Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Φ.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο ταπί με τον recordman Βλάση Μάρα και
την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βαρβάρα Φίλιου!

● ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ
● ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΟΚ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΚΑΘΩΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΔΥΟ αθλητές που έχουν σηκώσει το λάβαρο της χώρα μας ψηλά κι έχουν κατορθώσει μετά κόπων και βασάνων να πετύχουν υψηλούς στόχους και αγωνιστικό επίπεδο, βρέθηκαν χθες στην πόλη μας καλεσμένοι του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας με την ευκαιρία της έναρξης της νέας αγωνιστικής χρονιάς.
Ο λόγος για την Βαρβάρα Φίλιου και τον Βλάσση Μάρα.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο άνθρωπος των μεταλλίων, Βλάσσης Μάρας είναι δις «χρυσός» παγκόσμιος πρωταθλητής (2001, 2002) στο μονόζυγο, κάτοχος ενός χάλκινου μεταλλίου το 2006, πολυνίκης και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου απέσπασε χρυσό μετάλλιο με τη συμμετοχή του τα έτη 2002, 2004, 2006, 2009 και 2010 και ενός ασημένιο μεταλλίου το 2008. Στα παγκόσμια κύπελλα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε το 2005, το 2006, το 2008 και το 2012, ενώ το 2010 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Ήταν άτυχος, ωστόσο, στο μεγάλο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο όπου στο μονόζυγο ένα λάθος τον κράτησε εκτός τελικών. Είναι όμως αισιόδοξος, με πλάνο και στόχο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.
Εξίσου ογκώδες και το βιογραφικό της 22χρονης Βαρβάρας Φίλιου. Είναι τέσσερις παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κορδέλα, έχει μια 8η θέση στο Σύνθετο Ατομικό στους αγώνες του Κιέβου το 2014, είναι 2η Μεσογειονίκης στη Σμύρνη. Κατετάγη 6η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης και είχε μια καλή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, όπου ωστόσο δεν κατόρθωσε να βρεθεί στην τριάδα των μεταλλίων.
Τους δυο σπουδαίους αυτούς αθλητές φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο Φ.Ο. Καλαμάτας, τους οποίους προσκάλεσε στο ταπί για λίγα μαθήματα με τη νέα γενιά αθλητών και αθλητριών της πόλης μας, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να δείξουν στα μικρά παιδιά λίγα από τα μυστικά του αθλήματός του ο καθένας, και παράλληλα τους εξήγησαν τι σημαίνει να είναι κανείς πρωταθλητής και να θέτει υψηλούς στόχους.
Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην πόλη μας, η πρόεδρος Βούλα Κουβάτσου και τα μέλη του Φιλογυμναστικού Ομίλου τίμησαν τους δυο αθλητές με αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους, για την προσφορά τους στο άθλημα της Ρυθμικής και Ενόργανης γυμναστικής αλλά και τις προσπάθειές τους να αναδείξουν την χώρα μας σε όλα τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού την οποία εκπροσωπούν πάντοτε με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά πάρα τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν μέσα στην καθημερινότητά τους.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, μια ακόμη πλακέτα δόθηκε στην νεαρή αθλήτρια του ΦΟΚ Μυρτώ Αθανασουλάκη, η οποία πρόσφατα ως μέλος, για πρώτη φορά, της εθνικής μας ομάδας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ισραήλ, όπου κατετάγη 20η στο στεφάνι και 40η στις Κορίνες.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
● Ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης καλωσόρισε τους δυο έλληνες πρωταθλητές στην πόλη μας και δράττοντας της ευκαιρίας θέλησε μέσα από τις δυο αυτές σπουδαίες μορφές του αθλητισμού να μεταφέρει μήνυμα αγώνα και προσπάθειας, ώστε σαν πόλη να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς: «Καλωσορίζουμε την πόλη δυο αθλητές που εκπροσωπούν την πατρίδα μας σε όλους τους διεθνές αγώνες στα αγωνίσματα της αρμονίας και της δύναμης, την Βαρβάρα Φίλιου στη Ρυθμική και τον Βλάσση Μάρα στη Γυμναστική. Δυο αθλητές που με την επιμονή και την προσπάθειά τους έχουν δείξει σε όλους εμάς ότι μέσα από τον αγώνα και την προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Σήμερα ιδιαίτερα όταν η πόλη μας έχει  ζήσει μια κρίσιμη ημέρα όπως ήταν η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) μεταφέρουν έμμεσα και το μήνυμα ότι ως καλαματιανοί - γνωρίζοντας βέβαια και μετά τους σεισμούς τι πρέπει να κάνουμε- θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την πόλη στις κανονικές τις διαδικασίες και ρυθμούς και να φτάσουμε εκεί που ήμαστε και πριν!»
Επισήμανε παράλληλα την συμβολή μελών των Συλλόγων ΦΟΚ και Ακάδημου στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη η «Τέντα» κατά την διάρκεια της προχθεσινής τρομερής καταιγίδας:
«Βρίσκω την ευκαιρία και αφορμή να πω ότι το κλειστό γυμναστήριο που σήμερα (σ.σ. χθες) μας φιλοξενεί υπέστη ζημιές από την προχθεσινή νεροποντή, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του Αθλητικού Οργανισμού αλλά και των μελών των Συλλόγων του Φ.Ο.Κ. και του Ακάδημου, οι οποίοι παρευρέθηκαν και ενίσχυσαν τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να σήμερα έτοιμο το Γυμναστήριο για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους αθλητές που με ιδιαίτερη και πάλι λέγω ότι βρίσκονται στην πόλη μας.»
● Η πρόεδρος του Φ.Ο.Κ., Βούλα Κουβάτσου, με χαρά και υπερηφάνεια καλωσόρισε τους δυο αθλητές της Ρυθμικής και της Ενόργανης Γυμναστικής: «Εκ μέρους του Φ.Ο. Καλαμάτας θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τους δυο αθλητές με σημαντικές διακρίσεις, ο καθένας στο δικό του άθλημα, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο πρωταθλητές επί σειρά ετών, αλλά και στο διεθνή χώρο.
Ο Βλάσης Μάρας έχει τον τίτλο του «record man», έχει πέντε ευρωπαϊκά μετάλλια, άλλος αθλητής δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί! Επίσης είναι 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.
Η Βαρβάρα Φίλιου απ’ το άθλημα της Ρυθμικής Γυμναστικής μας έχει τιμήσει επανειλημμένα με την παρουσία της στο «Kalamata Cup», είναι μια σπουδαία αθλήτρια με σημαντικές διακρίσεις στον χώρο. Είναι 4η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κορδέλα, 8η στο Σύνθετο Ατομικό στους αγώνες του Κιέβου το 2014, 2η Μεσογειονίκης στη Σμύρνη. Επίσης συμμετείχε στο Ρίο, και 6η στο Ευρωπαϊκό στη Βιέννη. Είναι δυο αθλητές που έχουν παλέψει πάρα πολύ, με πολύωρες προπονήσεις, με πολλές δυσκολίες. Είδατε κάποια από αυτά στα ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς, πως προπονούνται οι αθλητές μας, γι’ αυτό όχι απλά συγχαρητήρια αλλά ένα μεγάλο «μπράβο» απ’ όλους εμάς που είμαστε του χώρου και ξέρουμε ότι για να φτάσουν εκεί κόπιασαν πάρα πολύ.»
● Δράττοντας της ευκαιρίας η ελληνίδα πρωταθλήτρια, Βαρβάρα Φίλιου, θέλησε να συμπαρασταθεί στους καλαματιανούς που πλήγηκαν από το μένος της φύσης: «Δυστυχώς είδαμε απ’ την άσχημη πλευρά την πόλη και τι έγινε χθες (σ.σ. προχθές) θέλω να δώσω κουράγιο στους ανθρώπους και ελπίζω να «γυρίσει» η Καλαμάτα όπως ήταν πριν!»
Εν συνεχεία είπε: «Ευχαριστώ τον Φ.Ο. Καλαμάτας που κάλεσε να έρθουμε στην Καλαμάτα και μας τίμησε. Ευχαριστώ την κα Βούλα (σ.σ. Κουβάτσου) που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια που κάνω πρωταθλητισμό και εύχομαι στον Σύλλογο να έχει πάρα πολλές επιτυχίες, να συνεχίζει να κάνει τον διεθνή αγώνα «Kalamata Cup» και καλή συνέχεια.»
Πρωτίστως ως αθλήτρια αλλά και ως φίλη και γνώστης του έργου του Φ.Ο.Κ., η Φίλιου, κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει τον σύλλογο και το έργο του: «Να παρακαλέσω για τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας, να στηρίξει αυτό τον Σύλλογο που τόσα χρόνια προσπαθεί και μας έχει σε υψηλό επίπεδο, που διοργανώνει ένα τόσο μεγάλο αγώνα με προσπάθεια και κόπο και σα Βαρβάρα μπορώ να πω ότι είναι ο αγαπημένος μου αγώνας! Ελπίζω να βρούνε την κατάλληλη δύναμη και στήριξη για να γίνει κάτι ακόμη καλύτερο.»
● Ο έλληνας Βλάσσης Μάρας ευχαρίστησε κι αυτός τον Φ.Ο.Κ. για την πρόσκληση στην πόλη μας και είπε «Θεωρώ ότι αθλητές σαν αθλητές που εκπροσωπούμε τη χώρα μας στον διεθνή χώρο κληθήκαμε να γνωρίσουμε τα μικρά παιδιά του Συλλόγου και να διδάξουμε κάποια από τα μυστικά του πρωταθλητισμού!
Αυτή η κίνηση είναι νομίζω πάρα πολύ να γίνεται και από αθλητές και οι Σύλλογοι να το «κυνηγούν», ώστε να γνωρίζουν οι ίδιοι οι Σύλλογοι και τα μικρά παιδιά, βεβαίως, κι άλλους μεγάλους αθλητές. Γιατί ο αθλητισμός και η ενασχόληση των μικρών παιδιών είναι η συνέχιση όλων όσων εμείς κοπιάζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να δοξάζουμε και να διαφημίζουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό.
● Μια σπουδαία χρονιά ήταν η περσινή για την νεαρή αθλήτρια του ΦΟΚ, Μυρτώ Αθανασουλάκη, η οποία μετά από πολλά χρόνια και δυσκολίες, μας μετέφερε τις εμπειρίες της από τη συμμετοχή της με το εθνικό μας συγκρότημα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ισραήλ.
«Ευχαριστώ τον Σύλλογό μου που μου στάθηκε πολύ σε όλο αυτόν τον μεγάλο αγώνα που έκανα, ιδιαίτερα την κα Βούλα Κουβάτσου γιατί ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για μένα σε όλη αυτή την πορεία. Επίσης την προπονήτρια μου Bella Karatancheva η οποία με βοήθησε να προχωρήσει και να φτάσω σε αυτό το υψηλό επίπεδο.
Η εμπειρία μου ήταν πολύ ευχάριστη και αξέχαστη. Κατάφερα να πάρω την εικοστή θέση στο Στεφάνι και την τεσσαρακοστή θέση στις Κορίνες.»


Οι συνθήκες, οι δυσκολίες
τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού
οι αυριανοί στόχοι και η Καλαμάτα!
Καθόλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνθήκες στις οποίες οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες καλούνται να προπονηθούν και να φτάσουν στο επίπεδο εκείνο  που θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν αθλητές άλλων χωρών που δουλεύουν σε σύγχρονες, έστω καλύτερες εγκαταστάσεις. Όλα αυτά είναι κομμάτι του παζλ δυσκολιών που αντιμετωπίζει και καλείται να ξεπεράσει ένας έλληνας αθλητής και αθλήτρια, ώστε στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας.
Κατά πόσον και σε τι βαθμό, επηρεάζει όλο αυτό το σκηνικό τις επιδόσεις και την ψυχολογία ενός αθλητής, απήντησε πρώτος ο Βλάσης Μάρας: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο να προπονούμαστε σε κακούς αγωνιστικούς χώρους,. Νομίζω ότι εάν υπήρχαν τα κατάλληλα εφόδια και υποστήριξη να εκτοξεύσουμε την καλή μας προσπάθεια και το ταλέντο μας στα ύψη, μέσα από τη στήριξη της Πολιτείας θα είχαμε πολύ περισσότερες επιτυχίες!
Βεβαία αυτή η προπόνηση δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά πάρα πολύ καιρό, θεωρώ ότι οι επιτυχίες έρχονται μόνο και μόνο επειδή οι αθλητές αγαπούν αυτό που κάνουν!
Για το δικό μου άθλημα, το αγαπώ πάρα πολύ, δεν θα ήθελα να το βλέπω να εξαφανίζεται. Ένας λόγος που βρίσκονται εδώ σήμερα, είναι αυτός. Θέλω να διδάξω ότι ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός πρέπει να συνεχιστεί!»
Ομοίως σκεπτόμενη και η Βαρβάρα Φίλιου επισήμανε: «Δεν έχουμε τους κατάλληλους χώρους προπόνησης, δεν έχουμε την στήριξη από την Πολιτεία, παρόλα αυτά όταν ένας αθλητής θέλει και αγαπά αυτό που κάνει τ’ αφήνει όλα πίσω του και συνεχίζει και κοιτά τον στόχο του!
Βέβαια, θα είχαμε πολλές περισσότερες διακρίσεις αν όλα αυτά ήταν καλύτερα. Ευελπιστούμε πως η Πολιτεία θα κάνει κάτι καλύτερο για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.»
Όσο για την «τάση φυγής» προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών στο εξωτερικό, μας είπε: «Κάνω προπόνηση στο εξωτερικό. Για διάφορους λόγους δεν μπορούσα να συνεχίσω το στόχο μου εδώ και αναγκάστηκα να φύγω. Δεν είναι λύση αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν πολύ προτιμότερο και θα ήθελα να βρεθούν λύσεις εδώ και να μη διώχνουμε τους έλληνες, τους αθλητές, τα παιδιά στο εξωτερικό, γιατί πάρα πολλοί αθλητές φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν!»
Όταν με …το πλήρωμα του χρόνου έρθει η ώρα που θα χρειαστεί «κρεμάσουν τα παπούτσια» τους, οι σκέψεις είναι κοινές, όλοι θέλουν να βοηθήσουν τις νέες γενιές. Να μεταφέρουν τη γνώση ώστε η Ελλάδα να είναι πάντοτε μεταξύ των χωρών που θα ξεχωρίζει και θα διακρίνεται.
«Θα ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ και πραγματικά να κάνω κάτι πολύ καλύτερο. Διότι σαν αθλήτρια έχω βιώσει άσχημα πράγματα έχω περάσει πάρα πολλά εμπόδια και πραγματικά θα ήθελα να αλλάξω όλο αυτό που γίνεται στη χώρα μας. Δεν το έχω σκεφτεί πραγματικά ακόμη αυτό, ίσως γιατί δεν σκέπτομαι να παρατήσω τη Ρυθμική γυμναστική αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ και πιστεύω πως μπορώ!»
Θετική η απάντηση και του recordman, Βλάση Μάρα: «Όταν κάποια στιγμή σταματήσω την ενεργό δράση, θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθώ με την προπονητική γιατί κάνω προπόνηση και πρωταθλητισμό πάρα πολλά χρόνια και αυτή η γνώση μου θέλω να την μεταδώσω στα νεότερα παιδιά.
Ξέρω ότι η Εθνική Ομάδα έχει τώρα έλλειψη από αθλητές για να αγωνιστεί στο μέλλον και επειδή αυτό δεν μου αρέσει θέλω όταν σταματήσω στο μέλλον να ασχοληθώ με την προπονητική για να υπάρξει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αθλητών από «πίσω» ώστε να μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την Εθνική μας.»
Μεσολαβεί ωστόσο, το Τόκυο: «Σίγουρα ναι! Μετά τους Ολυμπιακούς αυτούς (σ.σ. Ρίο) αποφάσισα να συνεχίσω σε υψηλό επίπεδο για μια τετραετία, κι από κει και πέρα αν μπορώ και έχω τη δύναμη να βοηθώ την Εθνική Ομάδα στους αγώνες στο εξωτερικό στο Σύνθετο Ομαδικό.»

Όσο για την Καλαμάτα η Βαρβάρα Φίλιου είχε να πει μόνον καλά λόγια: «Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που μας υποδέχεται πάντα με αγάπη. Λόγω του «Kalamata Cup» που είναι ο αγαπημένος μου αγώνας όπου μαζεύεται όλος ο κόσμος και υποδέχεται τις αθλήτριες, οι επισκέψεις θα είναι συχνές!» Εξάλλου στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΦΟΚ κα Κουβάτσου επισήμανε την πολύ καλή «χημεία» μεταξύ του Συλλόγου και της ελληνίδας πρωταθλήτριας!
Από τη μεριά του Βλάσσης Μάρας επισήμανε την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες που δυστυχώς δεν αναλαμβάνονται από τους Συλλόγους της χώρας, απέχοντας με τρόπο αυτό από την προβολή και προώθηση του αθλήματος, ειδικότερα εκείνο της Ενόργανης Γυμναστικής, που παραμείνει ακόμη αρκετά άγνωστο στη χώρα μας!
«Θεωρώ ότι εάν υπάρχει η πρόσκληση από οποιαδήποτε Καλαμάτα, οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν, από τη στιγμή που υπάρχει ένα σωστό γυμναστήριο για να γνωρίσει ο κόσμος το άθλημα.
Δυστυχώς τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδος και αναγκαζόμαστε να κάνουμε τα πρωταθλήματα μας πάντα στους ίδιους χώρους και έτσι δεν γνωρίζει ο κόσμος το άθλημα.»


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου