Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«ΦΥΓΕ ΣΥ ΝΑ ΕΡΘΩ ΕΓΩ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»


Η αγωνία να στηθεί νέα «παράγκα»



για τα ασημικά των συνεταιρισμών!

ΠΟΛΛΑ ερωτήματα άφησε η χθεσινή συγκέντρωση που προκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καλαμάτας, με στόχο να προωθήσει την πρότασή του να ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις τις πρώην ΕΑΣ στη Θουρία, αντί των ιδιωτικών εταιρειών, με τις οποίες αποφάσισε η Γενική Συνέλευση να έλθουν σε συμφωνία.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ελάχιστοι, μέλη οι περισσότεροι του Α. Σ. Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Α. Σ. Δολών και ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης. Μοναδικός εισηγητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ από τους υπόλοιπους ζητήθηκε να καταθέσουν τη γνώμη τους.
Στην αρχή της εισήγησής του ο Μιχάλης Αντωνόπουλος προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερη πρόταση και να δώσει εγγυήσεις για εκτέλεση της συμφωνίας! Όπως είπε, ο συνεταιρισμός τους δεν έχει υποθήκες και έχει εξυγιανθεί οικονομικά. Φυσικά, ότι δεν υπάρχουν υποθήκες δεν σημαίνει ότι υπάρχει και η αντίστοιχη οικονομική επιφάνεια να αναληφθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Περιόρισε απελπιστικά τα έξοδα στα 100.000 ευρώ του ενοικίου των εγκαταστάσεων, αλλά δεν έκανε κουβέντα για τα κεφάλαια, πολύ περισσότερα, που είναι αναγκαία για τα λειτουργικά έξοδα. Αλλά φαίνεται ούτε το κεφάλαιο για τα ενοίκια υπάρχει, αφού σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι αν μαζευτούμε 10 συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών, θα βάλει ο καθένας από 10.000 ευρώ και τα μαζέψαμε…!
Άλλωστε, την αδυναμία του ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του την έδειξε με την πρόσκληση να μετάσχουν και άλλοι στο εγχείρημα. Αν ήταν σε θέση να το κάνει, θα προχωρούσε μόνος του και μετά θα πουλούσε μερίδια συμμετοχής, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση ιδιοκτησίας και να αναδειχθεί το συνεταιριστικό κίνημα, για την τύχη του οποίου φάνηκε να κόπτεται…
ΠΕΡΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Είπε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ότι έχουν την εμπειρία να λειτουργήσουν μια τέτοια εταιρεία, ώστε να μένει στους αγρότες η προστιθέμενη αξία! Κατά πρώτον, αν είχαν αυτή την εμπειρία και τα αναγκαία κεφάλαια, θα είχαν παράγει ανάλογο έργο και δεν θα ξυπνούσαν μετά την συμφωνία της «Ενωσης», η οποία σε κάποιους σπάει το μονοπώλιο! Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνεταιρισμός με οικονομική επιφάνεια να μπορεί να προχωρήσει σύντομα στην δημιουργία εμπορικού τμήματος για άνοιγμα αγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μόνον τα έξοδα για τα αναγκαία ταξίδια να υπολογίσει κάποιος, φθάνουν για τα τον αποτρέψουν να το επιχειρήσει. Εκτός, αν στον Α. Σ. Καλαμάτας πιστεύουν ότι, μόλις κάνουν την εταιρεία, θα σχηματίσουν ουρές αγοραστές από όλο τον κόσμο και θα τρέξουν να πάρουν πράγμα!!!
Η δημιουργία εμπορικού τμήματος είναι και πολυδάπανη και χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο, με τα έξοδα να τρέχουν. Σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία, κάτι που δεν έχει ο συνεταιρισμός, αφού μέχρι σήμερα διαθέτει τα προϊόντα του χύμα σε βαρέλια ή βυτία!
Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ»
Δύο φορές είπε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ότι η ΕΑΣ δεν σώζεται και θα πάει πάλι σε εκκαθάριση. Το μοναδικό του επιχείρημα ήταν ότι τα χρήματα του ενοικίου θα τα παίρνει όλα η τράπεζα, γιατί υπάρχουν υποθήκες. Ή ο Μιχάλης Αντωνόπουλος δεν έχει ιδέα από τραπεζικές συναλλαγές ή έλεγε εν γνώσει του ψέματα. Το πόσα θα παίρνει η τράπεζα αποτελεί θέμα διαπραγματεύσεων, με γνώμονα το να παραμείνει εν ζωή η Ενωση, προκειμένου να εισπράξει όλο το χρέος, ακόμα και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν τρελάθηκαν οι τραπεζίτες να οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και να χάνουν μια και καλή τα λεφτά τους, αφού είναι σίγουρο ότι όλα να κατασχέσουν, δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν πάνω από το 1/4 των 11 εκατ. ευρώ που χρωστάει η πρώην ΕΑΣ και τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στην «Ενωση Μεσσηνίας». Πολύ περισσότερο ενδιαφέρονται να κρατηθεί ζωντανή μια επιχείρηση, όταν μια συμφωνία μπορεί να την κάνει βιώσιμη. Μάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι πρόθυμη να δώσει και νέο δάνειο, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, παρά να απαιτήσει την είσπραξη όλου του ενοικίου και να οδηγήσει την «Ενωση» στο κλείσιμο, όπως κάποιοι εύχονται για να ξανάρθουν στο προσκήνιο.
ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΤΩΝ
Είπε ακόμα ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ότι τις εγκαταστάσεις στη Θουρία τις έχουν πληρώσει οι αγρότες από το 1%, που παρακρατούσε η ΕΑΣ από τις ενισχύσεις, και θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν και αγρότες. Για το ποια χρήση έχει γίνει μέχρι σήμερα από αγρότες δεν είπε τίποτα. Αν πιστεύει ότι έχουν μεγάλη ευθύνη οι προηγούμενες διοικήσεις, που όπως είπε σε άλλο σημείο της εισήγησης οι Ενώσεις έδειξαν αδυναμίες, τότε τι νόημα είχε η πρόσκληση στον Βασίλη Κοζομπόλη, που φέρει αποκλειστικά και σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα της ΕΑΣ; Εκτός αν αποφάσισε ο Μιχ. Αντωνόπουλος να ακολουθήσει το δρόμο του πρώην προέδρου της ΕΑΣ στον αγώνα του… ν’ αφήσει πίσω το αμαρτωλό παρελθόν!
Όσο για την περιουσία των εγκαταστάσεων στη Θουρία αυτή θα παραμείνει στα χέρια των αγροτών, αφού ενοικιάζονται και δεν εκποιούνται. Οι αγρότες θα χάσουν την περιουσία τους, εάν κλείσει η «Ενωση».
Όσο για τα σήματα ΠΟΠ Καλαμάτα σε λάδι και ελιές, που θα χρησιμοποιεί η μία από τις δύο εταιρείες, φαίνεται ότι λησμόνησε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος το γεγονός ότι οι αγοραστές χύμα λαδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στην ετικέτα την ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας ή Καλαμάτας. Δεν έκανε καμιά αναφορά στο ότι 5.000 τόνοι θα συσκευάζονται εντός της περιοχής του ΠΟΠ, κάτι που λησμόνησε η διοίκηση Κοζομπόλη να αιτηθεί από την ΕΕ. Η τυποποίηση εντός των ορίων θα άφηνε την προστιθέμενη αξία στη Μεσσηνία, όχι μόνον στους αγρότες, αλλά και στους τυποποιητές.
Στο χθεσινό μας σημείωμα, γράφαμε ότι με το κλείσιμο της «Ενωσης» θα ανθίσουν παλαιές και νέες «παράγκες». Μήπως αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής σύναξης που προκάλεσε ο πολυπράγμων Μιχάλης Αντωνόπουλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου