Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

«Ο τόπος μου λειτουργεί ως καταφύγιο στα δύσκολα»

Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ Φ


Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η ενασχόλησή με την πολιτική, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό επί σαράντα έτη και πλέον τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο στην Ελλάδα και ασφαλώς στη γενέτειρά του, την Μεσσηνία.
Για τους νεότερους αναγνώστες μας ας αναφέρουμε ότι γεννήθηκε στη Μεσσήνη και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, εξασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1974 μέχρι το 2011.
            Μετά τη συνταξιοδότησή του, τού απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επίσης, είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
            Επί 39 έτη εργάστηκε στη Βουλή και για τρία χρόνια κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή του Κοινοβουλευτικού Έργου στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά με τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ).
            Από το 2009 είναι μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αρχικά ως αντιπρόεδρος, ενώ από το 2012 κατέχει τη θέση του προέδρου. Με αφορμή τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού με τη Λυρική Σκηνή τον συναντήσαμε για να μας πει κάποια πράγματα στον ελάχιστο χρόνο που του επέτρεπε το πρόγραμμά του.

«Φ»: Ποιά είναι η σχέση σας με την Μεσσήνη, εκτός από το γεγονός ότι είναι ο τόπος καταγωγής σας.

Σ.Θ.: «Παρά το γεγονός οτι ζω στην Αθήνα, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, αισθάνομαι την Μεσσήνη ως την ουσιαστική "εστία" μου. Ανεξαρτήτως από την συχνότητα των επισκέψεών μου στην Μεσσήνη, ο τόπος μου βρίσκεται μέσα μου πάντα και λειτουργεί ως καταφύγιο στα δύσκολα. 
Η ομορφιά της και οι άνθρωποί της, είναι η πρώτη μου σκέψη κάθε πρωί. Είμαι ευτυχής που έχω έναν τέτοιο τόπο καταγωγής, όχι μόνο λόγω της σπουδαίας ιστορίας της, αλλά και κυρίως λόγω των κατοίκων της».

«Φ»: Πώς προέκυψε η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας?

Σ.Θ.: «Η επιθυμία για την σύμπραξη με το Φεστιβάλ υπήρχε χρόνια, όμως τώρα οι συνθήκες ωρίμασαν και θεωρώ πως η συνεργασία έχει γίνει με τους ιδανικότερους όρους.
Επιπλέον, η παράσταση LINKS που θα ανοίξει το πρόγραμμα στις 15 και 16 Ιουλίου, είναι αισθητικά πολύ κοντά στο καλλιτεχνικό προφίλ του Φεστιβάλ».

«Φ»: Μέχρι και πριν από 10 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας του κοινού της Λυρικής Σκηνής ήταν επικίνδυνα μεγάλος... Τα τελευταία χρόνια που συμπίπτουν και με την θητεία σας ως πρόδερος έχει γίνει ένα άνοιγμα στο νεανικό κοινό, το οποίο δίνει δυναμικά το «παρόν» στις παραστάσεις της Λυρικής και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Πώς τα καταφέρατε?

Σ.Θ.: «Χαίρομαι που το παρατηρείτε και θα ήθελα να αποδοθούν τα εύσημα στον Καλλιτεχνικό μας Διευθυντή κύριο Μύρωνα Μιχαηλίδη για το άνοιγμα της Λυρικής στην κοινωνία και την απεύθυνσή της σε ένα νέο κοινό.
Η αλήθεια είναι οτι πήραμε πολλά ρίσκα και ακούσαμε κριτική, αλλά σημασία έχει οτι η εξωστρέφειά μας έχει καταγραφεί ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο.
Τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και μας γεμίζουν χαρά. Η Λυρική βρίσκεται στην απόλυτη ακμή της, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ όλα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου (Σ.σ. δηλαδή τους κυρίους Γιώργο Γραμματικάκη, Χρήστο Ζερμπίνο, Νίκο Κυπουργό και Ιωάννη Σαμπροβαλάκη) και τον Καλλιτεχνικό μας Διευθυντή για την άριστη συνεργασία».

«Φ»: Πολύ πρόσφατα εγκαινιάστηκε και η καινούρια αίθουσα της Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Νιάρχος που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τί δυνατότητες δίνει στις νέες παραγωγές που δεν υπήρχαν στην παλιά αίθουσα?

Σ.Θ.: «Κατ' αρχήν να κάνω μια επισήμανση. Η αίθουσα δεν εγκαινιάστηκε ακόμα, αλλά το κοινό είχε την ευκαιρία να την επισκεφτεί κατά τη διάρκεια του τετραημέρου εκδηλώσεων που έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο Metamorphosis, τον περασμένο μήνα.
Οι δύο νέες αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα προσφέρουν στους θεατές μια τελείως νέα εμπειρία θέασης και ακρόασης. Δεν είναι τυχαίο ότι το κτήριο έχει ήδη βραβευτεί διεθνώς και θεωρείται ένα από τα καλύτερα θέατρα όπερας παγκοσμίως».

«Φ»: Υπάρχει και μια καινοτομία στο εξής, η Εναλλακτική Σκηνή. Τί ακριβώς θα συμβαίνει εκεί? Θα είναι όπως η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου?

Σ.Θ.: «Η εναλλακτική μας σκηνή, τον σχεδιασμό του προγράμματος της οποίας, έχει αναλάβει ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, θα παρουσιάσει όλες τις μορφές του μουσικού θεάτρου.
Στην σκηνή αυτή θα πραγματοποιηθούν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως παραστάσεις γνωστών έργων όπερας, μιούζικαλ, παραγγελίες νέων έργων, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα. Σύντομα θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

«Φ»: Μιλήστε μας αν θέλετε για την πολυαναμενόμενη νέα παραγωγή της Λυρικής “Κάρμεν” (Σ.σ. η γνωστή όπερα του Μπιζέ) που θα παρουσιαστεί στα τέλη του μηνός στο Ηρώδειο με σκηνοθέτη τον Βρετανό Στήβεν Λάνκριτζ.

Σ.Θ.: «Η Κάρμεν είναι μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες όλων των εποχών και μια από τις αγαπημένες του ελληνικού κοινού. Η νέα μας παραγωγή που θα παρουσιαστεί στις 24, 26, 27, 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο θα φέρει επί σκηνής σπουδαίους τραγουδιστές, όπως την Ρινάτ Σαχάμ και την Ζεραλντίν Σωβέ στον ρόλο της Κάρμεν, τον Λεονάρντο Καπάλμπο και τον Δημήτρη Πακσόγλου στον ρόλο του Δον Χοσέ, τον Διονύση Σούρμπη και τον Ομάρ Καμάτα στον ρόλο του Εσκαμίγιο και πολλούς άλλους Έλληνες και ξένους μονωδούς.
Βεβαίως, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού μας Λουκά Καρυτινού».

«Φ»: Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ο μόνος θεσμός στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που είναι ανοιχτός σε διεθνείς... εργαζομένους!
(Σ.σ. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής ήταν ο Ιταλός Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ πολύ συχνά τις καλοκαιρινές –και όχι μόνο- παραγωγές τις σκηνοθετούν Ιταλοί σκηνοθέτες, ενώ ο σκηνοθέτης της φετινής Κάρμεν είναι Βρετανός).
Πόσο σημαντικό είναι να είστε ανοιχτοί στον κόσμο, ενώ οι άξιοι Έλληνες φυσικά δεν λείπουν?

Σ.Θ.: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διεθνείς συνεργασίες, όπως την ίδια στιγμή τιμούμε και τους Έλληνες καλλιτέχνες».

«Φ»: Θα συνεχιστεί η συνεργασία της Λυρικής Σκηνής με την Καλαμάτα, τώρα που υπάρχει και εδώ η σύγχρονη αίθουσα του Μεγάρου Χορού? Θα δούμε παραστάσεις της Λυρικής και τον χειμώνα?

Σ.Θ.: «Θα θέλαμε πολύ να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Το Μέγαρο Χορού είναι ένα μοναδικό θέατρο, με υψηλές δυνατότητες. Η θέληση υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Μακάρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου