Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

100 δύτες από κάθε άκρη της γης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερων Καταδύσεων

  • 17 ΜΕ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ AIDA INTERNATIONAL CARLA SUE HANSON
  • ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ALEXEY MOLCHANOV



ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ διοργανώσεις του 2011 και του 2013 αλλά και η ασταμάτητη καταδυτική δράση στον μεσσηνιακό κόλπο που μέχρι σήμερα στο πλαίσιο τεσσάρων διεθνών διοργανώσεων έχουν συστήσει την ομορφιά του Μεσσηνιακού κόλπου και της πόλη μας σε πλειάδα αθλητών και αθλητριών απ όλο τον κόσμο, αποτελούν τα εχέγγυα προκειμένου η Καλαμάτα να αποτελέσει για τρίτη φορά παγκόσμιο καταδυτικό προορισμό!
Από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει περίπου 100 αθλητές και αθλήτριες των καταδύσεων από Τσεχία, Ρωσία, Μαλαισία, Ιαπωνία, Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Νότια Κορέα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος καταδύσεων ομάδων της AIDA (2016 AIDA Team World Championships).
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης AIDA International 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA International και το Δήμο Καλαμάτας και με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην πόλη μας θα βρεθεί η πρόεδρος της διοργανώτριας, Carla Sue Hanson.
Στους αγώνες κάθε χώρα θα αντιπροσωπεύσουν τρεις αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα: βάθος, χρόνο και απόσταση (τα μακροβούτια θα γίνουν στο κολυμβητήριο της πόλης).
Εδώ και μέρες στην πόλη μας βρίσκονται και προπονούνται οι περισσότεροι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες. Στα των συμμετοχών, ιδιαίτερα έμπειρη και δυναμική είναι η αποστολή από την Ιαπωνία την οποία αποτελούν τρεις κορυφαίες αθλήτριες των καταδύσεων, σπουδαία είναι η συμμετοχή του Ρώσου Παγκοσμίου Πρωταθλητή Alexey Molchanov, πολύ καλή θεωρείται και η ομάδα της Τσεχίας. Ενώ για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και στην χώρα μας θα βρεθούν αθλητές και αθλήτριες από την Κίνα και την Μαλαισία. Επίσης θα αγωνιστούν δύτες από τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, Αγγλία την Γερμανία και άλλες χώρες που και στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις είχαν «φωνάξει το παρών».

Κομβικός ο ρόλος του Στ. Καστρινάκη
και του Freediving Club Greece
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερων Καταδύσεων Ομάδων AIDA 2016 είναι σίγουρα το μεγαλύτερο event της χρονιάς και στην ανάληψη και φιλοξενία του σημαντικό ρόλο έπαιξε ο υπεύθυνος του Freediving Club Greece και μετρ του είδους, καθώς είναι και ο ίδιος κάτοχος δύο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων ο οποίος μάλιστα το 2015 «βούτηξε» στο βαθύτερο σημείο του Μεσσηνιακού κόλπου, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης και εναλλασσόμενων βαρών. Συγκεκριμένα ο Σταύρος Καστρινάκης βούτηξε στα 146 μέτρα και αναδύθηκε μέσα σε 3, 6 δευτερόλεπτα κάνοντας ρεκόρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα της AIDA, κριτές της οποίας παρευρίσκονταν τότε στο σημείο προκειμένου να καταγράψουν το εγχείρημα και την εγκυρότητά του.
Άλλωστε να θυμίσουμε πως ο Σταύρος Καστρινάκης είναι ο άνθρωπος που έφερε στην Καλαμάτα τις Καταδύσεις δίνοντας μια νέα έννοια στον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό, ιδρύοντας τη Σχολή Ελεύθερης Κατάδυσης, στην οποία προπονούνται αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ευκαιρίες δίδονται σε μικρούς και μεγάλους, έμπειρους και άπειρους δύτες να εξερευνήσουν τον υπέροχο βυθό του μεσσηνιακού κόλπου!

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Το μεσημέρι στο δημαρχείο Καλαμάτας, εκ μέρους των συνδιοργανωτών του Freediving Club Greece, του Δήμου Καλαμάτας και του υποστηρικτή ΝΑΣΚ «Αιόλος», παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου με τις λεπτομέρειες τις διοργάνωσης και το καθιερωμένο κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει με την παρουσία του την  σπουδαία αυτή διοργάνωση εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού που έχει διαφημίσει την πόλη μας στα πέρατα του κόσμου…
Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας): «Άλλη μια φορά που η πόλη μας υποδέχεται μια σπουδαία εκδήλωση, το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατάδυσης, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ανθρώπινο δυναμικό να οργανώσουμε υψηλού επιπέδου αθλητικές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα έχει τις υποδομές της να φιλοξενήσει αυτές τις εκδηλώσεις.
Καλωσορίζουμε τον έλληνα εκπρόσωπο και συμμετέχοντα Σταύρο Καστρινάκη, σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να ευχηθούμε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους αυτή.»
Σταύρος Καστρινάκης (υπεύθυνος Freediving Club Greece): «Από αυτό το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ξεκινάει για άλλη μια φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης. Έχει φιλοξενηθεί ξανά στην πόλη μας το 2011 και το 2013.
Φέτος έχουμε αφίξεις από πάρα πολλές χώρες, οι αθλητές θα πλησιάζουν τους 100 από 20 διαφορετικές χώρες. Μάλιστα φέτος έχουμε για πρώτη φορά σημαντικές συμμετοχές από Ασία, Κίνα, Νότια Κορέα και Μαλαισία, από χώρες δηλαδή που στο παρελθόν δεν έρχονταν στις διοργανώσεις μας.
Το αθλητικό πρόγραμμα είναι λίγο διαφορετικό: ξεκινά με τη θάλασσα που πιθανόν να έχουμε όλοι δει ότι τέτοιοι αγώνες γίνονται συστηματικά στην Καλαμάτα. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε και διοργανώσεις αγωνιστικών ημερών στο κολυμβητήριο, οπότε αυτούς τους αγώνες θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να τους παρακολουθήσει ζωντανά. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου (πρωινές ώρες) και ιδιαίτερα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό κολυμβητήριο της Καλαμάτας πρόκειται να γίνει το τελευταίο αγώνισμα του προγράμματος, που θα καθορίσει ποια θα είναι η ομάδα που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι αγώνες θα γίνουν μεταξύ 9 το πρωί και 2 το μεσημέρι, οπότε το δημοτικό κολυμβητήριο θα είναι ανοικτό για όλους, να παρακολουθήσουν αυτή τη μεγάλη διοργάνωση και να έρθουν σε επαφή με την ελεύθερη κατάδυση.»
● Χαρης Βγενής (πρόεδρος ΝΑΣΚ «Αίολος») «Ο Σύλλογός μας θα υποστηρίξει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης με πλωτά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, γιατί θεωρούμε ότι είναι μεγάλη διοργάνωση που διεξάγεται στον μεσσηνιακό κόλπο και οτιδήποτε προωθεί τον ναυταθλητισμό στην περιοχή μας και δημιουργεί εξωστρέφεια, εμείς θα το στηρίζουμε πάντα!
Από τη πλευρά μας να καλέσουμε όποιους συνδημότες μας θέλουν το Σάββατο στις 8 μ.μ. στον χώρο της πισίνας του Elite City Resort, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης του παγκοσμίου. Είσαστε όλοι καλεσμένοι!»

Στην Καλαμάτα και το Πανελλήνιο
"Summer Apnea Games 2016"
Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα η καταδυτική δράση συνεχίζεται στην πόλη μας με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα "Summer Apnea Games 2016", που θα γίνει στις 8 και 9 Οκτωβρίου.


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου