Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Καλπάζοντας …στου Μπουρνιά!

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΠΠΑΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΡΟΥΓΑ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας σχολής ιππασίας στην Καλαμάτα απεδείχθη αρκετή για να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τελικά την αγάπη για τα άλογα και το άθλημα της ιππασίας.
Η σχολή του Νίκου Δρούγα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004 στην περιοχή του Μπουρνιά, σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή όπου η παρουσία του αλόγου, εκτός από αδιάκοπη, απετέλεσε βασικό κρίκο στην ανάπτυξη της πορείας του ανθρώπου, αλλά και στην εξέλιξη του τόπου μας.

Στη σύγχρονη εποχή, το άλογο, από στυλοβάτης της ελληνικής οικογένειας και σύμβολο της ομορφιάς και ευημερίας, έχει μετατραπεί σε μια τουριστική ατραξιόν της υπαίθρου και σε πολλές περιπτώσεις, τροφή για άλλα ζώα. Η λειτουργία της σχολής του Νίκου Δρούγα συνέβαλε πρωτίστως στην ουσιαστική γνωριμία των παιδιών, της νέας γενιάς, με την άγνωστη υπερήφανη φύση του αλόγου, να καταλάβουν πως το άλογο είναι πολλά περισσότερα από μια απλή φωτογραφία στο κινητό τους τηλέφωνο ή μια κινούμενη εικόνα στην οθόνη τους. «Τα μαθήματα ιππασίας είναι ιδανικά για τα παιδιά μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαμορφώνουν με τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα του παιδιού. Η επαφή και ο δεσμός με το άλογο βοηθάει στην ψυχική και πευματική ισορροπία των νεαρών αναβατών και τους δημιουργεί μια στάση υπευθυνότητας. Επίσης αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους, και αποκτούν αίσθημα κοινωνικότητας και συντροφικότητας…», αναφέρει ο Νίκος Δρούγας. 
Η επίδραση της σχολής του ήταν καταλυτική, ώστε αμέσως να σχηματιστεί ένα δυναμικό ρεύμα από λάτρεις του αλόγου και του αθλήματος που μετέδωσαν την αγάπη τους στην πόλη και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε οι συνθήκες να ωριμάσουν, και το 2010, μας αφηγείται, «συστάθηκε ο ιππικός όμιλος και ιδρύθηκε το όνειρό μας».

« Ο όμιλος αποτελείται από ομάδες που συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Οι ομάδες αποτελούνται από δύο απαραίτητα και αναπόσπαστα στοιχεία, το άλογο και τον αναβάτη. Μια καλή πορεία στο στίβο απαιτεί τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, και το αποτέλεσμα είναι θετικό όταν έχει συντελεστεί μια καλή χημεία μεταξύ τους…». Οι διακρίσεις των ομάδων του ομίλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά και στους διεθνείς φιλικούς αγώνες αποδεικνύουν το επαγγελματικό επίπεδο που έχει διαμορφωθεί στην Καλαμάτα. Στις εγκαταστάσεις του ομίλου, εκτός από χώρους σταυλισμού των ζώων, ο στίβος αγώνων καλύπτει τις προδιαγραφές πρωταθλήματος ανάπτυξης. Εδώ παραδίδονται τα μαθήματα ιππασίας, και επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, εδώ φιλοξενούνται οι Παμπελοποννησιακοί φιλικοί αγώνες με ιδιαίτερη επιτυχία « Είναι μια γιορτή της αθλητικής ιππασίας. Έχουμε πολλές συμμετοχές και επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο. Η αγάπη για την ιππασία που αποδεικνύεται από την αποδοχή του κόσμου, ειδικά από τους νέους, πιστεύω ότι μας οδηγεί στον μονόδρομο του εναλλακτικού αθλητισμού και του αγροτουρισμού. Και η περιοχή μας, ο Μπουρνιάς, είναι η πιο κατάλληλη για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δράσεις…».

Ο Νίκος Δρούγας, γέννημα θρέμμα του Μπουρνιά, επέλεξε να αναπτύξει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στον τόπο που μεγάλωσε και συντελέστηκε η πρώτη του επαφή με τον υπέροχο κόσμο των αλόγων. Σχεδόν με ιεραποστολική αφοσίωση και συχνά αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες, αφού η ιππασία δεν θεωρείται λαϊκό άθλημα, αλλά μια ενασχόληση ευγενών και αριστοκρατών, γεγονός όμως που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως εξηγεί, τα οφέλη από την αθλητική ιππασία είναι σημαντικά, «…συμβάλλει στην εξάσκηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, στην αύξηση της σωματικής δύναμης και στη δημιουργία ενός αισθήματος ισορροπίας, που βελτιώνει τη στάση του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια θαυμάσια μορφή άσκησης που διεγείρει το καρδιαγγειακό σύστημα και επιδρά σε ολόκληρο τον οργανισμό μας. Οι παραλλαγές των κινήσεων του αλόγου με τον αναβάτη, που προσπαθεί να ισορροπεί στη ράχη του αλόγου, ενεργοποιούν μύες που δεν γυμνάζονται με άλλες μορφές άσκησης…».

Επιπλέον, τα οφέλη της ιππασίας για τον άνθρωπο δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο κομμάτι της εκγύμνασης του σώματός μας. Στο ευρύ κοινό παραμένει ακόμα άγνωστη η λεγόμενη «θεραπευτική» ιππασία. Πρόκειται για μια μορφή εξελιγμένης ψυχοθεραπείας που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει ευεργετικά αποτελέσματα, κυρίως στα παιδιά. «Ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έχουμε προγραμματίσει συνεδρίες «θεραπευτικής» ιππασίας που θα παραδίδονται στις εγκαταστάσεις του ομίλου από μια πάρα πολύ έμπειρη θεραπεύτρια, η οποία ειδικεύεται στα παιδιά και στο παρελθόν έχει συνοδεύσει πολλούς αθλητές σε παραολυμπιακούς αγώνες…».

Αμέσως νέες προσδοκίες γεννιούνται που καθορίζουν την πορεία και θέτουν στόχους για το μέλλον της ιππασίας στην πόλη της Καλαμάτας, «προσπαθούμε οι ομάδες μας να κατακτήσουν ένα επίπεδο που θα μας επιτρέψει τη συμμετοχή σε επίσημους διεθνείς αγώνες. Πιστεύουμε ότι η απήχηση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμοδίων πολιτικών αρχών και θα στρέψουν επιτέλους την προσοχή τους στην ευαίσθητη περιοχή του Μπουρνιά, αλλά και στην ανάπτυξη ενός αθλήματος που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην πόλη μας. Ένα πανελλήνιο ή διεθνές τουρνουά στην Καλαμάτα, της ανοίγει ακόμα μια πόρτα στην τουριστική αγορά του εναλλακτικού αθλητισμού…».
Δυστυχώς, η πόλη μας δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές που θα της έδιναν τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αγώνες ανάλογου βεληνεκούς. Και, έως τώρα, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει ο σχεδιασμός που θα επέτρεπε μελλοντικά να καλύψει το σοβαρό κενό που παραμένει.

Ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας μας δείχνει τον δρόμο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια διαχρονική ανάπτυξη που δεν θα προστατεύει απλώς το περιβάλλον, αλλά θα στηρίζεται από τον φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του κάμπου που αποτελείται από ένα πλούσιο υδάτινο δίκτυο, τρία ποτάμια, έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και τη δυτική παραλία που έχει χαρακτηριστεί από τον ΕΟΤ ως ‘ιδιαίτερου κάλλους’!


Πηγή: www.lalaggi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου