Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Επενδύσεις 6,5 δισ. δολαρίων



με μεσσηνιακό άρωμα!

1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ COSTA MARE ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



ΜΕ ΤΙΜΕΣ αρχηγού  κράτους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία, υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογο του Λι Κετσιάνγκ, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελλάδα, εν όψει των διμερών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολαρίων.

Οκτώ από τις συμφωνίες, ύψους 4,6 δισ. δολ., αφορούν το ναυτιλιακό κλάδο και συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση από κινεζικούς πιστωτικούς οργανισμούς της κατασκευής πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία που ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες. Η σημαντικότερη συμφωνία έχει μεσσηνιακό άρωμα καθώς πρόκειται για τη συμφωνία της China Development Bank με τη ναυτιλιακή εταιρεία Costamare, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, για τη ναυπήγηση πλοίων ύψους 1,5 δισ. δολ.! Δηλαδή, η εταιρεία που ίδρυσε ο αξέχαστος Καπετάν Βασίλης, θα απορροφήσει το 1/3 της συνολικής συμφωνίας.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία ή τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της στεριάς στον ενεργειακό τομέα, τα ακίνητα, το κρασί, το λάδι κ.λπ.
Ο Λι Κετσιάνγκ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ακολούθησε σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέστη στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου από τον Κινέζο ομόλογό του.
Σήμερα, οι δυο άντρες θα βρεθούν στο Ικόνιο για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία COSCO-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία. Η σχετική συμφωνία μεταξύ της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, ενός από τους πέντε μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και της Cosco, για τη χρήση του ΣΕΠ ως διαμετακομιστικού κέντρου (logistics) για τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας, υπεγράφη χθες το μεσημέρι, λίγο νωρίτερα από την άφιξη του Κιν΄λεζου πρωθυπουργού, παρούσια του Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί θα είναι ομιλητές στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας.
Παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) υπέγραψαν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Τέλος, υπεγράφησαν δύο μνημόνια κατανόησης από την Enterprise Greece με την China Development Bank Corporation και την China Energy Conservation and Environmental Protection Group αφενός και με την China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC) αφετέρου.
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.
«Εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα» είπε, τονίζοντας ότι μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.
Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός
«Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες» πρόσθεσε.
Είπε ότι αντάλλαξε με τον Κινέζο πρωθυπουργό «ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου». «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών» δήλωσε. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις.
ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΤΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας έμφαση στην αξία των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μία ακόμη πιο παραγωγική βάση προς όφελος και των δύο πλευρών.
Η ΔΗΛΩΣΗ
ΛΙ ΚΕΤΣΙΑΝΓΚ
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε:
«Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες.
Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε.
Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει.
Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς.
Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε:
«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη.
Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%.
Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».
Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου