Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Αισιόδοξος για την πορεία 

της χώρας ο πρωθυπουργός!

«ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΜΑΛΑ ΤΟΤΕ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΡΟΠΑΡΙ…»


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ μέσα στο επόμενο εξάμηνο που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που έχει προαναγγείλει για τη μείωση των φορολογικών βαρών, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, σημειώνει πως θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Επισημαίνει πάντως πως αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.

«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τόνισε, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία», αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά. αλλά πρέπει να ξεπεραστούν σωστά και με απόλυτη προσήλωση στον νόμο». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης». «Εκείνο που υπήρξε είναι ότι κάποιες φορές οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν ως ένα «πικρό χάπι»  και όχι ως μια λύτρωση για την κοινωνία. Από εδώ και μπρος, η ωφέλεια για όλους από τις μεταρρυθμίσεις θα φαίνεται όλο και περισσότερο, τόνισε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «…μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς ελευθερίας, έχει βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική χώρα. Όσο ολοκληρώνεται αυτό τόσο η λέξη τρόικα θα γίνεται ανάμνηση από το παρελθόν. Φτάνει, βέβαια, να μην αφήσουμε, ποτέ ξανά, την Ελλάδα να κυλήσει πίσω σε τέτοια εφιαλτική κρίση».
Και συνέχισε: Είναι η ώρα να βάζουμε κι εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων… Είναι μια σωστή παρατήρηση του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, την οποία είχαμε υιοθετήσει καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ από και προς το Δημόσιο, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ήδη θεσπίσαμε, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν μας την εισηγήθηκε η τρόικα. Ήταν δική μας ιδέα που την αποδέχθηκε με ανακούφιση η αγορά. Σαν κι αυτή υπάρχουν και πολλές άλλες. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνον ότι μας εισηγείται η τρόικα!».
ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ
ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε: «Όλα δείχνουν, σήμερα, θα υπάρξει καλή έκβαση και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά αυτό δεν είναι κίνητρο για μένα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Είναι κίνητρο για εκείνους που ήθελαν, ενδεχομένως, να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές… Να το ξεχάσουν!!!».
Δεν θα τις θέλουν, προέβλεψε ούτε αυτοί που τις ζητούν, καθώς «κάθε μήνας που περνάει, η αίσθηση βελτίωσης θα γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Και ήδη ως το τέλος του χρόνου, θα είναι αισθητή από πολλούς. Και έτσι, όσοι ήλπιζαν σε πρόωρες εκλογές ούτε θα μπορούν να τις προκαλέσουν ούτε θα τους συμφέρει, πλέον».
Και κατέληξε για τις πρόωρες εκλογές: «Ήδη, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο εμπόδιο για την εξάντληση της τετραετίας».
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Έντονα επικριτικό ήταν το σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε, για τον θα εξαφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, όταν περάσει η κρίση, και αν θα συνομιλήσει μαζί του. Απάντησε:
Εννοείτε τον κ. Τσίπρα που με καθύβρισε, για μιαν ακόμη φορά με τον χειρότερο τρόπο, μόλις προ δυο ημερών; Με αυτόν μου ζητάτε να καθίσουμε να συζητήσουμε; Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε ομαλά, θα πρέπει ν’ αλλάξει τροπάρι. Να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας. Να αντιληφθεί ότι μπορεί να έχει άδικο σε αυτά που λέει και μπορεί να έχει δίκιο ο αντίπαλός του. Δεν τα καταλαβαίνει όλα και, πολλές φορές, με τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο του, κόβει ο ίδιος τις γέφυρες επικοινωνίας. Νομίζει ότι ριζοσπαστικός λόγος είναι ο υβριστικός λόγος. Αυτό είναι σύμπτωμα πολιτικής υποανάπτυξης. Είναι σύμπτωμα δημοκρατικής ανωριμότητας. Είναι παιδαριώδες, για να το θέσω όσο πιο ήπια μπορώ. Κατανοητό, ίσως, για ορισμένους εφήβους».
Και τελείωσε τον σχολιασμό του: «Λυπάμαι που το λέω: Είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει "σκουπίσει" η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων».
ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
Τέσσερα βήματα θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση. Όπως είπε:
«Το πρώτο ήταν, όταν πιάσαμε πρωτεγενή πλεονάσματα, και μάλιστα νωρίτερα απ ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και μεγαλύτερο απ’ ότι προβλέπαμε κι εμείς. Το δεύτερο ήταν η έξοδος στις αγορές, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν όλοι και με καλύτερους όρους απ’ ότι περιμέναμε κι εμείς…Το τρίτο βήμα εξόδου είναι η βιωσιμότητα του χρέους, όπου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το φθινοπωρο. Με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, το ελληνικό χρέος θα νακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο κι αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τη σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, φέρνοντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας και θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Το τέταρτο και τελευταίο βήμα, ήδη γίνεται: η χώρα βγαίνει από την ύφεση, μπαίνει στην ανάπτυξη και ετοιμάζεται για μεγάλα αναπτυξιακά άλματα, που όλοι πια τα προεξοφλούν από την επόμενη χρονιά, με ρυθμούς που θα βρίσκονται στην πρωτιά της Ευρώπης: 2,9% ανάπτυξη για το 2015 και 3,7% για το 2016».
Τέλος, δήλωσε: «Δεν σας μιλώ για κάτι που θα κάνουμε. Σας μιλώ για κάτι που ήδη κάνουμε και βρισκόμαστε στον τελευταίο σταθμό. Δεν σας μιλώ για κάτι που εγώ ελπίζω ή εύχομαι ότι θα συμβεί. Σας μιλώ για κάτι που όλοι προβλέπουν πια ότι θα γίνει, ακόμα και εκείνη που είχαν την Ελλάδα τελειωμένη, ως πριν από ενάμιση χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου