Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ Α΄ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΡΟΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Ο ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ!

«Νοιώθω πως την άνοδο στην ουσία …τη χαρίσαμε!»
ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΚΑΛΗΣ

ΤΟ «ΣΦΥΡΙΓΜΑ» της λήξης βρήκε φέτος την Μεθώνη φέτος στην 6η θέση της βαθμολογίας της Α1 Κατηγορίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος από την ΕΠΣΜ.
Μια θέση στο μέσον του βαθμολογικού πίνακα, χάρη σε έναν πρώτο εξαιρετικό γύρο κατά τον οποίο ο ΑΟΜ συγκέντρωσε 26 βαθμούς πετυχαίνοντας 8 νίκες, 2 ισοπαλίες ισάριθμες ήττες. Γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα την ομάδα που παρότι δεν στόχευσε στα ψηλά δεν θα γυρνούσε την πλάτη της στο κάτι παραπάνω!
Ο Β΄ γύρος όμως βρήκε την ομάδα της Μεθώνης σε πιο δύσκολη θέση καθώς, οι αποχωρήσεις για διαφόρους λόγους των Σταματελόπουλου, Κάππου, Τρυφωνόπουλου, Λυμπέρη –Διονυσόπουλου, Μουράτι, Κοτσίρη (οι δυο τελευταίοι έφυγαν στο εξωτερικό) καθώς και οι Κοσιφολόγος και Μπούρδος. Απόντας ήταν και ο Παυλόγιαννης που από τα 24 παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του, έπαιξε μόλις σε πέντε προς το τέλος της σεζόν. Αυτό κόστισε στο συγκρότημα των Λακριντή και Γεωργακόπουλου, καθώς στερούσε επιλογές και φυσικά περιόρισε την πραγματική δυναμική τους συγκροτήματος τους. Παρόλα αυτά, η Μεθώνη δεν έπαψε να είναι ανταγωνιστική και να παίζει καλή μπάλα απέναντι σε όλους τους αντιπάλους της! Με 39 βαθμούς (ισοβαθμεί με την Ομόνοια), 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και ήττες 7 και 46 26 ενεργητικό και παθητικό στα γκολ, η Μεθώνη μπορεί να πει κανείς πως έκανε μια καλή σεζόν στην καινούργια κατηγορία  της Μεσσηνίας.
Βεβαίως υπάρχει και η άποψη πως η άνοδος για την Μεθώνη χάθηκε στις λεπτομέρειες, ενώ ο έμπειρος μέσος Δημήτρης Σώκαλης, εκ των πρωταγωνιστών της φετινής χρονιάς, νοιώθει πως …«δωρίστηκε»!
«Νοιώθω ότι την άνοδο στην ουσία τη χαρίσαμε…», δήλωσε χθες στη «Φ», ο μέσος ποδοσφαιριστής τονίζοντας παρόλα αυτά πως άπαντες στην ομάδα αισθάνονται ικανοποίηση από την χρονιά που τελείωσε πριν λίγο καιρό και την ανανέωση της παραμονής τους στην Α1 Κατηγορία:
«Υπάρχει ικανοποίηση στην ομάδα, μόνο όμως για το ποδόσφαιρο που παίχθηκε από εμάς και παράλληλα για την συμμετοχή μικρών παιδιών στο β΄ γύρο (Τσατάς, Παππάς, Μπάμπαλης, Κοντογόνης, Μουδάκης, Shabani). Στον αντίποδα δεν νοιώθουμε ικανοποίηση που δεν φτάσαμε στην πρώτη τριάδα! Κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε τον β΄ γύρο του πρωταθλήματος δίχως 8-9 βασικούς ποδοσφαιριστές που αυτομάτως σήμανε πως το ρόστερ μειώθηκε και δεν είχαμε παίκτες, άρα δεν είχαμε επιλογές…»

Τα τρία πιο καθοριστικά ματςκαι ο στόχος της χρονιάς

Τρία παιχνίδια έκριναν το ματς, κατά τον Δημήτρη Σώκαλη, στα οποία εάν η Μεθώνη είχε πάρει το τρίποντο τότε θα είχε διαφορετική μοίρα…
«Το πρωτάθλημα κρίθηκε σε τρία ματς στον Α΄ γύρο. Κομβικά ήταν το εκτός έδρας ματς με τον Ηρακλή και τα δυο εντός έδρα με Ομόνοια και Χανδριναϊκό, όπου είχαμε δεκαπέντε τελικές προσπάθειες και επτά δοκάρια, τρία με τον Χανδριναϊκό, δυο με την Ομόνοια και άλλα δυο με τον Ηρακλή.
Πιστεύω πως ήμασταν καλύτεροι και στα τρία αυτά παιχνίδια… Κρίθηκαν όμως στον παράγοντα τύχη; δυστοκία; όπως θες πέστο!»
Αυτό βεβαίως ωστόσο φανερώνει θέληση για κάτι παραπάνω κι όχι απλά για παραμονή. Από τις αρχές της σεζόν όμως ουδείς από το στρατόπεδο της Μεθώνης δεν έκανε στομφώδεις δηλώσεις, δεν μίλησε για άνοδο και μεγαλεία, αντιθέτως ήσαν όλους τους μετρημένοι και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, ακόμη κι όταν η ομάδα ήταν αγωνιστικά πάνοπλη…
«Ποτέ, από την αρχή της χρονιάς, όποια δήλωση κι αν είχαμε κάνει -προπονητές ή παίκτες- δεν είχαμε πει ότι πρώτος στόχος μας ήταν η άνοδος…
Είχαμε πει ότι θέλουμε να κάνουμε μια καλή ομάδα και στην πορεία εάν βγει η άνοδος έχει καλώς. Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές … χειμώνα, όχι χρονιάς!
Δεν τα βάψαμε και μαύρα… Ούτε είχαμε το άγχος από την διοίκηση να βγούμε πρωταθλητές, οι άνθρωποι του Δ.Σ. ποτέ δεν μας πίεσαν και ήταν πάντα δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε.» εξηγεί ο Δημ. Σώκαλης και συνεχίζει πλέκοντας το εγκώμιο της ομάδας όχι γιατί έπαιξε σε αυτή, αλλά γιατί όπως μας είπε το σωστό και το πρέπον, πρέπει να λέγεται: «Η Μεθώνη σαν ομάδα, διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ποδοσφαιριστή διαθέτοντας φοβερό γήπεδο (με πλαστικό τάπητα, προβολείς, σκεπαστή κερκίδα και αποδυτήρια) και κόσμο κι ανθρώπους που την αγαπούν πάρα πολύ.
Το μόνο μειονέκτημα είναι πως βρίσκεται μακριά από την Καλαμάτα και σίγουρα κάθε χρόνο θα πρέπει να χαλάει κάποια χρήματα για μεταγραφές.
Υπάρχουν Ακαδημίες που αποδίδουν, φάνηκε και φέτος, καθώς είχαμε 5-6 παιδιά που έπαιξαν στην μεγάλη ομάδα, κι εύχομαι και στο μέλλον να αποτελείται όλη η ομάδα από μεθωναίους ποδοσφαιριστές.»

H Α1 και οι πρωταθλητές

Ο δυναμικός μέσος του ΑΟΜ δεν αμέλησε να συγχαρεί τους πρωταθλητές των μεσσηνιακών πρωταθλημάτων: «Συγχαρητήρια και στις τρεις ομάδες που ανέβηκαν δίκαια, μιας κι έκαναν πολύ καλό β΄ γύρο. Ήταν πολύ καλό το πρωτάθλημα της Α1, πολύ ανταγωνιστικό, μεγάλο πρόβλημα οι Τετάρτες, δεν υπήρχε συμμετοχή παικτών λόγω επαγγελματικών κυρίως υποχρεώσεων. Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν ότι τελείωσε νωρίς!!!» ενώ κλείνοντας τόνισε: «Άποψή μου είναι πως οι ομάδες θα πρέπει να γίνουν 16 και τα παιχνίδια 30, καθιστώντας έτσι το πρωτάθλημα αυτό αντάξιο της Α΄ Τοπικής.» Όσο για το όφελος του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου από την Α1, το είδε με θετικό μάτι: «Η μια βελτίωση φέρνει την άλλη… Όπως η Α΄ ωφελήθηκε έτσι και η Β ΄ Τοπική κατηγορία δυνάμωσε…».

Ανάγκη επιμόρφωσης
προπονητών και παραγόντων

Όντας και ο ίδιος νέος προπονητής, κάτοχος διπλώματος Β’ κατηγορίας και έχει καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και στην Ομόνοια, όπου δούλεψε με τους μικρούς αντιμετωπίζει το ρόλο του προπονητή με μεγάλη σοβαρότητα. Άλλωστε ένας κόουτς είναι συνάμα και δάσκαλος, καθώς αυτός διδάσκει στους νέους όχι απλά την τέχνη του ποδοσφαίρου αλλά τη σημασία του αθλητισμού, το «ευ αγωνίζεσθαι» και την ευγενή άμιλλα.
«Η Μεσσηνία βρίσκεται σε καλό επίπεδο ποδοσφαιρικό και ανάδειξης ταλέντων κι αυτό μας χαροποιεί όλους.
Σίγουρα θέλουμε μεγάλη βελτίωση στο κομμάτι των προπονητών που απαιτείται να επιμορφώνονται συνεχώς, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά.
Οι παράγοντες που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία μιας ομάδας, πρέπει κι αυτοί να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο ώστε η συμβολή τους είναι επίσης παραγωγική και θετική.
Όσο για τους διαιτητές, έχουμε καλούς και κακούς. Όλοι με τα λάθη και τα καλά τους. Όλοι όμως μπορούμε και οφείλουμε να βελτιωνόμαστε… Το λάθος είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας και στον αθλητισμό…
Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα αθλητισμός.
Υπάρχει ανταγωνισμός και θα πρέπει να είναι θεμιτός. Μακριά από ακρότητες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε και θα πρέπει τα κακώς κείμενα να απομακρύνονται..  οι ήττες οι νίκες, οι άνοδοι και οι πτώσεις είναι μες στο πρόγραμμα. Όποιος δεν ξέρει να ζήσει με αυτά καλύτερα να μην ασχολείται…»

Η πιο παραγωγική χρονιά

Όσο για τον παίκτη Δημήτρη Σώκαλη; Τρέχει και ενίοτε …περπατά στα χορτάρια από 1988 και ο ίδιος νοιώθει ανέτοιμος κατ’ αρχάς να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, και συνάμα πολύ «γεμάτος» από τη φετινή χρονιά κατά την οποία είχε τον πιο παραγωγικό ρόλο για την ομάδα του και σε προσωπικό όμως επίπεδο.
«Αυτή ήταν η πιο παραγωγική χρονιά μου. Έφτασα τα 21 γκολ σε 28 παιχνίδια (24 πρωταθλήματος και 4 ματς Κυπέλλου), όλα 90λεπτα.»
Αν και μέσος, κι όχι σέντερ φορ είναι παίκτης οργανωτικός, παραγωγικός και αρκετές φορές εμψυχωτικός! Μιλώντας δε με στατιστικά, ο Δημήτρης Σώκαλης μετρά 130 ματς σε τοπικό επίπεδο κι απ’ αυτά έχει αγωνιστεί στα 30 ως στόπερ σημειώνοντας συνολικά 65 γκολ! Μάλιστα φέτος αναδείχθηκε και ο πρώτος σκόρερ της Α1 κατηγορίας με 18 γκολ (στο πρωτάθλημα).
Ο ίδιος το αποδίδει στην καλή φυσική κατάσταση και την εξαιρετική συνεργασία: «Η φετινή χρονιά οφείλεται και σε μένα, γιατί δεν είχα τραυματισμούς, ήμουν τυχερός και σωματικά ήμουν καλά. Βέβαια δεν έχασα ούτε μια προπόνηση.
Οφείλεται όμως και στους συμπαίκτες μου και τους προπονητές μου κ. Λακριντή και Γεωργακόπουλο για την καλή προπόνηση /προετοιμασία και συνεργασία.»

Ο έγγαμος βίος και
η σέντρα της νέας χρονιάς

«Παρόλο που είμαι 36 ετών δεν μου έχει φύγει η όρεξη για μπάλα. Αντίθετα προσμένω την έναρξη της νέας χρονιάς…» με αυτά τα λόγια μας απάντηση πως βλέπει το μέλλον. Ωστόσο στο μέλλον του Δημήτρη μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει η σύντροφός του Βάσω, με την οποία πήραν την μεγάλη απόφαση κι αυτό το καλοκαίρι θα ενώσουν τους βίους τους είς σάρκα μία!
Οι δυο τους θα ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας στις 20 Ιουνίου στους Γαργαλιάνους, τόπος καταγωγής της νύφης και επ’ αυτού η χαρά περίσσια… «Κύριο μέλημά μου τώρα είναι η έναρξη του έγγαμου βίου μου με την Βάσω, κι από κει και πέρα θα δω τι ακριβώς θα κάνω…
Εξάλλου αρχές καλοκαιριού πρόκειται να μιλήσουμε με την ομάδα της Μεθώνης. Ευτυχώ σε αρκετές προτάσεις –ήδη- από ομάδες και παράλληλα έχω στο μυαλό μου την προπονητική… Όλα όμως μετά το γάμο, μετά θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι!»


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου