Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σαμαράς: Στρατηγική σχέση με πολύπλευρη


δυναμική για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ» ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής έφθασε, χθες, στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον Πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Ν. Δένδια και Ν. Μηταράκη, ενώ τόσο στον χώρο του αεροδρομίου όσο και σε ολοκληρο το νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Στρατηγική χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη βαθιά, όπως τη χαρακτήρισε, φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΥΠΟΥΛΙΑ
Στη συνέχεια, ο Κινέζος Πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί γι’ αυτόν τον λόγο.
Κατά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας τονίζοντας, παράλληλα, πως ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών. «Συγκινήθηκα πολύ γιατί πέρασα από τη Ρόδο και εσείς παρά την κούραση ήρθατε από την Αθήνα να με συναντήσετε», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως «αυτή είναι μία χειροπιαστή απόδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».
Ο Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας και τόνισε πως ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί για αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό σήμερα είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ίδια χώρας στην Ελλάδα, επισφραγίζει τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.
«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας την ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του» ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.
Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, στη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να συζητηθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας.
ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
Χθες το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς ξενάγησε τον Κινέζο πρόεδρο στην παλιά πόλη της Ρόδου.
«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο κάστρο των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.
Ο πολιτισμός και οι αξίες των δύο χωρών είναι ακρογωνιαίοι λίθοι που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας, ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και οι αξίες των πολιτισμών μας, της Δικαιοσύνης, του Μέτρου, της Αρμονίας και του Αλτρουισμού».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη βαθειά φιλία μεταξύ των λαών Ελλάδας και Κίνας και επισήμανε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» είπε ο κ. Σαμαράς «ότι πιστεύω βαθειά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».
Εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση προς την Κίνα και τον λαό της κατέληξε ο κ. Σαμαράς, γιατί σε πραγματικά δύσκολες ώρες, όπως ήταν η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, έδειξε η κινεζική ηγεσία φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι άλλη μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα -εκτός από τη φιλία μας- και για σταθερότητα και για ειρήνη.
Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.
Ο κ. Σι θα αναχωρήσει από τη Ρόδο σήμερα το πρωί.
ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΕΕ
Κατά το ταξίδι του στην Κίνα, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας είχαν βεβαιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εάν εξασφαλιστεί η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το Πεκίνο είναι πρόθυμο να στρέψει προς την Ελλάδα μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις. «Όλα ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά» είχε δηλώσει ο Κινέζος Πρόεδρος στον Αντώνη Σαμαρά.
Απέναντι στη γενικευμένη συμφωνία με τους Κινέζους, ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε τους Ευρωπαίους εταίρους. Επί 14 μήνες, από το ταξίδι του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει τους εταίρους για το οφέλη της συμφωνίας. Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», «είχε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με κοινοτικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες για να κατορθώσει κάτι που ως τώρα φαινόταν ακατόρθωτο: να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή του περίφημου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, βάσει του οποίου προσαρμόζονται στα μεγέθη της κρίσης οι κανόνες λειτουργίας της κινεζικής εταιρείας στον Πειραιά».
Η σύμβαση έπρεπε να είχε υπογραφεί τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, αλλά υπήρξε εμπλοκή από την ΕΕ. Είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους που μιλούν περί ισονομίας και δημοκρατίας, να καταπιούν ότι ο Πειραιάς θα πάρει τη δουλεία από το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει στον Κινέζο ομόλογό του ότι το πρόβλημα θα επιλύετο μέσα στον Ιούλιο, πράγμα που τελικά κατάφερε. 
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Τη λύση του προβλήματος ανακοίνωσαν, χθες, στον Κινέζο Πρόεδρο ο Κάρολος Παπαούλιας και ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα, αναμένεται η κινέζικη πλευρά να δείξει την αγάπη της προς την Ελλάδα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:
● Με τη συμμετοχή της COSCO στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προσφέροντας υψηλό τίμημα.
● Με την πρόθεση αγοράς του 55% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την ταυτόχρονη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης.
● Με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην αξιοποίηση του Ελληνικού.
● Με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
● Με την πρόθεση αγοράς πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών σιδηροδρόμων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου