Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


«Φως στο τούνελ» για ρεαλιστική προσέγγιση



των προβλημάτων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Π.Δ.

 
 ΦΩΣ στην… άκρη του τούνελ, καταγράφηκε στην σύσκεψη που διεξήχθη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας μεταξύ του Δήμου και των μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, των προέδρων Καλονερού και Ελαίας και εκπροσώπου φορέων.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας απαντώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι "ο Δήμος συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, με ελεγκτές της Ε.Ε. και με τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρίας που επεξεργάζεται την περιβαλλοντική μελέτη με το προσχέδιο του Π.Δ. Παρότι οι ελεγκτές της Ε.Ε. πρότειναν αυστηρά μέτρα με θεσμοθέτηση Πάρκου μέχρι μετακινήσεις οικισμών εντός των οικιστικών ορίων και το ίδιο επανέλαβαν στην μελετητική ομάδα, ο Δήμος επανέλαβε τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας", ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τις επισημάνσεις του μελετητή, για τα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος χωρίς ερημοποίηση της περιοχής, που θα περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση Π.Δ.
ΣΕ 4 ΖΩΝΕΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΟ
ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο δήμαρχος ανέπτυξε τις σκέψεις του προσθέτοντας ότι αν οι προθέσεις του κ. Χλήκα αποτυπωθούν στο προσχέδιο θα είναι θετικό για την περιοχή, ενώ έλαβε υπόψη του το ΣΧΟΑΠ της Αυλώνας, το νόμο της βιοποικιλότητας, το όριο κατάτμησης των 10 στρεμμάτων για οικοδομική δραστηριότητα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για μικρότερες κατατμήσεις όπως προβλεπόταν πριν τον «νόμο Μπιρμπίλη». Στην περιοχή τέλος υπάρχουν 4 ζώνες ορισμού μέτρων που είναι οι αμμοθίνες, καλλιεργήσιμη έκταση, το δάσος Ελαίας και αγροτικές εκτάσεις, ενώ το σχέδιο Π.Δ. θα λαμβάνει μέριμνα για τον αιγιαλό, τις αμμοθίνες, την προστασία του δάσους και τους όρους δόμησης για το ύψος των κατοικιών και την απόστασή τους από την παραλία. Πάντως η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ώστε ένα χρόνιο πρόβλημα που διχάζει την τοπική κοινωνία να επιλυθεί επωφελώς για τον τόπο και να δημιουργήσει όραμα και ρεαλιστική αφετηρία για το μέλλον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif



Η ανησυχία στην περιοχή της Ελαίας δεν έχει κοπάσει μετά τα οδοφράγματα που απέκλειαν την πρόσβαση στην παραλία από τους υπαρκτούς οδικούς άξονες, ενώ δεν έγινε κάτι τέτοιο για τις παράνομες διανοίξεις σε ιδιόκτητη έκταση της περιοχής. παρά τον προσωρινό «συμβιβασμό», η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε ανησυχία και εγρήγορση προσδοκώντας υπεύθυνη στάση από την πολιτεία για την προστασία του οικοσυστήματος και τη διασφάλιση συνθηκών ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου