Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η σκληρή καταστολή του Μουντιάλ

Κι ενώ η FIFA μιλάει για καταπολέμηση των διακρίσεων...
...οι Βραζιλιάνοι διαδηλωτές υφίστανται σκληρή καταστολή με σκοπό να διακοπούν οι κινητοποιήσεις κατά του Μουντιάλ. Βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις κάνουν το γύρο του κόσμου.
Πράγματι, το πάθος για την μπάλα κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Άλλωστε, το φωτογραφικό project του Βρετανού Λέβον Μπις, το αποδεικνύει με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο.
Αναμφισβήτητα λοιπόν, το Μουντιάλ αναμένεται με ανυπομονησία από εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις του ποδοσφαίρου. Δεν αναμένεται με την ίδια ανυπομονησία από μερίδα των διοργανωτών Βραζιλιάνων.


Διαβάζουμε στο BBC για τις δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών που μέρα με την μέρα ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα λοιπόν με τα βρετανικά μέσα, στο Σάο Πάολο πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες κατά της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συνελήφθησαν 128 άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής, ανήμερα μάλιστα της 460ής επετείου της πόλης.


"Μην έρθετε για το Μουντιάλ"
Στη χώρα της Σάμπα, του καρναβαλιού και του ποδοσφαίρου με τα συνθήματα "Θέλουμε φαγητό και όχι ποδόσφαιρο", "θέλουμε φαγητό, στέγη, εκπαίδευση και υγεία αντί για γήπεδα και μπάλα" περίπου ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του Μουντιάλ ήδη από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

 Η κοινωνική ανισότητα και το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που θέτουν οι διαδηλωτές, μαζί με τη διαφθορά, το έγκλημα και την -συνηθισμένη- αστυνομική βία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που πενήντα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η κυβέρνηση θα ξοδέψει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση (!).
 Και ενώ η FIFA διοργανώνει αντιρατσιστικές καμπάνιες και εκστρατείες κατά κάθε είδους κοινωνικών διακρίσεων χρησιμοποιώντας μάλιστα όμορφες εικόνες της παραδοσιακής ζωής των Βραζιλιάνων,η καταστολή τους για την πάταξη των διαδηλώσεων γίνεται όλο και πιο έντονη.


"Η Βραζιλία μας ζήτησε αυτό το Μουντιάλ. Δεν την υποχρεώσαμε να το αναλάβει. Ήξεραν ότι, προκειμένου να το διοργανώσουν, θα έπρεπε να κατασκευαστούν στάδια", δήλωσε ο Μπλάτερ, ζητώντας ουσιαστικά τον τερματισμό των διαδηλώσεων με κάθε μέσο.

Στην πραγματικότητα,  σύμφωνα με τον Ρεϊνάλντο Γκονσάλβες, καθηγητή Οικονοµικών στο Οµοσπονδιακό Πανεπιστήµιο του Ρίο ντε Τζανέιρο "Οι περισσότερες πόλεις τις Βραζιλίας κρύβουν στα προάστια το θέαµα των παραγκουπόλεων, όπου εκατοµµύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγµένοι κάτω από τσίγκινες στέγες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση".
Με άλλα λόγια, ένας στους τέσσερις Βραζιλιάνους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα εκατοµµύριο παιδιά δουλεύουν για το µεροκάµατο σε άθλιες συνθήκες. 


Η Actionaid έχει από καιρό μεταφράσει τα λόγια σε αριθμούς. Αναλυτικότερα:
- 31% του πληθυσμού, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
- Το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι.
- Στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές, 44,2 παιδιά στα 1000 πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους.
- Η Βραζιλία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φόνων στον κόσμο. Η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-24 στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές είναι ο φόνος.

 Σε γενικές γραμμές, ο αθλητικός κόσμος αποφεύγει να σχολιάσει τις διαδηλώσεις των Βραζιλιάνων. Ο Ριβάλντο πάντως, έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και ενάντια στη σπατάλη του Παγκοσμίου Κυπέλλου: "Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία και να ξοδεύονται τόσα εκατομμύρια για να φιλοξενήσουμε το Μουντιάλ. Έχει δίκιο ο κόσμος που διαμαρτύρεται για την κοινωνική αδικία", τόνισε ο 41χρονος Βραζιλιάνος που όπως θύμισε, έχει ακόμα έναν λόγο να θυμώνει: "Ακόμα υποφέρω όταν σκέφτομαι πως ο πατέρας μου πέθανε, επειδή δεν υπήρξε έγκαιρη διακομιδή στο νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχαν ασθενοφόρα. Ας δίναν αυτά τα χρήματα για το λαό!".



ΠΗΓΗ:sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου