Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΤΗΝ EΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο και τουρισμός δεν πάνε μαζί!


ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ για περισσότερα από 50 χρόνια η εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει πλούτο για τους λίγους προνομιούχους και πολλά δεινά για το λαό και το περιβάλλον!

Παρότι η χώρα βρίσκεται στην 8η θέση παραγωγής αργού πετρελαίου παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, με το 70% περίπου από τα 150 εκατομμύρια κατοίκους της να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όμως το τίμημα δεν σταματά εκεί και είναι εξίσου βαρύ για το περιβάλλον. Εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον ποταμό Νίγηρα και αναλογικά μιλώντας πρόκειται για μια καταστροφή αντίστοιχη με ένα ατύχημα σαν του Exxon Valdez κάθε χρόνο!!!
Δεν είναι ένας και δυο οι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή αυτή, αλλά περισσότεροι. Η κακή ποιότητα υποδομών και συντήρησης, η ελλιπής νομοθεσία, η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, η αδιαφορία των εταιρειών, οι ένοπλες συγκρούσεις, οι κλέφτες πετρελαίου, η πολιτική αστάθεια, οι εξωτερικές επιβολές και πολλές άλλες είναι οι επιπτώσεις από την εξόρυξη πετρελαίου!
Με αφορμή όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς εάν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που σαφώς δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση με τη Νιγηρία, η εικόνα της όμως μπορεί να αλλάξει από τη μια 5ετία στην άλλη, θα ήταν ωφέλιμο να γίνουν εξορύξεις. Εάν θα ήταν φρόνιμο να «πειράξουμε» έστω και λίγο (ακόμη) το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Τον έντονο προβληματισμό της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν εξορύξεις στη χώρα μας εκφράζει η Greenpeace και καλεί όποιο πολίτη επιθυμεί να μετέχει στον αγώνα για την προστασία του φυσικού  μας περιβάλλοντος λέγοντας δημόσια «ΟΧΙ» στις εξορύξεις πετρελαίου στέλνοντας σχετική κάρτα με email στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Πριν λίγες ημέρες ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρεί για εξορύξεις πετρελαίου, σε εταιρείες όπως η Exxon, η Shell και η BP. Διατυμπανίζει ότι η σωτηρία μας βρίσκεται στο πετρέλαιο που (πιθανόν!) κρύβεται στις θάλασσές μας, παρόλο που αναγνωρίζει τον τουρισμό ως «ατμομηχανή» της οικονομίας.
Εμείς λέμε ότι εξορύξεις πετρελαίου και τουρισμός ΔΕΝ πάνε μαζί.
Ακόμα και μία μικρής έκτασης πετρελαιοκηλίδα στις θάλασσές μας, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον πραγματικό εθνικό μας πλούτο: το θαλάσσιο περιβάλλον και άρα τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
Για αυτό σου ζητάμε να στείλεις ΤΩΡΑ email στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας της να πει δημόσια ΟΧΙ στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσει το φυσικό μας περιβάλλον.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η greenpeace καλώντας όποιο πολίτη θέλει να μετέχει σε αυτή την προσπάθεια.»
Στέλνει επίσης ηχηρό μήνυμα επιδιώκοντας να αφυπνίσει τον κάθε ένα από εμάς προκειμένου να λάβουμε δράση… «Εξορύξεις πετρελαίου και τουρισμός δεν πάνε μαζί. Η διαδικασία εξόρυξης θα επιβαρύνει διαρκώς το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ το ενδεχόμενο μίας πετρελαιοκηλίδας από τις επικίνδυνες και παράλογες εξορύξεις πετρελαίου στις θάλασσες μας, θα ήταν καταστροφικό για τα νησιά, τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό μας. Σας ζητώ να πείτε ΟΧΙ στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσετε τον πραγματικό μας εθνικό θησαυρό! Όλα τα υπόλοιπα είναι (υδρογον)άνθρακες...». (http://act.greenpeace.org/)


Σ.Τρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου