Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Το «ΜΟΒΟΤ» στην υπηρεσία του ανθρώπου

  • Η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • ΡΟΛΟΣ, Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και η Ρομποτική σημειώνουν αλματώδη πρόοδο και αργά ή γρήγορα ρομπότ καθημερινής χρήσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι ακόμη και ανθρωπόμορφα(!), λαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό του «ανδροειδούς» κι αναμένεται σε κάποια χρόνια από τώρα να είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό.
Ωστόσο, αυτή η πρόοδος αξιοποιείται και σε τομείς όπως η ιατρική και ήδη βρίσκει εφαρμογή στην Ρομποτική Χειρουργική και πλέον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του MOBOT, βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου με ελλειμματική κινητικότητα και δυσκολίες κίνησης.

Το ΜΟΒΟΤ απευθύνεται σε άτομα με κινητικά ελλείμματα όπως είναι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, πολυνευροπάθειες, μυοπάθειες, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας με έκπτωση στη λειτουργικότητα και συνέπειες στη βάδιση. Το ΜΟΒΟΤ αντικαθιστά παλαιότερα βοηθήματα / υποστηρικτές συσκευές κίνησης και βάδισης όπως είναι οι περιπατητήρες τύπου «Π» ή rollators ενισχύοντάς τα με σημαντικές λειτουργίες. Το ΜΟΒΟΤ μπορεί και ενεργεί προληπτικά και αυτόνομα αντιλαμβανόμενο τον τρόπο και το μοτίβο βάδισης του ασθενή, την στάση του σώματός του και άλλες παραμέτρους, ενώ ενσωματώνει σημαντικές λειτουργίες που έρχονται να βοηθήσουν τον τελικό χρήστη στην πλοήγηση και καθοδήγηση του στον χώρο με προφορικές εντολές που δίνει και λαμβάνει από το μηχάνημα. Το ΜΟΒΟΤ έχει εξελίξει τις τελευταίες τεχνολογίες σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, όπως ενδεικτικά σε αυτόν της μηχανικής όρασης (computer vision), της απτικής (haptic), της επεξεργασίας σημάτων ήχου και εικόνας και της αναγνώρισης φωνής, κ.α. Το ΜΟΒΟΤ προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του τελικού χρήστη, αντιλαμβανόμενο τα σημεία που χρειάζεται περισσότερο βοήθεια (π.χ. αν κάποιο άκρο έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από άλλο και απαιτείται μεγαλύτερη υποβοήθηση, αν ο χρήστης πάει να πέσει, κ.α.) και όλα τα ανωτέρω, μιας και μιλάμε για ρομποτικό βοήθημα, συνδυάζονται με τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.
Το έργο ξεκίνησε το 2013 και περατώνεται μέσα στο 2016 και στόχο έχει την ανάπτυξη ενός ρομποτικού βοηθήματος, το οποίο  θα εξυπηρετεί και θα υποστηρίζει άτομα με κινητικά και γνωσιακά ελλείμματα, ενώ εστιάζεται και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
Από το έργο ήδη έχει παραχθεί σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων σε παγκόσμια συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.



Να τονίσουμε πως το έργο MOBOT υλοποιείται στα πλαίσια ενός χρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν με προϋπολογισμό 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και 75% χρηματοδότηση και υλοποιείται από μια κοινοπραξία που αποτελείται 8 εταίρους από 5 διαφορετικές χώρες:
Συγκεκριμένα, εμπλέκονται το πανεπιστήμιο του Μονάχου, Γερμανία, το οποίο αποσύρθηκε και στην συνέχεια πήρε την θέση του το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, Ην. Βασίλειο (ως συντονιστής και διαχειριστής του έργου), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ως Τεχνικός συντονιστής του έργου), το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία, το ερευνητικό κέντρο ΙΝRIA, Γαλλία, το ερευνητικό κέντρο ATHENA, Ελλάδα, η εταιρία υψηλής τεχνολογίας ΑCCREA, Πολωνία, το γηριατρικό κέντρο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία και στην Ελλάδα το Κέντρο Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ στην Καλαμάτα!
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα Πληροφορικής Γιάννης Κουμπούρος και η υπεύθυνη Φυσίατρος και Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» Αλεξάνδρα Καραβασίλη.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Η παρουσίαση του ΜΟΒΟΤ έγινε μέσα από ενημερωτική συνέντευξη Τύπου χθες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης και αποθεραπείας «Διάπλαση» στην Καλαμάτα.
Ο Γενικός Διευθυντής της «Διάπλασης», Νεκτάριος Γιαννόπουλος, τόνισε αρχικά: «Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα και τιμή για την «Διάπλαση» και την Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα που λέγεται «MOBOT» και στόχος του είναι η κατασκευή ενός ρομποτικού βοηθήματος το οποίο θα εξυπηρετεί κα υποστηρίζει άτομα με κινητικά ελλείμματα, ενώ θα εστιάζει και στις ανάγκες ατόμων της τρίτης ηλικίας.»
ΕΡΕΥΝΑ-ΣΤΟΧΟΙ
● Από τη μεριά του ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα Πληροφορικής, Γιάννης Κουμπούρος, ανέλυσε το έργο, τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητά του για τους ασθενείς με κινητικές δυσκολίες αλλά και το στόχο της έρευνας: «Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που επιλέγονται και χρηματοδοτούνται πολύ λίγες προτάσεις και βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής (π.χ. Ρομποτικές, απτικές, ανάπτυξη αλγορίθμων σε τεχνολογίες πληροφορίες και επικοινωνιών, για μηχανική όραση κ.α.).
Το έργο αυτό αναπτύσσει ένα ρομπότ το οποίο προσομοιώνει παλαιότερους τύπους rollators, τα οποία βοηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να μπορούν να εγερθούν από καθιστή θέση ή να κάτσουν και να βαδίσουν. Το MOBOT έχει πολλές καινούργιες λειτουργικότητες και λειτουργίες, όπως βοηθά τον ασθενή και αντιλαμβάνεται τη στάση του σώματος και το μοτίβο της βάδισης που έχει για να τον υποστηρίξει ενεργά και προληπτικά, προκειμένου να μη πέσει ή να δώσει διαφορετική στάθμη στις λαβές ανάλογα με τη δύναμη που ασκεί ο χρήστης την ώρα που βαδίζει. Μπορεί να τον πλοηγήσει, να τον κατευθύνει στον χώρο, δίνοντας του προφορικές οδηγίες όταν για παράδειγμα κάποιο άτομα και κάποια νοητικά ελλείμματα και δε γνωρίζει που βρίσκεται και που θέλει να πάει. Μπορεί παράλληλα να τον βοηθήσει να περάσει από περιορισμένους χώρους ή χώρους με ιδιαίτερη δυσκολία, να πάει στο μπάνιο, να ανοίξει μια πόρτα, που αν ένας χρήστης λόγω κινητικών και νοητικών προβλημάτων δεν μπορεί να ακριβώς να βρει τη σωστή διαδρομή, το συγκεκριμένο ρομπότ βοηθηθεί μπορεί να τον βοηθήσει.
Με την χρήση των σημάτων που συλλέγει από διάφορους εξελιγμένους αισθητήρες, μπορεί και αντιλαμβάνεται τον χρήστη και να εκτελεί τις εντολές του (π.χ. να έρθει κοντά, να «παρκάρει» σε συγκεκριμένο σημείο, να βοηθήσει τον χρήστη να σηκωθεί κ.α.).
Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει είναι να αποτρέψει πτώσεις, που είναι στα μελλοντικά σενάρια που αναπτύσσουμε. Παράλληλα, στα πλαίσια του έργου έχει αναπτυχθεί ακόμη ένα εργαστηριακό πρωτότυπο το οποίο προσπαθεί να εξομοιώσει την συμπεριφορά του νοσηλευτή/φροντιστή.»
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ
● Την ιατρική επίβλεψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ΜΟΜΠΟΤ είχε η επιστημονική μονάδα του κέντρου αποκατάστασης «Διάπλαση» με επικεφαλή την Επιστημονική Διευθύντρια-Φυσίατρο, Αλεξάνδρα Καραβασίλη. Η κα Καραβασίλη στάθηκε στο ρόλο της «Διάπλασης» και στο target group που απευθύνεται: «Στην ουσία το ΜΟΒΟΤ αντικαθιστά παλαιότερα βοηθήματα, πόσο είναι υποστηρικτικές συσκευές βάδισης όπως οι περιπατητήρες τύπου «Π», τα λεγόμενα rollators, ενισχύοντάς τα με σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα με τη χρήση εξελιγμένων αισθητήρων υποστηρίζεται η έγερση του ασθενή, η βάδιση, η ασφαλής πορεία και πλοήγηση στο χώρο. Ενώ το ΜΟΒΟΤ μπορεί να δίνει εντολές με αποτέλεσμα τη σχετική αυτονομία του χρήστη, την ασφάλεια και την πρόληψη των πτώσεων, αποφορτίζοντας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και τους φροντιστές. Στα πλαίσια του έργου, ο ρόλος της «Διάπλασης» είναι να κατευθύνει με μια κλινική ματιά τους τεχνικούς εταίρους, έχοντας καταγράψει τις ανάγκες των ασθενών, των ατόμων με κινητικά ελλείμματα και τις ιδιαιτερότητές τους και στη συνέχεια να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις λειτουργίες του τελικού προϊόντος σε πραγματικές συνθήκες με ασθενείς του Κέντρου «Διάπλαση».
Το ΜΟΒΟΤ απευθύνεται σε άτομα με κινητικά ελλείμματα και ελλείμματα στη βάδιση και την έγερση, όπως ασθενείς με Νόσο του Πάρκινσον, με Μυοπάθεια, με Πολυνευροπάθεια, με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και γενικότερα με λειτουργική ελλείμματα στη βάδιση. Αυτοί οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από τη ρομποτική αυτή συσκευή.
Στην εκπόνηση του προγράμματος εκ μέρους της «Διάπλασης» έχουν συμμετάσχει εκτός από τον κ. Κουμπούρο και εμένα, η Προϊσταμένη Φυσικοθεραπείας κα Αλεξοπούλου, ο φυσικοθεραπευτής κ. Σιαμελής, η κα Κουρέτα, χωρίς τη συμβολή των οποίων να προχωρήσουμε αυτό το έργο θα ήταν ακατόρθωτο.»


ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ
ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ
ΜΟΒΟΤ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Το έργο είναι σε πειραματικό στάδιο, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα εμπορεύσιμο προϊόν αλλά ένα ερευνητικό προϊόν, ωστόσο ορισμένα συμπεράσματα έχουν ήδη βγει και η εμπειρία ήταν αρκετά αισιόδοξη.
Η κα Καραβασίλη σχολίασε σχετικά: «Μέσα από την πορεία και την έρευνα αυτή έχουν δοθεί απαντήσεις σε πολλά θέματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο κλινικό κομμάτι και στη δική μας συμμετοχή. Έχουμε προβεί ήδη σε δημοσιεύσεις και σε συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια, με ερωτηματολόγια αξιολόγησης που έχουν βγει μέσα από την «Διάπλαση» και σε συνεργασία με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία του κ. Κουμπούρου. Είμαστε στη φάση στην οποία καταγράφουμε, δεν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της αξιολόγησης του βοηθήματος.
Επειδή εγείρονται διάφορα θέματα σε σχέση με το αν τα ρομπότ κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν το άνθρωπο, την αναγκαιότητα της ρομποτικής τη γεννά το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, ο αριθμός των φροντιστών και των θεραπευτών είναι πεπερασμένος, οπότε η συμβολή της ρομποτικής είναι αναπόφευκτη.»
Από τη μεριά του ο κ. Κουμπούρος, επισήμανε την ύπαρξη κλινικών και τεχνολογικών συμπερασμάτων από τη μέχρι σήμερα πορεία του έργου «Στον τεχνολογικό τομέα έχουμε ήδη αποτελέσματα τα οποία έχουν δημοσιευθεί πράγματι σε αξιόλογα παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, τα οποία αποδεικνύουν ότι όλες αυτές τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε τις εξελίξαμε ένα βήμα παραπάνω. Παράδειγμα υπάρχουν αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε σε μηχανική όραση (computer vision) που έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις προηγούμενες τεχνολογίες. Είναι ένα ερευνητικό έργο που προσπαθεί να εξελίξει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εξελιχθεί η επιστήμη, να προχωρήσουν οι έρευνες περαιτέρω και να καταλήξει σε ένα εμπορικό προϊόν.
Όσον αφορά τα κλινικά συμπεράσματα, τα πρώτα δείγματα που έχουμε δει από την αποτίμηση του ρομπότ αυτού στη Γερμανία - με ηλικιωμένο πληθυσμό - είναι ότι πράγματι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά (η έρευνα χωρίζεται σε ερευνητικά πρωτόκολλα και στη «Διάπλαση» για την κατάλληλη αποτίμηση της λειτουργίας του).
Για παράδειγμα άτομα με νοητικά ελλείμματα που το χρησιμοποιούν έχει αποδειχθεί ότι, οι λειτουργίες που προσφέρει είναι σημαντικές, καταφέρνουν να έχουν, αυτά τα άτομα, την ίδια απόδοση με άτομα που έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία. Άρα πράγματι βλέπουμε, ήδη, μια σημαντική ωφελιμότητα. Το τεχνολογικό κορύφωμα μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αποδώσουν εξίσου καλά με ανθρώπους που δεν έχουν τα αντίστοιχα προβλήματα.
Το έργο εστιάζει σε συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ, προς στιγμήν, θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ηλικία. Επειδή ο άλλος εταίρος είναι ένα γηριατρικό κέντρο, είναι κι ο λόγος που το κάναμε έτσι, αλλά και όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο πληθυσμός έχει πιθανόν και περισσότερες δυσκολίες.»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ
ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ;
Ακούγοντας και βλέποντας όσα καλά μπορεί να προσφέρει σε έναν ασθενή το ΜΟΒΟΤ, κάλλιστα προκύπτει το ερώτημα εάν ένα τέτοιο έργο μπορεί να προχωρήσει και να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο προϊόν.
Ο κ. Κουμπούρος τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο έχει ερευνητικό χαρακτήρα και τέτοια έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που στόχο έχει την έρευνα και τη γνώση.
«Το πρωτότυπο που θα δούμε είναι αμιγώς ερευνητικό έργο. Ο ρόλος της κοινοπραξίας δεν είναι να παραδώσει ένα εμπορικό προϊόν, το οποίο είναι σημαντικό να πούμε ότι απαιτεί εξίσου αρκετή δουλειά, προκειμένου να εξελιχθεί από ερευνητικό σε εμπορικό.» Όμως, όπως μας ενημέρωσε, το ενδιαφέρον για μια τέτοια προοπτική δεν απουσιάζει: «Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τον τομέα της Βιομηχανίας που ασχολείται με τον κλάδο της αποκατάστασης, που εάν έρθουν σε συμφωνία με την Κοινοπραξία θα μπορούσαν να το εξελίξουν σε εμπορικό προϊόν. Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μέχρι σήμερα είναι ότι τα περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα δεν καταλήγουν σε εμπορικό προϊόν.
Αυτό θέλει να το ξεπεράσει και κάνει έναν μεγάλο αγώνα στα πλαίσια όλων αυτών των προγραμμάτων και σήμερα στου Horizon 2020 που «τρέχει» προκειμένου, επιτέλους, τα ερευνητικά αποτελέσματα να φτάσουν στην αγορά για να παρέχουν την ωφελιμότητα στον τελικό χρήστη.
Το συγκεκριμένο έργο έχει φτάσει πολύ κοντά σε αυτό, ήδη η Κοινοπραξία κατέληξε σε ένα πλάνο εμπορικής εκμετάλλευσης το οποίο θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να δείξουμε την πραγματική δυναμική του προϊόντας και εμπορικά.»


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ
«ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ»
Ο ρόλος της «Διάπλασης» είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς παρέχει κατεύθυνση στις τεχνολογικές έρευνες δίνοντας την κλινική «ματιά», σε σχέση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, μπορεί να αποτιμήσει και να αξιολογήσει τις λειτουργίες του τελικού προϊόντος σε πραγματικές συνθήκες, κα.
Να σημειωθεί δε πως η «Διάπλαση» αποτελεί τη μοναδική ιατρική ομάδα που εκπροσώπησε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόγραμμα.
Όσο για την σημασία που έχει για την «Διάπλαση» η συμμετοχή της σε αυτό τόσο σημαντικό project ο Γενικός Διευθυντής, Νεκτάριος Γιαννόπουλος, επισήμανε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την «Διάπλαση» γιατί δόθηκε η δυνατότητα στο προσωπικό να έρθει σε επαφή με όλους αυτούς του ερευνητές, να ταξιδέψει στη Γερμανία πάρα πολλές φορές για όλα αυτά τα συνέδρια και όλες τις δοκιμές και τα τεστ που έγιναν, με αποτέλεσμα και να εξελιχθεί στο γνωστικό του επίπεδο και να γνωρίσει την κουλτούρα των υπόλοιπων κέντρων αποκατάστασης.»
Να τονιστεί πως για την ολοκλήρωση του έργου και την διεξαγωγή των τελικών πειραμάτων με πραγματικούς ασθενείς η «Διάπλαση» έλαβε την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ
ΤΟΥ MOBOT
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επίδειξη μέσα στους χώρους του κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση», μας έκαναν τα μέλη της ομάδας με τη συνεργασία ενός ασθενούς του Κέντρου, του κύριου Κυριάκου, που απολαμβάνει τα οφέλη του ΜΟΒΟΤ. Κατά την επίδειξη όπου η κινητική έλλειψη του ασθενής ήταν εμφανής η χρήση του MOBOT φάνηκε να τον διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντάς του να μετακινηθεί στον χώρο μην αντιμετωπίζοντας πρόβλημα πτώσης ή απώλειας προσανατολισμού, με τη βοήθεια και τη σιγουριά που του παρείχε το ΜΟΒΟΤ.
Ακολούθως ο κ. Κουμπούρος μαζί με ένα μέλος της υπεύθυνης ομάδας MOBOT της «Διάπλασης», μετά το τέλος της επίδειξης από τον κύριο Κυριάκο, πραγματοποίησε μια ακόμη επίδειξη τις εντολές που μπορεί να δώσει ο χρήστης στο ρομπότ είτε με νοήματα είτε φωνητικά, είτε σε συνδυασμό, αλλά και να λάβει χάρη στις φωνητικές του λειτουργίες.
Μια επίδειξη που πραγματικά ενθουσιάζει και δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον, καθώς φανερώνει πως η ρομποτική και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, έχει κάνει άλματα προόδου με σαφή κατεύθυνση την βοήθεια των ασθενών αλλά και συμβολή στην βελτίωση προβλημάτων και ελλείψεων στην ανθρώπινη κίνηση. Προβλήματα που επί το πλείστον συναντάμε σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και άτομα ΑμεΑ με ή χωρίς νοητικά προβλήματα, ηλικιακά γκρουπ στα οποία στοχεύει το ΜΟΒΟΤ.

Μια σπουδαία ερευνητική εργασία, ένα ακόμη βήμα εξέλιξης για τον κόσμο και βεβαίως το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση», που ξεφεύγοντας από τα πλαίσια της απλής παροχής υπηρεσιών μεριμνά για το μέλλον διευρύνοντας το γνωστικό του πεδίο και μέσα από την συνεχή εξειδίκευση των συνεργατών του σε νέους και ήδη γνωστούς τομείς της Ιατρικής και της Τεχνολογίας, προκειμένου να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τη σιγουριά μιας εγγυημένης και σωστής αποθεραπείας και αποκατάστασης ασθενών.
Άλλωστε, η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τον πεπερασμένο αριθμό φροντιστών και θεραπευτών, απαιτεί την ανάπτυξη λύσεων που μπορεί να παρέχει η τεχνολογία και η ρομποτική.



Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου