόδων από άλλο επάγγελμα, να μην συνυπολογίζεται στις 10.000 ευρώ που είναι το όριο για την τήρηση βιβλίων, ώστε να υποχρεούται ο συνταξιούχος η ετεροεπαγγελματίας αγρότης να τηρεί βιβλία.
● Εάν το αγροτικό εισόδημα  συνταξιούχου ή ετεροεπαγγελματία είναι μόνον έσοδα από δικαιώματα και όχι από πραγματική αγροτική δραστηριότητα, να μην έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων.
● Να υπάρξει   αφορολόγητο ποσό στις 9.250 ευρώ με αποδείξεις, όπως και στους μισθωτούς,  για τους αγρότες.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
α)   Συνταξιούχων του ΟΓΑ ή άλλων ταμείων, Δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων, Ελεύθερων επαγγελματιών που ασκούν ταυτόχρονα και αγροτική, κτηνοτροφική, πτηνοτροφική, αλιευτική δραστηριότητα με ή χωρίς την υποχρέωση τήρησης βιβλίων πέρα από το αγροτικό εισόδημα,
β) Φορολόγησης των ανωτέρω,  σε σχέση με το συνολικό τους εισόδημα, καθώς και στην περίπτωση κοινής δήλωσης με τον ή την σύζυγο
γ) Αγροτών,  που ενώ φέτος υποχρεούνται να τηρήσουν βιβλία, του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ ή από άλλο ασφαλιστικό ταμείο,
δ) Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες λόγω μειωμένης παραγωγής (οφειλομένης σε καιρικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες), ζημιών στην παραγωγή, καθώς και μικρής ηλικίας δένδρων και άλλων παραγόντων, ο αγρότης δεν ξεπερνά τις 10000 ευρώ.
ε) Να ρυθμιστεί η υποβολή τιμολογίων για την τήρηση βιβλίων ανά δίμηνο, ώστε και να μειωθεί το κόστος τήρησης των βιβλίων, αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος και να μην αντιμετωπίζει τέτοια θέματα ο αγρότης σε περιόδους υπερβολικού φόρτου δουλειάς.
Επίσης, ζητούμε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή τήρησης Βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών έως το τέλος Μαρτίου 2014,  ώστε να ρυθμιστούν όλα τα θέματα με εγκύκλιο και να λάβουν πλήρη ενημέρωση για την εφαρμογή, οι αγρότες και οι λογιστές.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ
ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Πάντως η είδηση «βόμβα» που ενδιαφέρει όλους όσοι έχουν αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα «έσκασε» την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο γραφείο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αγροσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πια η φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δεν θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Όλοι θα φορολογούνται με ποσοστό 13% επί των καθαρών εσόδων τους.
Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα θα πρέπει να βάζουν σε μία κούτα τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους και σε μία άλλη κούτα τα τιμολόγια των δαπανών τους και κάθε έξι μήνες να κάνουν συγκεντρωτική λίστα και να την καταθέτουν στην εφορία. Το καθαρό εισόδημα θα φορολογείται με 13%. «ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ…»
Αναφερόμενος στα… ευτράπελα των νέων ρυθμίσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Κρήτης Γιώργος  Τζωρτζάκης είπε ότι σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα ένας ιδιοκτήτης πολλών θερμοκηπίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια θα υποχρεωνόταν να δηλώνει το ένα ως έδρα επιχείρησης και τα υπόλοιπα ως υποκαταστήματα. «Έστω ότι ένας αγρότης έχει τρία θερμοκήπια στην ίδια περιοχή, αλλά σε διαφορετικά χωράφια. Το ένα θα ήταν έδρα επιχείρησης και τα άλλα δύο υποκαταστήματα! Οι άνθρωποι ζουν σε άλλο κόσμο…. , σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης και προσθέτει: Ευτυχώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κορασίδης αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα μας απάντησε ότι αυτό δεν θα ισχύσει».
Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα στους αγροτοσυνδικαλιστές ότι θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων όλοι όσοι εισπράττουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ ετησίως ή και έχουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ έστω κι αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, ώστε να μη χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα ή τη σύνταξη τους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχάρης δεν αποδέχθηκε το αίτημα να καταστεί μεταβατικό έτος το 2014. Είπε όμως ότι θα υπάρξει ελαστικότητα σε κάποια θέματα όπως όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τη γη τους μπορούν να το κάνουν πριν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε έναρξη επαγγέλματος. Επίσης θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ σε όσους θα καθυστερήσουν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου