Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ανησυχία με την ανάκληση του Meningitec!

● ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΤΑΣΗ ΑΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

● ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΒΑΝΑ ΜΠΙΛΑΛΗ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ»



Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε η εξαφάνιση των κοινών παιδικών μεταδοτικών ασθενειών σε ποσοστό 95 έως και 100%. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχουν εξαφανίσει από «προσώπου γης»…! Αντιθέτως, συνεχίζουν και βρίσκονται στο περιβάλλον και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών χρειάζεται προετοιμασία ώστε να τα προστατέψει.
Σε αυτό συμβάλουν οι εμβολιασμοί. Μέσω των εμβολιασμών τα παιδιά από την τρυφερή τους ηλικία, προστατεύονται από τις σοβαρές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα, ο κοκίτης, η μηνιγγίτιδα και όλες οι υπόλοιπες. Τα εμβόλια συνεχώς βελτιώνονται και οι ενέσεις από διαφορετικές εταιρίες μπορεί να διαφέρουν απειροελάχιστα, ο παιδίατρος είναι σε θέση να σας δώσει τη σωστή συμβουλή και ένα διαφορετικό κατά περίπτωση πρόγραμμα εμβολιασμού για κάθε παιδί.
Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Τύπου C έχει ενταχθεί στη λίστα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και γίνεται από την ηλικία των 3 και 4 μηνών.

Η ανάκληση του Meningitec

Έντονος προβληματισμός και αρκετός φόβος έχει προκληθεί στο άκουσμα ανάκλησης του εμβολίου Meningitec κατά της μηνιγγίτιδας, από την φαρμακευτική Nuron Biotech. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας σε μικρό ποσοστό των συρίγγων παρουσιάστηκε οξείδωση (σ.σ. σκουριά) εξαιτίας βλάβης στον κατασκευαστικό εξοπλισμό. Η λήψη μέτρων ήταν άμεση και η παρτίδα που είχε τεθεί σε κυκλοφορία ανακλήθηκε.
Πλήθος ερωτημάτων προέκυψαν και έτσι «γεννήθηκε» ο προβληματισμός- ίσως και αναπόφευκτα- για τη λήψη ή όχι του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας. Ο «βομβαρδισμός» πληροφοριών στο διαδίκτυο, άλλοτε έγκυρων κι άλλοτε ανακριβών, όπου μια είδηση όπως αυτή της ανάκλησης του Meningitec παίρνει μεγάλες διαστάσεις, έχουν την δύναμη να οδηγήσουν σε ποικίλες αντιδράσεις και κάποιες φορές σε υπερβολικά ή και λάθος συμπεράσματα. Αυτό όμως που όλοι οφείλουμε, ως σωστοί γονείς και κηδεμόνες, είναι να σκεφτούμε πριν λάβουμε αποφάσεις και δράσουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο, είναι η γνώμη των ειδικών.
Οι παιδίατροι ανά τον κόσμο συμβουλεύουν ηρεμία και διευκρινίζουν πως στην περίπτωση της ανάκλησης του εμβολίου Meningitec δεν υπάρχει λόγος για πανικό!
«Αυτό το εμβόλιο είναι Μηνιγγιτιδόκοκκος Τύπου C. Κάποια παρτίδα του συγκεκριμένου εμβολίου που κυκλοφόρησε τελευταία βρέθηκε ότι έχει προσμίξεις αλάτου και αποσύρθηκε… Δεν μιλάμε για εμβόλια που δόθηκαν πριν 3, 4 και 5 μήνες!» αναφέρει η Παιδίατρος Βάνα Μπίλαλη – Μαραγκού και επισημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού: «Δεν προκάλεσε τίποτα! Μπορεί απλά να έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και να μην προστατεύσει 100%. Να μην έκανε δηλαδή τα αντισώματα που περιμέναμε να κάνει.»


Τάση αποχής και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά αποχής. Σύμφωνα με έλληνες παιδιάτρους και στην Ελλάδα φαίνεται πως σιγά σιγά άρχισε να υιοθετείται το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το εν λόγω κίνημα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει περάσει και στην ελληνική αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, αυξάνονται όλο και περισσότερο τα ανεμβολίαστα παιδιά, είτε γιατί οι πόρτες των εμβολιαστικών κέντρων παραμένουν κλειστές, ελλείψει εμβολίων, είτε γιατί αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς οι ανασφάλιστοι γονείς!

«Δεν θεωρώ ότι είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι της αποχής… Εκτός από καινούργιο εμβόλιο του Μηνιγγιτιδόκοκκου, όλα τα υπόλοιπα γράφονται. Για τους ανασφάλιστους υπάρχει το Κοινωνικό Ιατρείο (*), όπου εκεί κάποια εμβόλια υπάρχουν χάρη σε χορηγίες ανθρώπων που μπορούν να δώσουν χρήματα», εξηγεί η κα Μπιλάλη.

Παράλληλα και στην Ελλάδα καταγράφεται η τάση αποχής από τον εμβολιασμό καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχουν γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θεωρώντας τα εμβόλια τούς μεγάλους «ενόχους» για την εκδήλωση ανεπιθύμητων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα τον αυτισμό!
Σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση και στην περίπτωση της αποχής ελλοχεύει ο κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί –παιδίατροι της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! 

Η Παιδίατρος Βάνα Μπιλάλη εφιστά την προσοχή όλων στο σοβαρό αυτό θέμα αποχής και τονίζει πως μια τέτοια στάση θα έχει ανάλογο αντίκτυπο: «Πρέπει να γίνονται τα εμβόλια τουλάχιστον για τις νόσους που έχουν θανατηφόρα έκβαση.
Η Μηνιγγίτιδα είναι θανατηφόρα νόσος αν σου τύχει!
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος νομίζουμε ότι δεν μας αφορά… Μια φορά να σου τύχει… θα είναι άσχημο! Από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο ασφαλές εμβόλιο, οφείλουμε να το κάνουμε!
Μην ξεχνάμε ότι με τα εμβόλια έχουν εξαφανιστεί νοσήματα που κάποτε σκότωναν κόσμο!
Είχαμε τέτανο, ιλαρά και ερυθρά που πέθαινε ο κόσμος από επιπλοκές. Αυτά δεν εξαφανίστηκαν μαγικά! Αλλά με έναν καθολικό εμβολιασμό! Αν μειώσουμε τους εμβολιασμούς θα εμφανιστούν και πάλι…
Στον πανικό τρέχουμε όλοι. Το θέμα είναι ψύχραιμα να σκεφτούμε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μειώσει τα νοσήματα που πέρναγε ο κόσμος κάποτε.
Πως το κάναμε; Με τον εμβολιασμό!
Γιατί αυτά να τα ακυρώνουμε;
Ο,τιδήποτε κάνουμε στη ζωή έχει μια επικινδυνότητα. Έτσι και τα εμβόλια σε κάποιους ανθρώπους, για λόγους γενετικούς, μπορούν να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες. Η ίδια η νόσος μπορεί να τις προκαλέσει, γιατί γενετικά είμαστε διαφορετικοί…
Άρα κάποια επικινδυνότητα, πολλή μικρή, έχουν τα εμβόλια.»
Κλείνοντας η κα Μπιλάλη επίστησε την προσοχή των γονέων τονίζοντας τη σημασία της έγκυρης πληροφόρησης και το σημαντικότερο του συνεπούς εμβολιασμού των παιδιών ενάντια στην εμφάνιση ή και επανεμφάνιση νόσων με σοβαρές επιπλοκές.
«Να γίνονται τα εμβόλια που συστήνουν οι παιδίατροι κανονικά, με το χρονοδιάγραμμά τους και να μην εμπιστεύονται τα άρθρα του διαδικτύου τα οποία είναι ανυπόγραφα και δεν έχουν επιστημονική βάση. Κανένας από τον χώρο της επιστήμης δεν τα δέχεται…»


Οι «Γιατροί του Κόσμου»

Το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες είναι οι γονείς που κατέκλισαν τα πολυϊατρεία των «Γιατρών του Κόσμου» προκειμένου να εμβολιάσουν δωρεάν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με καταγραφή που έγινε από τους «Γιατρούς του Κόσμου», το 50% των παιδιών που προσέρχονται είναι ελλιπώς ή καθόλου εμβολιασμένα για κοκίτη, τέτανο, διφθερίτιδα και μηνιγγίτιδα!

«Μεγάλος αριθμός παιδιών δεν έχει την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη, μιας και η πλειοψηφία προέρχεται είτε από οικογένειες με άνεργους γονείς χωρίς κοινωνική ασφάλιση, είτε από οικογένειες μεταναστών με έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν διοικητικούς και γλωσσικούς φραγμούς και αδυναμία  πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, οι δαπάνες εμβολιαστικής κάλυψης είναι δυσβάστακτες στην πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών υπό την τρέχουσα οικονομική κρίση», αναφέρει το site των «Γιατρών του Κόσμου». Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» για το διάστημα Φεβρουάριος 2014-Φεβρουάριος 2015.


Ενημερωθείτε και ζητήστε βοήθεια…

Κλείνοντας, αυτό που κάθε γονιός οφείλει να αναλογιστεί πριν μπει στη διαδικασία να ακολουθήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι πως η ιατρική και στην προκειμένη η παιδιατρική, έχουν συμβάλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητάς της, εξαλείφοντας εδώ και δεκαετίες, μέσω των εμβολιασμών, νόσους που άλλοτε αποτελούσαν κίνδυνο απώλειας ακόμη και της ανθρώπινης ζωής…
Πριν, λοιπόν, πανικοβληθείτε ρωτήστε, ενημερωθείτε και ζητήστε βοήθεια…

Σίσσυ Τριάντου

*Τηλ. Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας 27210 89840. Οδός Αθηνών, εντός Παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου