Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

17 – 24 ΙΟΥΛΙΟΥ: 20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δύο παραστάσεις σήμερα στο Μέγαρο Χορού και το αμφιθέατρο του Κάστρου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ και σήμερα στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ τα εισιτήρια έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται δυσεύρετα.

Σήμερα το πρωί στις 11 και την Τετάρτη το απόγευμα στις 8 θα γίνει ξενάγηση ανοιχτή για το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας και την περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» από την προϊσταμένη της ΛΗ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, παράλληλα με προβολές και δρώμενο από σπουδαστές της Δημοτικής Σχολής Χορού της ΦΑΡΙΣ.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση παρουσιάζει αρχαία τεκμήρια και μαρτυρίες από τη Μεσσηνία που συνδέονται με τη μουσική και το χορό. Περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Παράλληλα το Διεθνές Κέντρου Χορού Καλαμάτας ανοίγει το αρχείο του και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει σημαντικές στιγμές των δραστηριοτήτων του μέσα από βιντεοπροβολές και φωτογραφικό υλικό.
Απόψε στις 8 το απόγευμα συνεχίζεται στο Στούντιο του Μεγάρου η performance του Γάλλου χορογράφου Κριστιάν Ριζό “sakιnan goze cop batar”(το μάτι που θα προστατέψεις αυτό είναι που θα πληγωθεί).
Αμέσως μετά στο αμφιθέατρο του Κάστρου, στις 10 το βράδυ, θα ξεκινήσει η παράσταση «BADKE», που θα συνεχιστεί και αύριο. Πρόκειται για μία σύμπραξη Βέλγων και Παλαιστινίων χορευτών, με θέμα την ένωση των παραδόσεων δύο εντελώς διαφορετικών λαών.

ΟΙ ΑΠΟΨΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Christian Rizzo: “sakιnan goze cop batar(το μάτι που θα προστατέψεις αυτό είναι που θα πληγωθεί)
Με αυτή την τουρκική παροιμία ο Γάλλος χορογράφος Kριστιάν Ριζό και ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ προσεγγίζουν την έννοια της εξορίας, εσωτερικής και εξωτερικής. Η παράσταση αυτή συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη.
Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο –που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία– και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας.
Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο «εδώ» της εξορίας που πάντα θα ανακαλεί ένα χαμένο «εκεί». Μια συμπαραγωγή της “l’association fragile” του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς.
Το σόλο ερμηνεύει ο Κερέμ Γκελεμπέκ.

KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation: “BADKE”
Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται θαυμάσια στο έργο Badke, εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας Bέλγων και Παλαιστινίων καλλιτεχνών: αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό  DABKE της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέϊρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό.
Το εγχείρημα, που μέσα από μια ακατάβλητη χορογραφία, αποτυπώνει την ανάγκη του “συνανήκειν”, την αναζήτηση του εαυτού, τη μοναξιά μέσα στο πλήθος, την υπαρξιακή αγωνία και παράλληλα τη χαρά της ζωής, υπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής, ο Κουν Ωγιουστέϊνεν, χορογράφος των “ballets C de la B”, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ, δραματουργός της ίδιας ομάδας και του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο, πρώην χορεύτρια των Rosas (της ομάδας της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ) και των “ballets C de la B”, σε συνεργασία με τους 10 Παλαιστίνιους ερμηνευτές του έργου. 
Μια παραγωγή των: KVS (Βρυξέλες), les ballets C de la B (Γάνδη) ΚΑΙ A.M. Qattan Foundation (Ραμάλλα)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά  (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά
μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
T: 27210 97610 & 27210 97630 / Φ: 27210 97613 καθημερινά  (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

Παράσταση lassociation fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο)
€15,00
 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Παράσταση KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation στο Αμφιθέατρο Κάστρου
€20,00
 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου