Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΜΑΚΑΡΗΣ: «ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»

30% του πολιτιστικού τέλους στον Αθλητισμό
και τη χρηματοδότηση μεγάλων διοργανώσεων

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  • ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 
  • ΧΑΡΑΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ζητήματα που αφορούν στον αθλητισμό σήμερα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας, έθιξαν προτείνοντας παράλληλα λύσεις και παρεμβάσεις ουσίας, τα μέλη του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας» με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό.

Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο REX είχε μεγάλη προσέλευση κόσμου αλλά και επιτυχία καθώς δεν υπέδειξε απλά τα προβλήματα που είτε λίγο είτε πολλοί όλοι γνωρίζουν, αλλά πρότειναν ένα πλάνο παρεμβατικών κινήσεων, μια πρόταση του Συνδυασμού για τον αθλητισμό που επιδιώκει την ανανέωση, την βελτίωση, την διόρθωση και την επαναφορά της «φρεσκάδας» που λείπει από τον χώρο του αθλητισμού που καθημερινά στην πόλη μας ελκύει και απασχολεί εκατοντάδες κόσμο. Για να επιτευχθεί αυτό βεβαίως απαιτούνται πόροι. Επ’ αυτού η πρόταση της αντιπολίτευσης προωθεί το 30% του πολιτιστικού τέλους στον Αθλητισμό και στη χρηματοδότηση μεγάλων διοργανώσεων, κάνει λόγο για προγραμματικές συμβάσεις και σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προτείνει την καθιέρωση κριτηρίων αξιολόγησης των σωματείων στα οποία παραχωρούνται οι αθλητικοί χώροι του δήμου και τη θέσπιση αθλητικής ταυτότητας για τους αθλούμενους, τη βαρύτητα στη φύλαξη των εγκαταστάσεων…

Λεωνίδας Βελλής:
«Η κατάσταση είναι ζοφερή»
Καλωσόρισμα στον κόσμο και την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Λεωνίδας Βελλής ο οποίος μέσω φωτογραφικού υλικού από τους αθλητισμούς χώρους του δήμου (κολυμβητήριο, Τέντα, δημοτικό στάδιο κ.α.) εστίαση στα προβλήματα των εγκαταστάσεων και στις ελλείψεις που υπάρχουν χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά ζοφερή:
«Η Καλαμάτα χρειάζεται νέους σύγχρονους χώρους. Θέλει σχεδιασμό, δράση και πρωτοβουλία. Τα έργα που γίνονται είναι σχεδόν κατ’ επίφαση και σε βάρος του χώρου. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και μετά από επισκέψεις στους χώρους, συναντήσεις και απλό διάλογο διαπιστώσαμε πως η κατάσταση είναι ζοφερή.
Το κολυμβητήριο (μοναδικός χώρος για το υγρό στοιχείο) εξωτερικά είναι μια ευχάριστη νότα, εσωτερικά είναι σε τραγική κατάσταση. Στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες βλέπουμε εικόνες απαράδεκτες, το «υπερσύγχρονο» σύστημα εξαερισμού είναι ένα παράθυρο(!), το απαρχαιωμένο σύστημα θέρμανσης είναι δαπανηρό καθώς κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο.
Στο Στάδιο ίδιες εικόνες. Το ταρτάν θέλει άμεση επισκευή, εικόνα εγκατάλειψη κάτω από τις κερκίδες, η στέγη παρά τα στεγανοποίηση στάζει και οι αίθουσες με τα βάρη υπολειτουργούν. Τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ παραμελημένα ενώ οι τουαλέτες παρουσιάζουν απαράδεκτη εικόνα.
Στη Τέντα, για την οποία ακούμε επί 20 χρόνια πως αλλάζει το πανί παραμένει, στάζει και χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Εξαιτίας του η ατμόσφαιρα ειδικά το καλοκαίρι είναι αφόρητη, ενώ τα λιμνάζοντα νερά προκάλεσαν προ καιρού και τον τραυματισμό αθλητή.
Κάκιστη κατάσταση στο χώρο των αποδυτηρίων, επικίνδυνα σημεία γύρω από το παρκέ. Όσο για το ανοιχτό γήπεδο που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο είναι κι αυτό αφημένο στο έλεος του Θεού…»

Σταματόπουλος: «Αλλαγή του θεσμικού
πλαισίου στον Αθλητικό Οργανισμό»
Από τη μεριά του ο Στάθης Σταματόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης του Αθλητισμού ως προτεραιότητα για τον Δήμο Καλαμάτας, κάτι που όπως είπε δεν αποτελεί για τη νυν δημοτική αρχή.
Υπερβαίνοντας το στάδιο των διαπιστώσεων πέρασε σε επίπεδο προτάσεων αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Αθλητικό Οργανισμό.
«Κάνουμε προσπάθεια να αναδείξουμε τον Αθλητισμό ως προτεραιότητα κάτι που στη πραγματικότητα δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί για το Δήμο Καλαμάτας…
Πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Δήμου και η πρότασή μας πιστεύουμε  πως θα προσφέρει λύσεις και θα βάλει τον Αθλητισμό σε τροχιά ανάπτυξης. Προτάσεις που ίσως φανούν σε κάποιους τεχνικές ή διαχειριστικές αλλά εκεί βρίσκεται η ουσία.
Από τις 23 Δεκεμβρίου 2014 δεν υφίσταται Αθλητικός Φορέας του Δήμου, συστάθηκε το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ονομασία «Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας», με μειωμένη σύνθεση-7μελες από 11μελες που ήταν και αποτελείται μόνον από δημοτικούς συμβούλους, ίσως και από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό. Εμείς θέλουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τα ακόλουθα βήματα:
1. Διεύρυνση της σύνθεσης του Αθλητικού Οργανισμού
2. Να μπουν κανονισμοί λειτουργίας και πρότυπος κανονισμός στους χώρους άθλησης
3. Καθιέρωση κριτηρίων αξιολόγησης των σωματείων προκειμένου να τους παραχωρούνται αθλητικοί χώροι
4. Θέσπιση αθλητικής ταυτότητας για τους αθλούμενους
5. Το 30% του πολιτιστικού τέλους να πηγαίνει στον αθλητισμό και σε χρηματοδότηση μεγάλων διοργανώσεων
6. Να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνεργασία με το τμήμα που λειτουργεί
7. Βαρύτητα στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και το προσωπικό
8. Οι ανοιχτοί χώροι των δημοτικών σχολείων να γίνουν χώροι άθλησης για όλους»


Μάκαρης: «Στο Δήμο έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις
στον Πολιτισμό όχι όμως στον Αθλητισμό»
Τις προτάσεις για την βελτίωση ή την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και το σχετικό κοστολόγιο που θα επιβαρύνει τον Δήμο Καλαμάτας, παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού Μανώλης Μάκαρης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα οφέλη του αθλοτουρισμού για την περιοχή μας.
«Το παράδοξο είναι πως στο Δήμο Καλαμάτας έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον Πολιτισμό και σε κτίρια όπως το Μέγαρο Χορού και το νέο Δημαρχείο, όχι όμως στον Αθλητισμό. Υπάρχει πλεόνασμα κτιριακών εγκαταστάσεων και μέρος της περιουσίας αυτής από πλευράς δήμου μένει αναξιοποίητη. Σαφέστατα και ο αθλητισμός δεν είναι προτεραιότητα για τον Δήμο τα τελευταία χρόνια.»
Ρωτώντας «Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε;» ο κ. Μάκαρης απήντησε:
● ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Προγραμματικές Συμβάσεις Περιφέρειας)
Ενεργειακή αναβάθμιση με γεωθερμία. Έχει κατατεθεί μελέτη 300.000 ευρώ στο Δήμο που θα το κάνει σύγχρονο και όχι δαπανηρό. Ανακατασκευή αποδυτηρίων, δεξαμενή απορροής υδάτων, πλακάκια.
● ΚΤΗΜΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ 5,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ: Με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα, κατασκευή 2 κλειστών προπονητηρίων με εξέδρα 300 ατόμων συνολικού κόστους 400.00 ευρώ. Εξωτερικοί χώροι με διαδρόμους κόστους 80.000 ευρώ και παρεμβάσεις σε μορφή πάρκου με όργανα γυμναστικές 80.000 ευρώ αλλά και γραφεία-αποδυτήρια-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με 120.000 ευρώ.
● ΤΕΝΤΑ: Με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους αλλαγή του πανιού, με κόστος 200.00 ευρώ. Αλεξικέραυνο, φρεάτια απορροής υδάτων και γεωθερμία για σταθερές θερμοκρασίες.
● ΣΤΑΔΙΟ: Με προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Οικονομικών με την ΓΓΑ, επισκευή 6 διαδρόμων ταρτάν κόστους 160.000 ευρώ και αντικατάσταση χόρτου ποδοσφαιρικού γηπέδου(80.000 ευρώ) αλλά και επισκευή αποδυτηρίων με δημιουργία νέων αθλητικών χώρων και γραφείων(500.000 ευρώ). Όλα αυτά θα κοστίσουν 780.000 ευρώ, πολύ λιγότερα από τον σχεδιασμό του 2012-14 του Δήμου που δεν έχει γίνει ακόμη και θα κόστιζε 3.800.000 ευρώ.
Για το Δημοτικό Στάδιο ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει υποβάλλει μελέτες στην ΓΓΑ.
Στην από 20/4/2016 απάντησή του, το υπουργείο Αθλητισμού αναφέρει πως το Δημοτικό Στάδιο δεν περιλαμβάνεται στα Ν.Π. Δ.Δ. που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η αποκλειστική αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή του ανήκει στον Δήμο Καλαμάτας. Το Υπουργείο Αθλητισμού μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει υποβάλει κάποια σχετική μελέτη στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου για την αποκατάσταση του ταρτάν, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα για την ένταξή του σε επόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων!
Μακάρι να ακούσει ο Δήμος τις προτάσεις μας και να κάνει έστω και τώρα έργα και πράξεις στον αθλητισμό.
Δυστυχώς, μάθαμε πως δεν έχει καταθέσει καμία μελέτη στο Υπουργείο για την αλλαγή του ταρτάν ούτε έχει καταθέσει αίτημα να μπει σε νέο πρόγραμμα.
● Αντικατάσταση τάπητα στα γήπεδα «Παν. Μπαχράμης» και «Γ. Λουκαρέας», εκμετάλλευση του Μεσσηνιακού Κόλπου για μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις θαλάσσιου αθλητισμού.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού με αθλητικά γεγονότα εκτός τουριστικής περιόδου (off season) μέσα από υπάρχουσες υποδομές όπως Μέγαρο Χορού Ρυθμική Γυμναστική (πρόταση διεξαγωγής παγκοσμίου κυπέλλου) Μεσσηνιακός Κόλπος Ιστιοπλοΐα, καταδυτικός τουρισμός κλπ., Ταΰγετος ποδηλατικό πάρκο.
Η χρηματοδότηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων με σημαντικό ανταποδοτικό όφελος θα γίνει από το 30% του πολιτιστικού τέλους (βλέπετε το πείραμα της Ρόδου).
● ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να συμπεριληφθούν έργα αναβάθμισης των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος. Επίσης να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς ο οποίος θα στηρίζει τις μετακινήσεις των μαθητών – αθλητών που συμμετέχουν σε μαθητικούς αγώνες εκτός Νομού (περιφερειακοί – πανελλαδικοί – πανευρωπαϊκοί – παγκόσμιοι).
● ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Ενίσχυση προγραμμάτων ΑΓΟ πέρα από όσα επιδοτούνται από τη ΓΓΑ. Πρόσληψη 2 γυμναστών μέσω ΑΣΕΠ για τον Αθλητικό Φορέα. Μια πόλη 70 χιλιάδων κατοίκων δεν έχει μόνιμα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
Δημιουργία πράσινων διαδρομών - αθλητισμός γειτονιάς.
● ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ: με αξιοποίηση των περιοχών του πάρκου σιδηροδρόμων, του Νέδοντα και του πάρκου του Αλμυρού.
● ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πρόνοια για την πρόσβαση και την δραστηριοποίηση των ΑΜΕΑ στους αθλητικούς χώρους (Ράμπες πρόσβασης, θέσεις στάθμευσης και τουαλέτες ΑμεΑ). Αξιοποίηση των προγραμμάτων Αθλητισμός για όλους για τα ΑμεΑ για τα οποία δεν έγινε αντίστοιχη αίτηση από το Δήμο Καλαμάτας για την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2015-2016.
Χημικές τουαλέτες στα ανοιχτά γήπεδα Μπάσκετ-Βόλεϊ- Τένις Τουαλέτες φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ωράριο λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων.
Άνοιγμα, κλείσιμο εποπτεία από την δημοτική αστυνομία
Απινιδωτές σε όλα τα στάδια της Καλαμάτας
● ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Παραχώρηση των 48 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ και προγραμματική σύμβαση με ΓΓΑ και δημιουργία Αθλητικού κέντρου , όπου θα βρίσκονται:
i) Κλειστό Στάδιο 3.000-4.000 θέσεων ii) Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Τένις
iii) Ανοιχτό θέατρο
iv) χώροι περιπάτου - άθλησης
v) Αναψυκτήριο 58 στρέμματα στην Δυτική πόλη περιοχή Παλιάμπελα όπου θα κατασκευαστούν:
i) 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, 2 πλαστικά 5ης γενιάς, 1 με φυσικό χόρτο,
ii) δημιουργία Κέντρου Αθλητικής Διατροφής (με πόρους από το πρόγραμμα «Erasmus+ 2014-2020”) με έμφαση στην Μεσογειακή Διατροφή και ταυτόχρονα επεξεργασία πολιτικών κατά του Dopping.
iii) κλειστοί χώροι για αποθεραπεία, όργανα γυμναστικής, σεμινάρια κλπ.»

Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, διάλογος
Την χθεσινή παρουσίαση, η οποία αποτελεί την αποκορύφωση συναντήσεων και ανταλλαγή απόψεων και διαβουλεύσεων τόσο με αθλητικούς φορείς όσο και με σωματεία, παράγοντες του αθλητισμού, αθλητές και απλούς πολίτες, παρακολούθησε πλήθος κόσμου εκπρόσωποι φορέων, ενώσεων, σωματείων και απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πατσαρίνος, από τη Μεσσήνη ο νυν πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού κ. Κρασακόπουλος και ο Αρ. Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Μιχαήλ, πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Γιάννης Κουτραφούρης, ο τέως διεθνής και νυν προπονητής μπάσκετ Δημήτρης , Αβδάλας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Ν.Ο.Κ. «Ο Ποσειδών» Δημήτρης Κακαλίκας, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΔΠΕ, παλιός πρόεδρος του ΣΔΠ Μεσσηνίας και καθηγητής Διαιτησίας και δημ. σύμβουλος Δυτ. Μάνης Γιώργος Τσιμικλής, ο πρώην δήμαρχος Παν. Κουμάντος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Αλευράς, ο έφορος του τμήματος στίβου του Ακρίτα Καλαμάτας Πέτρος Παπαδόπουλος, ο μεσσήνιος δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης και πολλοί ακόμη συμπολίτες μας…
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων του επικεφαλής και των εκπροσώπων του συνδυασμού, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ. Ψυχογιάννη, Τσώνη, Πατσαρίνου, Μπασακίδη, Αλευρά, Παπαδόπουλου, Κακαλίκα, Κουτραφούρη, Αβδάλα αλλά και ερωτήσεις αρκετών ακόμη παρευρισκομένων δημιουργώντας ένα κλίμα διαλόγου κατά το οποίο κοινός σκοπός ήταν η βελτίωση της κατάστασης στους χώρους αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας και στη γενικότερη νοοτροπία που τον συνοδεύει…


Σ. Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου