Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δύο παραστάσεις και απόψε στο Μέγαρο Χορού

 ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ συνεχίζεται σήμερα το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκίνησε χθές το βράδυ στο Μέγαρο Χορού με την παράσταση του Nederlands Dans Theater 2 που ενθουσίασε το κοινό.

Η παράσταση του NDT 2 θα παιχτεί και απόψε στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού στις 10 το βράδυ, ενώ σήμερα και αύριο στις 8 το απόγευμα στο Στούντιο του Μεγάρου θα παρουσιαστεί η performance του Γάλλου Κριστιάν Ριζό “sakιnan goze cop batar”(το μάτι που θα προστατέψεις αυτό είναι που θα πληγωθεί).

ΟΙ ΑΠΟΨΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 Nederlands Dans Theater 2
Τέσσερις χορογραφίες θα παρουσιαστούν από το Nederlands Dans Theater 2, σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα και την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μάς συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, χορευτές από 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978.
          Στην παράσταση θα παρουσιαστούν οι εξής χορογραφίες:
 ·        Gods and Dogs. Ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο», απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή... Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 στην Ολλανδία. Διάρκεια: 24’
 ·        Shutters Shut”. Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της Αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της. Διάρκεια: 4’
 ·        Subject to Change. Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003. Διάρκεια: 18’
 ·        Cacti. Έργο του συνεργαζόμενου με το NDT2 Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό. Διάρκεια: 27’
Christian Rizzo: “sakιnan goze cop batar(το μάτι που θα προστατέψεις αυτό είναι που θα πληγωθεί)
 Με αυτή την τουρκική παροιμία ο Γάλλος χορογράφος Kριστιάν Ριζό και ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ προσεγγίζουν την έννοια της εξορίας, εσωτερικής και εξωτερικής. Η παράσταση αυτή συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη.
Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο –που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία– και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας.
Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο «εδώ» της εξορίας που πάντα θα ανακαλεί ένα χαμένο «εκεί». Μια συμπαραγωγή της “l’association fragile” του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς.
Το σόλο ερμηνεύει ο Κερέμ Γκελεμπέκ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας:
10:00-13:00 και 18:30-21:00 καθημερινά  (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

Πληροφορίες για εισιτήρια και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
Tηλ.: 27210 97610 και 27210 97630 / Φαξ: 27210 97613 καθημερινά  (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

● Παράσταση Nederlands Dans Theater 2 στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
- €20,00
 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
- €10,00
 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

● Παράσταση lassociation fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο)
- €15,00 και €12,00
 (φοιτητικό / μειωμένο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου