Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Γ.Σ. ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Ένας από τους αρχαιότερους και πλέον
δραστήριους συλλόγους της Ελλάδας

ΑΠΟ ΤΟ 1895 οπότε ιδρύθηκε ως σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού μέχρι σήμερα, ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος προσελκύει πλήθος νέων αθλητών και αθλητριών της πόλης μας που θέλουν να αθληθούν μέσα σε υγιή και επαγγελματικά πρότυπα. Από το ξεκίνημά του ο σύλλογος στελεχώθηκε από σημαντικές προσωπικότητες της Καλαμάτας, οι οποίες τους έδωσαν κύρος και ώθηση. Πολλά μέλη των διοικήσεών του υπήρξαν δήμαρχοι, νομάρχες, πρόξενοι, βουλευτές, ακόμα και υπουργοί. Το 1896 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ). Από το 1895 είχε δημιουργήσει μια αθλητική και προπονητική εγκατάσταση και διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες στην περιοχή "Φραγκόλιμνα". Το 1899 έστειλε έναν αθλητή στους αθλητικούς αγώνες «Α΄ Σωτήρια» τους οποίους διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Γ.Σ. στο Στάδιο, επί τη διασώσει του Βασιλιά Γεώργιου σε απόπειρα δολοφονίας του. Στις αρχές του 20ου αιώνα απέκτησε ιδιόκτητο γυμναστήριο, το σημερινό γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος» στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. είναι ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους κλασικού αθλητισμού, καθώς ιδρύθηκε το 1888 με πρώτο πρόεδρο τον Παναγιώτη Μπενάκη, και σήμερα διατηρεί τέσσερα δραστήρια αθλητικά τμήματα: στίβου, βόλεϊ (ιδρύθηκε το 1928), ποδοσφαίρου ανδρών (ιδρύθηκε το 1909) και ποδηλασίας (ιδρύθηκε το 1899), τα οποία έχουν πετύχει πανελλήνιες διακρίσεις.
Το 1919 αναφέρεται στους αθλητικούς συλλόγους που ήταν μέλη του ΣΕΓΑΣ, ενώ το 1925 πρωταγωνιστεί στην διοργάνωση των Α΄ Πελοποννησιακών Αγώνων Στίβου, ενώ το 1929 αναφέρεται και η ποδοσφαιρική του ομάδα με την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα του Μεσσηνιακού με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Την ίδια περίοδο συμμετέχει στην ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καλαμάτας. Στις εγκαταστάσεις του έγινε ο πρώτος αγώνας βόλεϊ στην Καλαμάτα, ανάμεσα στις σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Πρακτικού Λυκείου. Τη δεκαετία του '30 διοργανώνει τους αγώνες στίβου "Ελευθέρια", από τους οποίους αργότερα προέκυψε το διεθνές μίτινγκ στίβου "Παπαφλέσσεια", που συνεχίζονται μέχρι σήμερα…
Η μακροχρόνια ιστορία του συλλόγου, απεικονίζεται στα πολλά εκθέματα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που φυλάσσονται και εκτίθενται στην αίθουσα «Αναστάσιος Μισέρος», κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου. Εκεί προχθές το μεσημέρι, ο πρόεδρος και οι υπεύθυνοι των Ακαδημιών των τεσσάρων Τμημάτων Υποδομών του Συλλόγου (αφού το τμήμα της Άρσης Βαρών δεν λειτουργεί μετά το ατύχημα του αθλητή και σπουδαίου προπονητή που ανέδειξε το άθλημα στη Μεσσηνία, Χρήστου Γεννάτου), μίλησαν στα τοπικά ΜΜΕ για την λειτουργία τους και τους στόχους.
● Τάκης Στασινόπουλος (πρόεδρος Μ.Γ.Σ.): «Ο Σύλλογός μας έχει συμπληρώσει 127 χρόνια ζωής και ανάλογα και τα τμήματα των Ακαδημιών που λειτουργούν σήμερα. Ο στίβος ιδρύθηκε το 1895, η ποδηλασία το 1899, το ποδόσφαιρο το 1909 και το βόλεϊ το 1928.»
● Δημήτρης Πουλόπουλος (μέλος Δ.Σ. Μεσσηνιακού): «Κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτό το χώρο, παρόλο που υπηρετώ τον σύλλογο για 50 χρόνια, από το 1963 είμαι αθλητής του συλλόγου, μετά προπονητής και τώρα μέλος της διοίκησης, αισθάνομαι ρίγος και συγκίνηση, γιατί στο μυαλό μου έρχονται οι πραγματικά ιστορικές στιγμές που ζήσαμε σε αυτό το «καρβουνίδι» που έχει γίνει σήμερα γήπεδο ποδοσφαίρου, μόνο, όπου γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές των παιδιών /αθλητών της Καλαμάτας και της γύρω περιοχής.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της πόλης μας για αθλητικά δρώμενα στις ακαδημίες του ιστορικού συλλόγου, οι οποίες είναι τέσσερις όσες και τα τμήματά του. Τα τμήματά που σήμερα είναι σε λειτουργία αφού η Άρση Βαρών δεν λειτουργεί πλέον, είναι οι ακαδημίες στίβου, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και ποδηλασίας.
»Ο Μεσσηνιακός πραγματικά έχει ένα πολυπληθέστατο τμήμα στις ακαδημίες στίβου. Είναι πάνω από 250 παιδιά, θεωρούμε το τμήμα αυτό έναν από τα σπουδαιότερα.
Το σωματείο διαθέτει επτά προπονητές, όλοι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, με τεράστια εμπειρία, όχι μόνο στην προπονητική στις μικρές ηλικίες αλλά και του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού με αθλητές επιπέδου Τσάτουμα, Τσούση, Ζέρβας οι οποίοι διακρίθηκαν όχι σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά είναι γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμείς λοιπόν στην προπονητική μας ομάδας τι κάνουμε; Συγκεντρώνουμε προπονητές οι οποίοι έχουν εμπειρία τεράστια στις μικρές ηλικίες αλλά και εμπειρία στην προπονητική των υψηλών κατηγοριών.
Είναι ένας λόγος που ζητάμε από τους καλαματιανούς να φέρουν τα παιδιά τους στο στίβο και εγγυώμεθα ως Μεσσηνιακός ότι θα τους παρέχουμε τις υψηλότερες υπηρεσίες που μπορούμε.
Στις ακαδημίες στίβου του Μεσσηνιακού, με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο που εργάζεται τώρα στις Ακαδημίες, για τρία χρόνια ήταν μέλος μας ο μεγάλος ποδοσφαιριστής που σήμερα αγωνίζεται στη Γερμανία, Σωκράτης Παπασταθόπουλος!
Ένας λόγος ακόμη που πρέπει να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον Στίβο, είναι γιατί σε αυτές τις πολύ μικρές ηλικίες, των 6-7 ετών, χρειάζεται (σ.σ. ο στίβος) γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη τέτοιες, ώστε να ασχοληθεί κάποιος με οποιοδήποτε άθλημα θέλει αργότερα!»
● Ελένη Χατζή (προπονήτρια Στίβου): «Στο αγωνιστικό κομμάτι συνεργαζόμαστε με τον Άρη Τριανταφυλλόπουλο και ο κ. Καλυβιώτης στις Ρίξεις, τις ακαδημίες στελεχώνουν η Βούλα Κορωνιού, η Γιάννα Κοστρίβα, η Μαρία Χρονοπούλου και Χαρά Χιουρέα. Βρισκόμαστε στο γήπεδο καθημερινά.
Τα προγράμματά μας ξεκινάνε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 4 έως τις 7 μ.μ., ενώ την Τρίτη από τις 5 μέχρι τις 7 μ.μ. Πέμπτη και Σάββατο 10 με 12. Στο αγωνιστικό τμήμα βρίσκεται ο κ. Τριανταφυλλόπουλος καθημερινά από τις 4 μ.μ. ενώ υπάρχει και παράρτημα στη Μεσσήνη που στελεχώνουν γύρω στα 60 παιδιά και έφορος στο τμήμα είναι ο Γιάννης Σταυρόπουλος. Γίνεται μια προσπάθεια απ’ όλους μας για να βρίσκουν τα παιδιά τις κατάλληλες συνθήκες και το κατάλληλο περιβάλλον να μπορέσουν να ασχοληθούν με αυτό που έχουν επιλέξει και αγαπάνε». Όσον αφορά στις επιτυχίες του συλλόγου είπε «Τη χρονιά που μας πέρασε πέρα από τους μεγάλους που είναι γνωστοί, ο Τσάτουμας, ο Τσούσης στην κατηγορία των Ανδρών, είχαμε την επιτυχία του Γιώργου Χρήστουλα (β΄ Γυμνασίου) ο οποίος κέρδισε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 150 μ. Από εκεί και πέρα είχαμε αρκετά πλασαρίσματα στους τελικούς.»
● Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (τμήμα Ποδηλασίας): «Έχουμε χωρίσει τα παιδιά ανάλογα με τις ηλικίες σε τμήματα. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουν σώνει και καλά πρωταθλητές, αλλά πρώτα τα παιδιά να μάθουν να κυκλοφορούν στο δρόμο, τα οχήματα γενικά και στην προκειμένη περίπτωση στο ποδήλατο. Από κει και πέρα εάν κάποιο παιδάκι μπορεί να προχωρήσει παραπέρα θα το βοηθήσουμε όσο γίνεται. Οι προπονήσεις γίνονται κυρίως Σάββατο και Κυριακή το μεσημέρι (χειμώνα 3 μ.μ. και το καλοκαίρι αργότερα προς το απόγευμα) σε κλειστούς προστατευμένους χώρους: για τα ποδήλατα δρόμου συναντιόμαστε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην παραλία, δίπλα από τα γήπεδα τένις που είναι προστατεμένο από τα αυτοκίνητα.»
● Γιάννης Σπαντιδέας (Έφορος ποδοσφαίρου): «Ο σύλλογος διαθέτει το καλύτερο προπονητικό τιμ είναι η κοινωνική προσφορά του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη, στο κοινό της Καλαμάτας και στα παιδιά της πόλης μας.
Από το βήμα αυτό θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στον κ. Σταύρο Παπαδόπουλο- επειδή δε μου έχει δοθεί η ευκαιρία ποτέ να συζητήσω μαζί του, αυτόν τον άνθρωπο που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο σύλλογό μας, αλλά και γενικά στην πόλη μας χρειαζόμαστε κε Σταύρο οπωσδήποτε το κομμάτι που είναι πίσω από το τέρμα να το κάνουμε πλαστικό, διότι είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά που θέλουμε να μαζέψουμε για να φτιάξουμε μια καινούργια ομάδα, μια καινούργια κοινωνία.»
● Παναγιώτης Στάθης (ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με δίπλωμα προπονητών UEFA B): «Μετά από αρκετό καιρό υπολειτουργίας των ακαδημιών του Μεσσηνιακού στο ποδόσφαιρο από πέρυσι έχουμε αρχίσει μια προσπάθεια μαζί με τον κ. Μιχαλόπουλο και την άοκνη προσπάθεια του κ. Σπαντιδέα και με τη θέληση της διοικήσεως να ξαναλειτουργήσουν σοβαρά και προγραμματισμένα οι ακαδημίες του Μεσσηνιακού χρησιμοποιώντας και τα δύο μεγάλα όπλα του συλλόγου που είναι η παράδοση του συλλόγου και ό,τι διαθέτει γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα που είναι πολύ βασικό. Καλούμε όλα τα παιδιά που θέλουν να παίξουν και να μάθουν σωστό ποδόσφαιρο, που θέλουν να γίνουν μελλοντικοί ποδοσφαιριστές του συλλόγου, αλλά και καλοί πολίτες στην αυριανή ελληνική κοινωνία που είναι πολύ βασικό αυτό. Να έρθουν στο σύλλογο.
Δεν υπάρχει συνδρομή προς το παρόν κι εδώ ο Μεσσηνιακός επιτελεί ένα κοινωνικό έργο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ο Μεσσηνιακός θέλει παιδιά που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και χωρίς συνδρομή.»
● Χρήστος Ζερίτης (έφορος τμήματος βόλεϊ): «Το τμήμα λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια μόνο με γυναικεία ομάδα. Φέτος στις Ακαδημίες μας, που επαναλειτουργούν, γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια συνεργαστήκαμε με τις Ακαδημίες της «Καλαμάτας ’80», στελεχώνονται από τέσσερις πανάξιους προπονητές: τη Γωγώ Σουρή που είναι και προπονήτρια της γυναικείας ομάδας, η οποία παίζει στο πρωτάθλημα της Α2, τον Παναγιώτη Ντάκουρη, γνωστότατος αθλητής, τη Βιβή Τασιοπούλου, παλιά αθλήτρια, την Ελένη Εξηνταβελώνη εν ενεργεία αθλήτρια.»
Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο λογότυπο του τμήματος βόλεϊ της ομάδας: «Το λογότυπο των ακαδημιών δημιούργησε ο γνωστός καλλιτέχνης, Κωνσταντίνος Λούζης ή αλλιώς «Σκιτσοφρενής» συμβολίζει μια μπάλα βόλεϊ πάνω σε ένα κράνος, με βάση το κράνος του Δαϊκλή. Η έμπνευσή του, όπως την εξήγησε ο ίδιος είναι ότι το βόλεϊ μπαίνει βαθιά στο μυαλό κάθε παιδιού που θέλει ν’ ασχοληθεί και «μάχεται» για να αποκτήσει τη γνώση και τη δύναμη. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!»
● Γωγώ Σουρή (προπονήτρια βόλεϊ): «Στις Ακαδημίες Βόλεϊ του Μεσσηνιακού συνεχίζονται οι προπονήσεις και οι εγγραφές γίνονται καθημερινά στο χώρο του Κλειστού της Παραλίας τις ώρες 6.30-8.30 μ.μ. τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα 10-12πμ. Ώρες κατά τις οποίες γίνονται προπονήσεις ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει άλλη μια προπόνηση.» Επίσης ανέφερε πως για τα πιο προχωρημένα παιδιά θα προστεθούν ορισμένες ακόμη ώρες, μεσημεριανές, εντός της εβδομάδας.


Σ.Τρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου