Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΕΝ «ΠΕΘΑΙΝΕΙ» ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Αναπτύσσονται και περνούν 
σε άλλο επίπεδο τα τμήματα 
Κολύμβησης και Πόλο του Ν.Ο.Κ.!

ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ «ΣΦΙΓΓΟΥΝ» ΤΑ ΚΡΥΑ«ΛΑΜΠΟΥΝ» ….ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Από το 1924 και την στιγμή της δημιουργίας του, ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» αποτελεί σταθερή αξία στα δρώμενα του Υγρού Στίβου.
Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες και πιο επιτυχημένες επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας, απαριθμεί πολλά τμήματα πέραν της Κολύμβησης και της Υδατοσφαίρισης (Ιστιοπλοΐα, Σκάκι, Βόλεϊ) και έχει ενεργή αγωνιστική και προπονητική δραστηριότητα καθ’ όλη – σχεδόν – τη διάρκεια ύπαρξής του.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει άθλημα που να διαμορφώνει καλύτερα την διάπλαση και υγεία του σώματος από την Κολύμβηση.
Τα προβλήματα που υπάρχουν (περισσότερα παρακάτω) δεν «εξαφανίζονται», όμως αυτό που μένει είναι η βάση του ζητήματος και συγκεκριμένα η άθληση των νεαρών παιδιών είτε για επαγγελματικούς, είτε για ερασιτεχνικούς και διασκεδαστικούς σκοπούς,
Ο Ναυτικός Όμιλος προσφέρει υψηλού επιπέδου προπονήσεις σε Κολύμβηση και Υδατοσφαίριση με διπλωματούχους προπονητές σε όλα τα πόστα του.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι να σταματήσει η τεράστια παραφιλολογία σχετικά με το ...κρύο. Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο Κολυμβητήριο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, λόγω φοβίας μην αρρωστήσουν.
Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Όπως και στα περισσότερα αθλήματα, αν τα παιδιά και οι γονείς προσέχουν (ντύσιμο, καλό στέγνωμα τα μαλλιά), τότε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσο για την θερμοκρασία του νερού, θα υπάρξει παρακάτω περαιτέρω ανάλυση.
Ο Υγρός Στίβος έχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης στην πόλη της Καλαμάτας και ταιριάζει στο κλίμα και στον κόσμο της. Την ίδια ώρα που πέφτουν ατελείωτα χρήματα στον «βωμό» άλλων αθλημάτων, τα σπορ του νερού συντηρούνται μόνα τους και παλεύουν να βγάλουν την χρονιά...


Από τα κορυφαία της επαρχίας
το κολυμβητικό τμήμα
Ξεκινάμε από το κολυμβητικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Υπό την λειτουργία ουκ ολίγων τμημάτων (π.χ. αγωνιστικό, προαγωνιστικό, αρχάρια) και την προπονητική καθοδήγηση διπλωματούχων προπονητών, οι κολυμβητές του Ν.Ο.Κ. παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια και φέρνουν πολλές επιτυχίες και «πρωτιές» στην πόλη μας,
Ο όμιλος λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων επαρχιακών στη  Ελλάδα σε επίπεδο επιτυχιών.
Φυσικά, μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του ομίλου έχουν συνδυαστεί με την επιτυχία της Βασιλικής Μπάκα. Η 16χρονη πλέον κολυμβήτρια κατέκτησε την 6η θέση πέρσι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και φέτος βάζει πλώρη για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα!
Περισσότερα περιγράφει ο προπονητής Παναγιώτης Λαγοπάτης, «... η αγωνιστική ομάδα έχει ενισχυθεί με πολλά νέα ταλέντα από την προαγωνιστική, δηλαδή από παιδιά που την περσινή χρονιά είχαν διακριθεί στις ηλικίες τους και πλέον είναι το μέλλον της αγωνιστικής κολύμβησης του ομίλου.
Κατ’ επέκταση και η προαγωνιστική ομάδα ενισχύθηκε από τις ακαδημίες και απαριθμεί πλέον 32 παιδάκια που είναι ένας πολύ καλός αριθμός για επαρχιακή ομάδα και ευελπιστούμε μέσα στο χρόνο να τα κάνουμε 40.
Από κει και πέρα οι ακαδημίες συνεχίζουν κανονικά από τις 4 έως τις 7 δουλεύουμε ασταμάτητα. Οι συνθήκες του κολυμβητήριου όπως όλα δείχνουν είναι σχετικά καλές άρα μπορεί ο κόσμος να έρθει και να γράψει τα παιδιά του στο κολυμβητήριο.
Είμαστε περίπου κάτι περισσότερο από 200 παιδιά και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος πραγματικά αγαπάει το κολυμβητήριο και το κολύμπι και θεωρεί ότι είναι ιδανική γυμναστική.»


Το ...comeback των ακαδημιών
της Υδατοσφαίρισης!
Το άθλημα του Πόλο θεωρείται – όχι αδίκως – ένα από τα θεαματικότερα και δύσκολα αθλήματα. Στην Καλαμάτα έχει μεγάλη ιστορία μέσω του Ναυτικού Ομίλου, αφού το τμήμα προϋπήρχε και προπονούνταν στο λιμάνι της Καλαμάτας πολύ πριν δημιουργηθεί το κολυμβητήριο!
Από τον Ν.Ο.Κ. έχουν «ξεπηδήσει» αρκετοί πολίστες με μετέπειτα επιτυχία στο άθλημα όπως ο Νίκος Ηλιόπουλος που επί σειρά ετών αγωνιζόταν με το «σκουφάκι» του Εθνικού Πειραιώς (όταν ο Εθνικός μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της Α1) αλλά και με αυτό της Εθνικής ομάδας. Ο Ηλιόπουλος ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια προπονητής στην ομάδα αντρών του Ν.Ο.Κ. αλλά αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, το τμήμα πόλο απείχε πολύ από τα στάνταρ που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανδρική ομάδα συμμετέχει κάθε χρόνο με επιτυχία στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Ανδρών, όμως το πρόβλημα διακρινόταν στις ακαδημίες.
Αυτό από φέτος αλλάζει, καθώς έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για ανάπτυξη του τμήματος των μικρών υδατοσφαιριστών.
Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις: Υπό την επίβλεψη του επί σειρά ετών προπονητή Στάθη Μπακολιά, έχουν προστεθεί στο δυναμικό του πόλο 30 περίπου παιδάκια ηλικίας από 11 ετών και κάτω.
Αυτή τη στιγμή το δυναμικό του Πόλο ανέρχεται στα 70 παιδιά συνολικά, ωστόσο το πιο ενθαρρυντικό είναι η μεγάλη συμμετοχή στις προπονήσεις! Κατά μέσο όρο 40-45 παιδιά προπονούνται καθημερινά από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

Φέτος  έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συσπείρωση των ανθρώπων του Πόλο, αφού έχουν επιστρέψει στην ομάδα αρκετοί παλιοί παίκτες του τμήματος αντρών με σκοπό να βοηθήσουν είτε αγωνιστικά, είτε από διαφορετικά πόστα.
Την βοήθειά του στις ακαδημίες προσφέρει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Νίκος Παναγιώταρος, όπως επίσης και ο "γραφών" - προπονητής, αμφότεροι πολίστες του αντρικού τμήματος.
Οι άνθρωποι του τμήματος πόλο ευελπιστούν πως μέσα από διάφορες μελλοντικές ενέργειες θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερα παιδιά στο άθλημα και να συνεχιστεί η ανάπτυξη και η ανάδειξη ταλέντων.
Είναι προφανές πως όλο το βάρος έχει πέσει στις ακαδημίες του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και με το πλάνο που έχει συνταθεί, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό!
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν την ανάλογη επιτυχία δίχως την συνδρομή του Εφόρου του τμήματος Πόλο, Επαμεινώνδα Σκαρπαλέζου, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά δίπλα στην ομάδα, προσφέρει σε πολλούς τομείς και από την περσινή χρονιά που ανέλαβε το πόστο αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα!

Τα προβλήματα του χώρου
Όπως και σε όλη τη χώρα, έτσι και στην Καλαμάτα τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την σημερινή κοινωνία έχουν άμεση επιρροή στον αθλητισμό και δη στον Υγρό Στίβο.
Η χρηματοδότηση από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος προς τα σωματεία δύναμής της έχει φτάσει σε σχεδόν μηδαμινά επίπεδα – κάτι που προέρχεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον καταμερισμό των χρηματοδοτήσεων στις διάφορες ομοσπονδίες που προέρχονται από αυτήν- και την ίδια στιγμή ο αθλητισμός της χώρας μας έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό.
Το κολυμβητήριο της Καλαμάτας αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα, με το πιο βασικό φυσικά να είναι αυτό της θέρμανσης της πισίνας.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τις εγκαταστάσεις, πετρέλαιο δεν υπάρχει ούτε για λίγες ώρες προπόνησης και πλέον οι άνθρωποι του Ν.Ο.Κ., αλλά και του «συγκάτοικου» Άργη Καλαμάτας έχουν στραφεί σε άλλη λύση.
Τις κουβέρτες! Πρόκειται για ισοθερμικές κουβέρτες οι οποίες τοποθετούνται κάθε βράδυ μετά το πέρας των προπονήσεων των τμημάτων Πόλο του Ν.Ο.Κ. και του Άργη, από ανθρώπους των ιδίων των σωματείων!
Οι κουβέρτες «αποθηκεύουν» ουσιαστικά την θερμοκρασία που έχει ανεβάσει το νερό μέσα στη μέρα και την προφυλάσσουν από το κρύο της νύχτας. Κάπως έτσι το κολυμβητήριο έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και τον χειμώνα.
Όπως εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα παραπάνω, τα σωματεία είναι αυτοσυντηρούμενα όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και σε αυτό των εγκαταστάσεων...
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με «ψιθύρους» που έχει ακούσει κατά καιρούς η «Φ» και που έχει καταγράψει, υπάρχουν αρκετά σωματεία και άνθρωποι του αθλητισμού της πόλης μας που πιέζουν προς το κλείσιμο του κολυμβητηρίου!
Τα αιτήματα αυτά έρχονται από διάφορους χώρους, αλλά όπως και να έχει το γεγονός πως άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό προσπαθούν να τον βλάψουν μόνο και μόνο επειδή κοιτούν το ...συμφέρον, δείχνει πως κάποια πράγματα υπερβαίνουν ακόμα και αξίες όπως ο αθλητισμός...
Την ίδια στιγμή όμως, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Υγρό Στίβο έχουν καταφέρει δίχως καμία στήριξη να μετατρέψουν το κολυμβητήριο της Καλαμάτας σε ...βιοκλιματικό, μόνο και μόνο με το «μεράκι»!

Όποιος προσέχει
δεν έχει πρόβλημα!
Όλα τα παραπάνω δυστυχώς συντελούν στην ανάπτυξη παραφιλολογίας σχετικά με την κολύμβηση τον χειμώνα.
Όταν «σφίξουν» τα κρύα, πολλοί γονείς σταματούν τα παιδιά τους από την Κολύμβηση και το Πόλο, φοβούμενοι μην αρρωστήσουν.
Πρόκειται για μια ακόμα λανθασμένη αντίληψη! Όπως και σε όλα τα σπορ, έτσι και στον Υγρό Στίβο αν προσέχεις δεν έχεις πρόβλημα.
Τα παιδιά δεν πρόκειται να αρρωστήσουν μέσα στο νερό και με δεδομένο πως η λύση με τις κουβέρτες κρατά μια καλή θερμοκρασία του νερού, τότε δεν υπάρχει κάτι που να πρέπει να φοβούνται οι γονείς.
Περισσότερα αναφέρει ο Παναγιώτης Λαγοπάτης: «Το θέμα είναι ότι με το που ξεκινάνε τα κρύα τα παιδιά σταματάνε. Απλά εμείς θέλουμε να πείσουμε τα παιδιά ότι το νερό είναι καλό και το κολύμπι κάνει καλό και πρέπει να μένουν και τον χειμώνα. Οι εξωτερικές συνθήκες δεν επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά στο να συνεχίσουν το κολύμπι. Ίσα ίσα τα βοηθάει ανεξαρτήτως καιρού.
Αν προσέχουν, φεύγουν σωστά από την πισίνα με το σκουφί τους, με τα ρούχα τους γιατί ουσιαστικά εκεί μπαίνει το κρύο, όταν φυσάει.
Αν προσέχουν, δεν πρόκειται να πάθουν ποτέ τίποτα στο κολυμβητήριο.»


Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου