Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014

Τιμητική εκδήλωση αύριο το βράδυ για
το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

17-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ 20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

Με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις το Μουσείο Μπενάκη στοχεύει στην προβολή του έργου που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας η οποία θα γίνει στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), αύριο στις 8 μ.μ.

Στόχος είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς του Φεστιβάλ Χορού της πόλη μας που φέτος συμπληρώνει τα 20 του χρόνια. Διάστημα στο οποίο κατάφερε να συμβάλει σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στη χώρα μας και κατέλαβε μία διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς. Επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, το Φεστιβάλ εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του σε ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινού για το σύγχρονο χορό όσο και στη διεύρυνση των προσδοκιών αυτού του κοινού.
Βαδίζοντας στην τρίτη δεκαετία του, συνεχίζει να πρεσβεύει το όραμά του όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στη διάρκεια των χρόνων. Με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων. Παράλληλα, προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, την οποία υποστηρίζει και προωθεί και εκτός Ελλάδας, με τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εκπροσωπεί 19 χρόνια τώρα την Ελλάδα σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα νέων χορογράφων το Aerowaves.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

17 ε 24 Ιουλίου το επετειακό 20ο
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Εφέτος, το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της  σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το "παιχνίδι" του χορού που αφορά τους πάντες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, τομέα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καλαμάτας "Φάρις" - πρώην ΔΕΠΑΚ-, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου, στην Καλαμάτα της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας.
Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν: ο Γιώργος Λούκος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Τιμητικό Μέλος του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, ο Θάνος Μικρούτσικος, Συνθέτης, ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χορογράφος-Τιμητικό Μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Άγγελος Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

● Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η προβολή του video «Nelly’s. Σώμα και Χορός» σε σκηνοθεσία Τάκη Χατζόπουλου-cinetic. Το υλικό αυτό προέρχεται από την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας που είχε πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου