Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κολυμβητές από Αρφαρά μέχρι Χαβάϊ
στον 28ο Κολυμβητικό Μαραθώνιο του Ν.Ο.Κ.


O ΠΙΟ μεγάλος και δύσκολος κολυμβητικός μαραθώνιος στην Ελλάδα, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας στην Μεσσηνία.
Για 28η χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας "Ο Ποσειδών" διοργανώνει τον Διεθνή Κολυμβητικό Μαραθώνιο Μεσσηνιακού Κόλπου, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 στη διαδρομή Καλαμάτα - Βελίκα - Καλαμάτα και οι δηλώσεις συμμετοχής, παρότι λήγουν στις 15 Ιουνίου, έχουν ήδη κλείσει!
Ο κολυμβητικός διάπλους διεξάγεται ανελλιπώς από το 1988 με συμμετοχή ανδρών και γυναικών και ως το 2011 γινόταν μεταξύ Καλαμάτας και Κορώνης. Το 2012 έγινε μεταξύ Καλαμάτας - Στούπας Δυτικής Μάνης και από πέρυσι γίνεται στη διαδρομή Καλαμάτα - Βελίκα – Καλαμάτα.
Θεωρείται από τους δυσκολότερους κολυμβητικούς μαραθώνιους της Ευρώπης λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Πρόκειται μάλιστα για τον δεύτερο παλαιότερο και διεθνή αγώνα στη χώρα μας, με μεγάλη συμμετοχή ξένων αθλητών σε μια πραγματικά καταπληκτική εμπειρία 30 χιλιομέτρων που αξίζει να την πραγματοποιήσει ο κάθε μαραθώνιος κολυμβητής.
Ο περσινός απόντας, Ούγγρος κολυμβητής Αττίλα Μανιόκι πρόκειται να λάβει μέρος ξανά φέτος στον αγώνα ενώ «το "κλου" στις συμμετοχές είναι πως έχουμε μια συμμετοχή από τη Χαβάϊ και κλείσαμε στις 16, παρότι δεχόμαστε δεκαπέντε, διότι δήλωσε και ένας Καλαματιανός, συγκριμένα από τ’ Αρφαρά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας, ο οποίος έκανε γνωστό το λήξαν των συμμετοχών.

Διπλός Διάπλους
Αν και φέτος δεν ξέρουμε ακόμη εάν κάποιος από τους συμμετέχοντες κολυμβητές και κολυμβήτριες θα το επιχειρήσει, ωστόσο στο παρελθόν αρκετοί ήσαν οι επίδοξοι αθλητές που θέλησαν να κάνουν διπλό και τριπλό διάπλους με την ευκαιρία του αγώνα.
Ο Διπλός Διάπλους του Μεσσηνιακού κόλπου, μήκους 60 χλμ, στη διαδρομή: «Κορώνη-Καλαμάτα-Κορώνη», έχει πραγματοποιηθεί από τρεις αθλητές και μια αθλήτρια. Πρώτος κολύμπησε τη διπλή διαδρομή το 2000 ο Αμερικανός κολυμβητής Τζέι Μπένερ και μοναδική κολυμβήτρια το 2004 η Σοφία Ψιλόλιγνου, που είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει διασχίσει τη Μάγχη και η πρώτη γυναίκα και ελληνίδα που διέσχισε τον πορθμό του Γιβραλτάρ!
Πριν από πέντε χρόνια, το 2011 το Διπλό Διάπλου πέτυχαν δύο ακόμα αθλητές, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να σπάσουν το ρεκόρ του αμερικανού Μπένερ. Ο λόγος για τον Γερμανό Armin Johannes Wunder -στην κανονική διαδρομή με εκκίνηση και τερματισμό την Κορώνη - και τον Ούγγρο Αττίλα Μανιόκι, στην αποτυχημένη προσπάθειά του για τον τριπλό διάπλου: "Καλαμάτα-Κορώνη-Καλαμάτα-Κορώνη", ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο 68ο χιλιόμετρο. Το 2011 ο Μανιόκι πραγματοποίησε το Διπλό Διάπλου στη διαδρομή "Καλαμάτα-Κορώνη-Καλαμάτα», κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κολυμπήσει τον Τριπλό Διάπλου όπως και την επόμενη χρονιά, το 2012, ο Ούγγρος κολυμβητής πραγματοποίησε το Διπλό Διάπλου στη διαδρομή: "Καλαμάτα-Στούπα-Καλαμάτα", κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κολυμπήσει τον Τριπλό Διάπλου!


Σ.Τρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου