Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Η διήμερη συνάντηση ελαιοπαραγωγών

χωρών της Μεσογείου στη Μεσσηνία

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ με επιτυχία η Ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Χωρών Μεσογείου - ReCOMed, η οποία πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο, στη  Μεσσηνία (Καλαμάτα και Κορώνη). 

Στις εργασίες συμμετείχαν μέλη του Δικτύου από 12 χώρες, την Ιταλία, την Τουρκία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλβανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κροατία, τη Σλοβενία, και το Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα στο Δίκτυο εκπροσωπείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ιδρυτικό μέλος του.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τις εργασίες της Συνάντησης χαιρέτησαν ο Δημ. Δημόπουλος αντιδήμαρχος Καλαμάτας, η Πελ. Λευτάκη, αντιδήμαρχος  Πύλου-Νέστορος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημ. Μανιατάκης και η αντιπρόεδρος Ελ. Μανιατάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης, ο πρόεδρος της Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Παν. Κρανιώτης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γεωρ. Κουτσούλης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο παρακολουθεί με ενδιαφέρον, επί σειρά ετών, τις μελέτες πολιτιστικού περιεχομένου της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου  με συντονιστή τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς».
Η ατζέντα της Ετήσιας Συνάντησης, περιλάμβανε μεταξύ άλλων  workshops, παρουσιάσεις θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, προτάσεις συμμετοχής μελών σε σημαντικά διεθνή γεγονότα, όπως η Έκθεση «Expo 2015» στο Μιλάνο, το Forum Μεσογειακής Διατροφής 2014. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μεσσηνιακές επιχειρήσεις παραγωγής/τυποποίησης μεσογειακών προϊόντων: Blauel, Σκαρπαλέζος, Agrovim, Bio-Vin Τσαβολάκης, Τυροκομική Μονάδα «Πετρόπουλος» και στην παραδοσιακή Παστελοποιία «ΚΑΠΑ, ΕΥΜΕΛΙΝ» στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, όπου ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής και γεύτηκαν τα εκλεκτά τους προϊόντα.  
ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ
Οι εργασίες της  δεύτερης ημέρας της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην Κορώνη στο «Μανιατάκειον Ίδρυμα», το οποίο, στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και της ανακήρυξης της Κορώνης ως εμβληματικής κοινότητας για την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα αυτό. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στο «κτήμα Μανιατάκη», όπου οι οικοδεσπότες Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με εκλεκτά εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας σε ένα αυθεντικό μεσογειακό και ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον. 
Την οργανωτική ευθύνη της επίσκεψης είχε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει στις προηγούμενες Συναντήσεις του Δικτύου, φρόντισε ώστε η οργάνωση της σημαντικής αυτής συνάντησης να είναι αντάξια των προηγούμενων διοργανώσεων στην Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Μαρόκο κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου