Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αγώνας για τους ΑμεΑ

Χειμαρρώδης ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Για τον Μαραθώνιο και το θέμα που δημιουργήθηκε, τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία αλλά και τον νέο αθλητικό νόμο.

Πρόεδρε σε ευχαριστώ και καλώς ήρθες και εσύ στην παρέα του sportsfeed.gr. Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε το θέμα που προκλήθηκε με τη μη συμμετοχή στο κλασικό μαραθώνιο ατόμων με αγωνιστικά αμαξίδια;
Είμαι υπέρ της συμμετοχής όλων των αθλητών. Έχω καλές σχέσεις με την ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ και προσωπικά με τον κύριο Παναγόπουλο. Όταν προτείναμε την συμμετοχή όλων των αθλητών με αναπηρία χωρίς καμία εξαίρεση, μας εξήγησαν ότι τεχνικά είναι αδύνατο. Δεν ήταν αρνητικοί στα αμαξίδια, σε αντίθεση με τα χειρήλατα ποδήλατα για τα οποία μας εξήγησαν ότι υπήρξε ο φόβος μήπως προκληθεί κάποιο ατύχημα. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, σκοπό έχουμε του χρόνου να βρεθεί η χρυσή τομή πάνω στο κομμάτι αυτό έτσι ώστε να συμμετέχουν και οι αθλητές με τα χειρήλατα. Πρόταση μου λοιπόν θα είναι να γίνει είτε μια ειδική διαδρομή, ή να φύγουν πρώτοι ώστε να μην αναμειχτούν με την μεγάλη μάζα του κόσμου. Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ λοιπόν δεν έκανε κάτι ούτε από απαξίωση ούτε από ρατσισμό. Εμείς συμμετέχουμε στους μαραθώνιους τους επίσημους με αθλητές δικούς μας τυφλούς και σε αυτό τον μαραθώνιο υπήρχαν άτομα που κινούνταν με αμαξίδιο. Επομένως θέλω να πω, ότι θα βρούμε την λύση του χρόνου και θα ικανοποιήσουμε το κομμάτι αυτών των αθλητών που φέτος δικαίως παραπονέθηκαν για αυτό το λόγο. Είναι φυσικό όλοι να θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό γεγονός όπως είναι ο Μαραθώνιος. Του χρόνου σκοπός μας θα είναι να πιέσουμε αλλά και να αναλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζει η τεχνική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ. Ήταν ένα ατυχές γεγονός και θα πιέσουμε όσο μπορούμε ώστε να κλείσει αυτό το θέμα με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών της χώρας. Σαν πρόεδρος της ομοσπονδίας με αναπηρία δεν θα διστάσω να συγκρουστώ και να πιέσω να προασπιστούν τα δικαιώματα των αθλητών μου όταν η συμμετοχή τους είναι εφικτή.
Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» είναι μία ανάσα για τον ελληνικό αθλητισμό, όμως η ΕΠΕ ήταν πρωτοπόρος σε αυτή την ενέργεια.
Αυτό εμείς το ξεκινήσαμε από το 2012, όταν ο όμιλος «Υγεία» είχε υιοθετήσει έξι αθλητές. Σαφώς είναι θετικό κάποιες εταιρίες ιδιωτικού φορέα να υιοθετήσουν κάποιο άθλημα ή αθλητή γιατί μας βοηθούν παρά πολύ και μας λύνει κάποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εμείς θα το προσπαθήσουμε μέσω του σχεδιασμού μας για το 2015 να βρούμε και θα επισκεφτούμε χορηγούς, δυστυχώς όμως στην χώρα μας τα πράγματα είναι πολύ σφιγμένα και ιδίως στον ιδιωτικό χωρο καθώς δεν έχουν και κίνητρο. Προ ημερών πρότεινα στον υπουργό αθλητισμού κύριο Ανδριανό, στο νέο αθλητικό νόμο να μπει μια παράγραφος που θα αφορά στον ιδιώτη επιχειρηματία που θα ενισχύσει την ομοσπονδία ΑΜΕΑ ή την Παραολυμπιακή επιτροπή να έχει κάποια έκπτωση του ποσού από την εφορία. Αφού το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει τον αθλητισμό και αυτός αρχίζει να μαραζώνε, ας δώσει ένα κίνητρο στους επιχειρηματίες ώστε να έχουν ανταποδοτικότητα στο είδος η στα χρήματα που συνεισφέρουν.
Σε αντίθεση με την ΕΟΕ που υπήρξε άρνηση από τον ΟΠΑΠ στην ΕΠΕ βλέπουμε να είναι χορηγός. Θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία;
Προχθές είχα μια συνάντηση στον ΟΠΑΠ με την επιτροπή εταιρικής ευθύνης, καθώς εμείς από εκεί παίρνουμε την χορηγία. Δώσαμε στον ΟΠΑΠ τη δυνατότητα να καταλάβει και πιστεύω τους πείσαμε ότι τα χρήματα που μας δίνουν πιάνουν τόπο. Του εξηγήσαμε ότι θα ήταν άδικο για εμάς και θα μας πήγαινε πολύ πίσω αν σταματούσε η χορηγία τους στην προσπάθεια που γίνεται για την συμμετοχή στο Ρίο. Θα συνεχιστεί αφού στο πρόγραμμα μας προσθέσουμε κάποια νέα πράγματα που ο ΟΠΑΠ επενδύει όπως στην ανάπτυξη των ακαδημιών, νοσοκομεία και έναν άλλον πυλώνα που είναι η εκπαίδευση. Εμείς τους υποσχεθήκαμε να κάνουμε επίδειξη Παραολυμπιακών αθλημάτων, σε σχολεία, ακαδημίες, νοσοκομεία και να προβάλλουμε τα οφέλη αλλά και την διάσταση του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.
Θα συνεχίστεί η συνεργασία σας;
Είμαι βέβαιος ότι ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει την χορηγία του στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή μέχρι το 2016. Υπάρχει μια τάξη στα οικονομικά της ομοσπονδίας μας, όλα τα παραστατικά που τους δίνουμε είναι έγκυρα και πραγματικά και το βλέπουν και οι ίδιοι ότι κάνουμε μια σωστή διαχείριση των χρημάτων τους και φυσικά έχουμε σημαντικές διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΠΕ;
Οι ακατάλληλοι διαθέσιμοι χώροι που γυμνάζονται οι αθλητές με αναπηρία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Οι αθλητές του στίβου και της κολύμβησης προπονούνται στο ΟΑΚΑ το όποιο πληρώνουμε κανονικότατα. Η ΓΓΑ μας δίνει μια επιχορήγηση και ένα μέρος τους το επιστρέφουμε πίσω για την αποζημίωση της χρήσης του Ολυμπιακού σταδίου. Αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό μας πρόβλημα. Τα χρήματα που παίρνουμε είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες μας και σε σύγκριση με τις διακρίσεις που έχουμε. Αν δεν είχαμε κάποιους χορηγούς όπως ο ΟΠΑΠ, ο όμιλος «Υγεία», η Ολυμπία οδός, ο Αστέρας ο οποίος μας παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του οπού θα κάνουμε τώρα το πρωτάθλημα ξιφασκίας και το σκάκι τυφλών, δε θα υπήρχε ο ειδικός αθλητισμός. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει περισσότερο πάνω μας και να καταλάβει ότι οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχουμε είναι τέτοια που χρειάζεται περισσότερη στήριξη και ευαισθησία.
Ποια είναι η στήριξη της πολιτείας;
Καταρχήν να πούμε ότι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ακολουθεί το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και τρίτο σε μέγεθος είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά νιώθω πιο άνετα όταν βγαίνω στο εξωτερικό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή και σεβασμός προς τους αθλητές με αναπηρία κάτι το όποιο στην Ελλάδα δεν γίνεται. Στην χώρα μας υπάρχει ρατσισμός και απαξίωση ακόμα και από την ίδια την πολιτεία. Δεν θέλω να κάνω πολιτική. Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Όταν πήραμε 14 μετάλλια στο ευρωπαϊκό κολύμβησης στην Ολλανδία και 12 μετάλλια στο ευρωπαϊκό στίβου στη Βρετανία, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έστειλε ούτε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους αθλητές ή την ομοσπονδία. Κάτι που έκανε για τους αρτιμελείς αθλητές. Φυσικά δε φταίει ο κύριος Παπούλιας, αλλά αυτοί που περιβάλλουν (τον ίδιο αλλά και τους άλλους πολιτικούς παράγοντες) οι οποίοι με την ασχετοσύνη τους εκθέτουν τον πρώτο πολίτη αυτής της χώρας και δίνουν την εντύπωση ότι η απαξίωση και ο ρατσισμός υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση.
Η αντιμετώπιση που υπάρχει από τα ΜΜΕ, ποια είναι;
Η προβολή στην χωρά μας δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο κάποιοι δημοσιογράφοι που έχουν την ευαισθησία και θέλουν να μας προβάλλουν τους οποίους θα βραβεύσουμε στην εκδήλωση μας. Όταν εγώ θέλω να πάω σε ένα χορηγό και θέλει να με χορηγήσει με ρωτάει ποιος μας προβάλλει ώστε να φανώ και ο ίδιος σαν χορηγός. Ίσως θα έπρεπε η πολιτεία να δώσει και κάποια ζώνη όπως είχαμε παλιά στην ΕΡΤ3 και πολύς κόσμος είχε δείξει ενδιαφέρον. Θα σου ολοκληρώω λέγοντας ότι στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 η ακροαματικότητα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο έγινε και το 2012 στο Λονδίν. Το αντικείμενο μας πουλάει απλά κάποιοι δεν το έχουν πιστέψει και κάποιοι το αγνοούν.
Υπάρχει συνεργασία με την ΕΟΕ;
Οι σχέσεις μας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον κύριο Καπράλο είναι άριστες. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση και μπορώ να πω ότι όσες φορές έχω ζητήσει την συνδρομή και την συμπαράσταση τους η ανταπόκριση ήταν θετική.
Διαβάσατε το νέο αθλητικό νόμο;
Ναι και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι εάν εφαρμοστεί εμείς θα… κλείσουμε. Μας στερεί τη δυνατότητα να μην πληρώνουμε από τις επιχορηγήσεις τα λειτουργικά μας έξοδα. Αν το κάνουμε, τί θα μας μείνει για να διεξάγουμε τα πρωταθλήματα; Πρέπει να βρω χορηγό για να πληρώνω το προσωπικό; Αυτό είναι ένα εξοντωτικό μέτρο. Δεύτερον, τίθεται το θέμα των δύο συνεχόμενων θητειών ολόκληρου του διοικητικού συμβούλιου. Το ίδιο μέτρο γιατί δεν ισχύει και για τους βουλευτές, τους δικαστικούς ή για τον οποιονδήποτε άλλο; Κάποιος μου είπε ότι οι βουλευτές εκλέγονται. Εμείς δεν εκλεγόμαστε; Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτική η πολιτεία σε αυτούς που διορίζει σε κάποιες θέσεις και αν η ίδια δεν μπορεί να ελέγξει ομοσπονδίες που διαχειρίζονται 500.000 ή ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε πως θα ελέγξει τα δισ. ευρώ που διαχειρίζονται φορείς για την λειτουργεί του κράτους; Εάν έχουν προβλήματα με συγκεκριμένες ομοσπονδίες να βρει άλλες ασφαλιστικές δικλίδες. Μπορεί να εφαρμόσει την απλή λογική και είμαι σύμφωνος.
Μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;
Εμείς σαν Παραολυμπιακό κίνημα θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οπού έχουμε δυνατότητα παρεμβασης. Είναι άδικο αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν. Εμείς ενώ έχουμετο δικαίωμα από το νόμο να απασχολούνται στην ομοσπονδία 20 άτομα, έχουμε δέκα. Στην ΕΠΕ αντί για τριάντα, έχουμε… πεντέμισι γιατί ο ένας είναι αποσπασμένος. Αφού δεν κάνουμε κατάχρηση και είμαστε… σφιχτοί στις προσλήψεις, δεν μπορούν να μας ισοπεδώνουν επειδή άλλες ομοσπονδίες κάνουν κατάχρηση.
Προσωπικά είμαι περήφανος για το έργο που κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε καταφέρι μεγάλες επιτυχίες. Προσωπικά είμαι από τις πέντε το πρωί και στα δυο όργανα των αρμοδιοτήτων μου (ΕΠΕ και ΕΑΟΜ ΑμεΑ) και δεν μπορεί να μου στερήσει κανείς την χαρά και την ευχαρίστηση να προσφέρω στο χώρο μου. Έτσι και αλλιώς εγώ δεν είχα σκοπό να μείνω για πάντα πρόεδρος Το πολύ να κάνω ακόμα μία θητεία. Υπάρχουν όμως άξια στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο που ο νέος νόμος θα τους στερήσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσφέρουν.
Για να ολοκληρώσουμε με κάτι ευχάριστο, πείτε μας για τη γιορτή του Παραολυμπιακού αθλητισμού.
Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και θα βραβευτούν οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία στο ξενοδοχείο Λήδρα Μάριοτ. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από τη ΝΕΡΙΤ καθώς επίσης και από το site της Παραολυμπιακής Επιτροπής ώστε να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν. Εμείς απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να έρθουν στη γιορτή μας για να δουν και να μάθουν για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό και τους σπουδαίους αθλητές που έχει η Ελλάδα.
Πρόεδρε σε ευχαριστούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου