Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

«Προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες»…

ΜΙΑ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΑΜΠΕΑ

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που γνωρίζω τον Γιάννη Μαραμπέα, βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και αγωνία για τα όσα αφορούν το Δήμο Δυτικής Μάνης στον οποίο είναι δήμαρχος. 
Με πολυετή θητεία στην Αυτοδιοίκηση, ο Γιάννης Μαραμπέας έχει ήδη έχει διατελέσει τρείς τετραετίες δήμαρχος στον πρώην Δήμο Λεύκτρου και αυτή είναι η τέταρτη φορά που κατέχει το δημαρχιακό αξίωμα. 
Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα είναι δυσκολότερα αφ’ ενός γιατί ο διευρυμένος Δήμος Δυτικής Μάνης έχει περισσότερες απαιτήσεις, αφ’ ετέρου γιατί οι διαθέσιμοι πόροι στην εποχή των Καλλικρατικών Δήμων είναι λιγότεροι. 
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τις δεδομένες παρενέργειες της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα λόγω των Μνημονίων, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί ο δήμαρχος έχει τόσες δυσκολίες στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Δήμου. 
Τον συνάντησα στο γραφείο του να προσπαθεί να λύσει τα πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας και ομολογώ ότι δεν ζήλεψα με τίποτα τη θέση του και τις ευθύνες που αυτή εκ των πραγμάτων έχει. 
Ως δήμαρχος ο Γιάννης Μαραμπέας δεν είναι απρόσιτος και το γραφείο του είναι ανοιχτό σε όλους, το έχω ο ίδιος διαπιστώσει και άλλοτε όπως και αυτή τη φορά που βρέθηκα στο γραφείο του και μιλήσαμε. 
Η συζήτησή μας ξεκίνησε από το διάσημο συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ που είχε κάνει την Καρδαμύλη δεύτερη πατρίδα του και τον οποίο ο κ. Μαραμπέας γνώριζε καλά. Και όπως μου είπε, ο Φέρμορ παρευρισκόταν προσκεκλημένος του κάθε φορά στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Επειδή όμως η καθημερινότητα τρέχει με τα ζητήματα που την αφορούν να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ο δήμαρχος μου είπε πως τα σκουπίδια είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και δίνουν καθημερινή μάχη μαζί τους, τονίζοντας πως γίνεται τεράστια προσπάθεια. 
Επισήμανε ακόμα πως οι περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης συμμερίζονται την προσπάθεια που γίνεται και είναι συνεργάσιμοι, όπως άριστη είναι και η συνεργασία με τους φορείς, τονίζει και περιμένει από την περιφέρεια την οριοθέτηση για τους χώρους των απορριμμάτων. 
Αναφέρει επίσης πως τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η ανακύκλωση και βρίσκονται σε αναζήτηση χώρου για το λεγόμενο «κεντρικό πράσινο σημείο». 
Για το ζωτικής σημασίας ζήτημα του νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή, ο Γιάννης Μαραμπέας είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε λίγες κοινότητες και γίνονται ήδη ανάλογες διαχειριστικές κινήσεις για νερό από γεώτρηση. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο δήμαρχος ανέφερε πως θα γίνουν ορισμένες τον Αύγουστο, τονίζοντας ωστόσο πως ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσει. 
Για την τουριστική κίνηση ο Γιάννης Μαραμπέας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως είναι μια σχετικά καλή χρονιά και ότι οι υπηρεσίες βελτιώνονται συνεχώς και πως οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες της εστίασης δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. 
Όσον αφορά το Brexit, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας  θεωρεί πως δεν θα επηρεάσει φέτος τον τουρισμό της περιοχής, αλλά ίσως την επόμενη σεζόν. 
Είπαμε πολλά ακόμα με τον κύριο δήμαρχο, μη ανακοινώσιμα ωστόσο, και έφυγα από το γραφείο του για να τον αφήσω να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα ακανθώδη ζητήματα του Δήμου, που σε έκταση είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας, αλλά σε πληθυσμό από τους μικρότερους!
Η αρχική μου θέση πάντως δεν έχει διαφοροποιηθεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι δήμαρχος σε ένα Δήμο με ελάχιστους πόρους κι όποιοι πιστεύουν το αντίθετο, πλανώνται πλάνην οικτρά.
Επειδή όμως υπάρχει και η άλλη άποψη, κατοίκων της περιοχής που μίλησα μαζί τους, θα την παρουσιάσω τις επόμενες μέρες. 
Θανάσης Παντές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου