Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών 
με αγώνες κολύμβησης και αγώνα δρόμου 5km

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΚΕΔΜΟΠ)


ΣΕ ΜΙΑ έμπρακτη έκφραση ζωής και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Η λευχαιμία πια είναι παρελθόν» μας καλούν οι διοργανωτές του 5ου Κυπέλλου Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών που θα γίνει την Κυριακή 4 του μηνός στην παραλία Καλαμάτας, με αγώνες κολύμβησης 500μ 1500μ 3000μ και αγώνα δρόμου 5km.
Διοργανωτές είναι το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (σύλλογος εθελοντών δοτών Καλαμάτας) και το Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανωτές ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, ενώ ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ”.
Ένας αγώνας που πρέπει όλοι να στηρίξουμε την συμμετοχή μας, μεταφέροντας το σύνθημα «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή - Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν.
Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.»
Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΕΔΜΟΠ (κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών πανεπιστημίου Πατρών).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Όλα τα αγωνίσματα θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό την παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE στην παραλία Καλαμάτας.
Έναρξη για όλα τα αγωνίσματα Κολύμβηση στις 9:30 και στις 10:45 για τον αγώνα δρόμου 5km.
Κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και στα δύο αθλήματα
Σε όλους όσοι συμμετάσχουν θα δοθεί τεχνικό t-shirt και αναμνηστικό μετάλλιο.
● Η κολυμβητική διαδρομή
Η κολυμβητική διαδρομή θα είναι σε μορφή τριγώνου 500μ.: 1 κύκλος στα 500μ.,2 κύκλους στα 1000μ. και 6 κύκλους στα 3000μ. Η διαδρομή θα οριοθετείται από ευδιάκριτες ιστιοπλοϊκές σημαδούρες. Παραπλέον σκάφος θα δείχνει την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην περίπτωση που κάποιος εκ των συμμετεχόντων νιώσει αδιαθεσία και δε μπορεί να συνεχίσει, κάνει νεύμα με το σκουφάκι του, ώστε να τον εντοπίσει το διασωστικό σκάφος και να τον περισυλλέξει.
Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική, ενώ θα υπάρχουν και ενδιάμεσα περάσματα σε κάθε γύρο.
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με γυαλάκια ή μάσκα κολύμβησης, με εγκεκριμένο (όπως αυτό προβλέπεται από τη FINA και αφορά στο Open Water) ή απλό κολυμβητικό μαγιό. Πλευστικά ή κολυμβητικά βοηθήματα (σανίδες, πέδιλα, χεράκια, κ.τ.λ.) δεν επιτρέπονται, όπως και αναπνευστικά βοηθήματα (αναπνευστήρες). Πριν την εκκίνηση οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να αλειφθούν με λάδι, αντηλιακό ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση τους θέτει εκτός συναγωνισμού. Νερά θα υπάρχουν διαθέσιμα για όλους τους αθλητές.
Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει έξω από το νερό από την παραλία του ξενοδοχείου Εlite στη Καλαμάτα. Η κατάταξη στην κολύμβηση είναι ηλικιακή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Στα 500μ. μία κατηγορία ΟPEN ανδρών γυναικών. Στα 1000μ. και στα 3000μ. οι κατηγορίες είναι:
M1 και W1  13 – 17        (ΑΓΟΡΙΑ και ΚΟΡΙΤΣΙΑ)
M2 και W2  18 – 29        (ΑΝΔΡΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
M3 και W3  30 – 39        (ΑΝΔΡΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
M4 και W4  40+    (ΑΝΔΡΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
Αγώνας δρόμου 5km
Αφετηρία στην παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE, πορεία ανατολικά και αναστροφή στο τέρμα της παραλιακής (ξενοδοχείο Φιλοξένια), πορεία έως τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου, αναστροφή στο κυκλικό κόμβο και τερματισμός στην παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE.
Θα υπάρχουν εθελοντές κατά μήκος της διαδρομής. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Θα βραβευτούν οι 6 πρώτες νικήτριες και οι 6 πρώτοι νικητές του αγώνα δρόμου.
Σε ό,τι αφορά στις εγγραφές, περιορισμένες θα γίνονται την ημέρα του αγώνα.
● Παραλαβή συμμετοχής: Όσοι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, θα παραλαμβάνουν τον αριθμό τους με το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης του αγώνα και το τεχνικό t-shirt, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 5€ από τη γραμματεία του αγώνα αυστηρά μέχρι τις 9:00.  Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει ιατρός αγώνα και Ναυαγοσωστική Κάλυψη.
Όλοι όσοι λάβουν μέρος στους αγώνες θα πρέπει να έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις και θα αγωνιστούν με δική τους ευθύνη, οι ανήλικο συμμετέχουν με ευθύνη του γονέα τους.
Απογευματινή εκδήλωση – ενημέρωση (Εγκαταστάσεις Ναυτικού ομίλου, ώρα 20:00)
Ώρα 20:00-20:30 Μουσική βραδιά Μουσικό σχήμα “Ήχος του νότου”
Ώρα 20:30-20:35 Χαιρετισμός διοργάνωσης Ιωάννης Αδαμόπουλος, Δ/ντής Αιματολογικού Τμήματος Γ.Ν.Καλαμάτας
Ώρα 20:35-20:50 Χαιρετισμοί σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αλειφέρη Ελένη, δήμαρχος Καλαμάτας Νίκας Παναγιώτης
Ώρα 20:50-21:00 Δωρεά οργάνων Ανδρέας Καραμπίνης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
Ώρα 21:00-21:10 Δωρεά μυελού των οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, δ/της Μονάδος Μεταμόσχευσης Πανεπιστημίου Πατρών
Μετά τους αγώνες αλλά και μετά την εκδήλωση θα υπάρχει δυνατότητας λεπτομερούς ενημέρωσης εγγραφής στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Γιάννης Αδαμόπουλος: «Την Κυριακή στις 4 του μηνός διοργανώνουμε για 5η χρονιά το Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών. Είναι μια εκδήλωση που θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να τους ενημερώσουμε σε θέματα εθελοντισμού και κυρίως εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών!
Το πρωί θα έχει ένα αθλητικό δρώμενο, με κολύμβηση και τρέξιμο και το βράδυ στις 8 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Καλαμάτας, θα γίνει μια ενημερωτική ομιλία από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπυριδωνίδη και θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής κ. Καραμπίνης.
Ο αγώνας έχει σα σύνθημα: «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή - Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν».
Ο αγώνας διοργανώνεται από το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (σύλλογος εθελοντών δοτών Καλαμάτας) και το Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αγωνιστικο κομμάτι έχει αναλάβει ο ΝΟ Καλαμάτας και το κομμάτι του τρεξίματος ο ΣΔΥ Μεσσηνίας. Στην όλη προσπάθεια έχει συμβάλει σημαντική η περιφέρεια Πελοποννήσου -Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύλλογος ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ”.»
● Ελένη Αλειφέρη (αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): «Είναι από τις στιγμές που νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στη ζωή, την ποιότητα ζωής και στην υγεία.
Το Κύπελλο Εθελοντή Δότη, δεν είναι ένα απλό γεγονός, αλλά όπως είπε και ο κ. Αδαμόπουλος αφορά τη ζωή μας. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να διαδοθεί: ο εθελοντισμός!
Η εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας ως εθελοντών Δοτών μυελού των οστών είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, δωρεάς για τη ζωή…
Ίσως, πολλές φορές, μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό, όταν μας αγγίξει πολύ κοντά ένα τέτοιο θέμα. Στόχος όλων μας όμως είναι εκείνες τις στιγμές να υπάρχει για όλους μας και για όλους τους συνανθρώπους μας, να τους παράσχει η επιστήμη -που έχει προχωρήσει πολύ σε αυτά τα θέματα, τη δυνατότητα να ζήσουν. Αυτή τη προσπάθεια για τη Μεσσηνία την έχει αναλάβει ο κ. Αδαμόπουλος, και όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά και για πολύ μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν τόσο ευαίσθητο, με ιδιαίτερη κοινωνική συνείδηση γιατρό στην περιοχή μας. Αυτό είναι ένα κεκτημένο για τη Μεσσηνία, γιατί μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Να νικήσουμε το φόβο, να προσφέρουμε σε εμάς και τους συνανθρώπους μας την ευκαιρία για τη ζωή!
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υποχρέωση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόσο ο Περιφερειάρχης, που είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα θέματα όσο και όλοι μας, υποστηρίζουμε το Κύπελλο Εθελοντή Δότη και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν, να ενημερωθούν γι’ αυτό το θέμα και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια.»
● Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας): «Ένας Σύλλογος με πλούσια κοινωνική δράση προωθεί το μήνυμα του εθελοντή δότη του μυελού των οστών, οργανώνοντας σε συνεργασία με Σωματεία της πόλης αθλητικούς αγώνες κολύμβησης και δρόμου.
Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες όλων των φορέων της πόλης που κινούνται στο πνεύμα και τις αρχές των κλασικών αθλητικών ιδεωδών και ιδιαίτερα εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στο να διαδοθούν κοινωνικά μηνύματα.
Δε στηρίζει, όμως, ο Δήμος Καλαμάτας εκδηλώσεις ιδιωτών, οι οποίοι με πρόσχημα τον αθλητισμό θέλουν να οργανώνουν αγώνες με σκοπό την έμμεση διαφήμιση των εταιριών χορηγών.
Για τους αγώνες της Κυριακής ιδιαίτερα, καλούμε τους συμπολίτες μας να βρεθούν στον τόπο τέλεσης που είναι το θαλάσσιο μέρος έμπροσθεν του ξενοδοχείου «Elite», από το πρωί και να λάβουν μέρος στον αγώνα κολύμβησης και μετέπειτα όσοι το αντέχουν να λάβουν μέρος στον αγώνα δρόμου που οργανώνεται από τα Σωματεία της πόλης.»
● Παναγιώτης Λαγοπάτης (προπονητής κολύμβησης ΝΟΚ): «Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι για το κολυμβητικό σκέλος, να ενημερώσω πως ο αγώνας στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, στο παραλιακό χώρο του ξενοδοχείου elite. Καλό θα είναι να βρίσκονται μια ώρα νωρίτερα, ώστε να παραλάβουν τις εγγραφές, τα τσιπάκια χρονομέτρησης.
Ο αγώνας ξεκινά 9:30 το τερέν είναι 500 μ. θα γίνουν τρεις αποστάσεις: 500-1.000 και 3.000. Στα 500 μ. κάνουν στροφή που είναι ένα τρίγωνο που θα έχουμε δημιουργήσει μες τη θάλασσα με σημαδούρες, στα 1.000 μ. δυο στροφές και στα 3.000 κάνουν έξι στροφές.
Επίσης, στο συγκεκριμένο αγώνα θα μας τιμήσουν κάποιοι αθλητές που έχουν τιμήσει την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες κολύμβησης. Πιο σημαντική απ’ αυτούς είναι η Μαριάνα Λιμπερτά, η οποία έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιάδες στο αγώνισμα των 10.000 μ. - όπως κι ο Σπύρος Γιαννιώτης που πήρε το ασημένιο μετάλλιο φέτος στην Ολυμπιάδα – άρα είναι πολύ τιμητικό που θα βρίσκεται στην πόλη μας για τον συγκεκριμένο αγώνα. Ακόμη πιο τιμητικό είναι γιατί σταμάτησε την καριέρα της φέτος και θα την τιμήσουμε για την προσφορά της στην ελληνική κολύμβηση. Είναι πολύ σημαντικό και για τους νέους αθλητές και τον κόσμο, να παρευρεθεί να δει αυτούς τους αθλητές να κολυμπάνε στα νερά της Καλαμάτας.
Σους αγώνες η συμμετοχή γίνεται ηλεκτρονικά (την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στον αγώνα κολύμβησης και τρεξίματος θα βρείτε στο www.nok.gr), μέχρι στιγμής είμαστε κοντά στις 200 συμμετοχές: 100 για κολύμπι και 100 για τρέξιμο. Αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής, συνήθως τις τελευταίες 3-4 μέρες δηλώνει ο μεγαλύτερος όγκος αθλητών. Άρα ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 250 άτομα και στις δυο δραστηριότητες, που είναι πολύ σημαντικός και ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών.»
● Αλέξης Ζάννης (πρόεδρος ΣΔΥΜ): «Ο Σύλλογος Δρομέων συμμετέχει διοργανωτικά σε μια έμπρακτη έκφραση ζωής και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Η λευχαιμία πια είναι παρελθόν»!
Καλούμε όλους τους φίλους μας στις 10 π.μ., όσοι είναι για τα 5 χλμ Αγώνα Δρόμου, να βρίσκονται στην παραλία του «Elite»
Η διαδρομή θα είναι από το «Elite» προς το «Φιλοξένια» αναστροφή, θα φτάσουμε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ και μετά αναστροφή και τερματισμός στο «Elite».


Σ.Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου