Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Γεγονός η λειτουργία του 1ου ΚΔΑΠ στον Μελιγαλά
που πιλοτικά -φέτος -εξυπηρετεί δωρεάν 27 οικογένειες!

ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΠΩΣ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του 1ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης δήμου Οιχαλίας (ΚΔΑΠ) για παιδιά ηλικίας 5 - 12 ετών αποφάσισε το συμβούλιο του ΝΠΔΔ του δήμου Οιχαλίας.
Εξασφαλίζοντας τη δημιουργία του πρώτου ΚΔΑΠ δυναμικής 30 παιδιών, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στο δήμο Οιχαλίας προσβλέπουν όχι μόνον στην υλοποίηση των όποιων δεσμεύσεων αλλά προσδοκούν παράλληλα στην προσφορά ποιοτικής ζωής στα μικρά παιδιά, στην κοινωνικοποίηση, καλλιέργεια και ανάπτυξη υγιών χαρακτήρων μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των ΚΔΑΠ.
Η ενασχόληση των παιδιών (εκτός σχολικού ωραρίου), η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με την ατομική και οργανωμένη δραστηριότητα, η καλλιέργεια και διεύρυνση των κλίσεων, των δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας και της έκφρασης τους και συνάμα την εξυπηρέτηση των γονέων/οικογενειών, αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής και του ΝΠΔΔ που αποβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο…

«ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ 
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Εκτός από μια σημαντική νέα δομή η λειτουργία ΚΔΑΠ στον Μελιγαλά αποτελεί παράλληλα μια μεγάλη επιτυχία για το ίδιο το νομικό πρόσωπο, ΝΠΔΔ και τον πρόεδρό του Σταύρο Στούπα, την οποία έφερε σε πέρας χάρη στις άοκνες προσπάθειές του και των συνεργατών του στο δήμο.
Σταύρος Στούπας
Το ΚΔΑΠ θα λειτουργήσει φέτος πιλοτικά εξυπηρετώντας δωρεάν 27 παιδιά οικογένειες ενώ διαθέτει δυναμική 30 παιδιών, με την προοπτική από την επόμενη χρονιά να είναι σε θέση να εντάξει πολλά περισσότερα παιδιά, ανοίγοντας και άλλα ΚΔΑΠ σε άλλες πόλεις του δήμου Οιχαλίας, με στόχο την πρόσβαση όλων σε δημιουργικά προγράμματα στο ΚΔΑΠ, με βάση βεβαίως την δυναμικότητα κάθε τμήματος.
Βεβαίως το έργο του ΝΠΔΔ του Δήμου Οιχαλίας δεν περιορίζεται μόνον στην δημιουργίας και λειτουργία του ΚΔΑΠ, αλλά στην ευθύνη του έχει τρεις παιδικούς σταθμούς -οι οποίοι λειτουργούν σε επίπεδο υψηλό - το γήπεδο του Μελιγαλά και πλέον το ΚΔΑΠ. Προσεγγίσαμε τον δραστήριο και ακούραστο πρόεδρο του ΝΠΔΔ του Δήμου Οιχαλίας, Σταύρο Στούπα προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με τα προγράμματα και τις δομές του φορέα, αλλά και το σκεπτικό και σχεδιασμό επόμενων δράσεων. Εμφανής η διάθεσή του για προσφορά και δη στις νέες γενιές ανθρώπων απέναντι στους οποίους αισθάνεται την υποχρέωση να παρέχει κάθε ευκαιρία δημιουργικής και σωστής εκπαιδευτικής βάσης, κάτι που προσφέρει η δημιουργία του ΚΔΑΠ, μια δομή που για τον ίδιο αποτελεί προσωπική νίκη, καθώς κατέβαλε πολλές και άοκνες προσπάθειες για την υλοποίησή του…

● Ποιό είναι το πεδίο δράσης του ΝΠΔΔ του Δήμου Οιχαλίας, τι υπάγεται δηλαδή στην αρμοδιότητά του;
«Το ΝΠΔΔ έχει ως αρμοδιότητα την εύρυθμη λειτουργία των τριών παιδικών σταθμών σε Μελιγαλά, Διαβολίτσι και Δώριο, την ευθύνη για το Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά, οι βιβλιοθήκες και το νέο μας δημιούργημα το ΚΔΑΠ!
Πριν αρκετά χρόνια υπήρχε και βρεφικός σταθμός, κάτι για το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι και θέλω να πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε την νέα χρονιά σε έναν από τους παιδικούς σταθμούς μας. Είναι πολύ σημαντικό αν μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους νέους γονείς να μπορούν από 1 χρονών να αφήσουν σε προστατευμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον το παιδί τους!»
● Πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο λειτουργίας των παιδικών σταθμών στο Δήμο;
«Θεωρώ ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα καλό ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Το προσωπικό μας είναι άρτιο σε γνώσεις και σε πλήθος σε κάθε σταθμό ανάλογα με το πλήθος των παιδιών μας, όλοι οι σταθμοί μας έχουν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όλα τα παιδιά και το προσωπικό τρέφονται δωρεάν από τους παιδικούς μας και τα κτίριά μας είναι μεγάλα και πολύ καλά συντηρημένα.»
● Φέτος θα είναι μια πρώτη πιλοτική χρονιά του ΚΔΑΠ στον Δήμο Οιχαλίας, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επιτευχθεί αυτό;
«Δυστυχώς ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας μιας και δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία στο δήμο μας και ούτε σε κάποιον άλλο δήμο στο νομό μας. Φέτος μαζί με εμάς ξεκίνησε και η Πύλος. Κανένας άλλος δήμος δεν ξεκίνησε ΚΔΑΠ στο νομό μας. Θεωρώ ότι δεν θα τα κατάφερνα αν δεν είχα την στήριξη του δημάρχου μας κ. Σταθόπουλου με τις γνώσεις και τις γνωριμίες του, την τεχνογνωσία την τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας με επικεφαλής την κα Λαδά και την στήριξη του συμβουλίου του ΝΠΔΔ, των διευθυντών των σχολείων και των γονέων.»
● Ποιους γονείς /κηδεμόνες αφορά το πρόγραμμα;
«Οι ωφελούμενες/νοι που θα ενταχθούν στην εν λόγω δράση θα πρέπει να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτοί ή να είναι αυτοαπασχολούμενοι ή να είναι άνεργοι. Οι παραπάνω γονείς που πρόλαβαν να κάνουν αίτηση φέτος στην πρώτη πιλοτική μας χρονιά θα παρακολουθήσουν δωρεάν τα παιδιά τους όποιο πρόγραμμα επιλέξουν. Βέβαια ο δήμος μας κι εμείς στο ΝΠΔΔ θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με ευέλικτα κριτήρια για όλους και κυρίως για αυτούς που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας.»
● Που στεγάζεται, ποιες θα είναι οι δραστηριότητες και το ωράριο λειτουργίας του ΚΔΑΠ;
«Το 1ο ΚΔΑΠ Μελιγαλά στεγάζεται στο κτίριο όπου μέχρι σήμερα είχαμε τον παιδικό σταθμό του Μελιγαλά. Ένα κτίριο σύγχρονο καινούργιο με όλες τις απαραίτητες ανέσεις τουλάχιστον για την 1η μας χρονιά.
Οι δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση αυτό το διάστημα και γίνονται οι απαραίτητες συναντήσεις για να επιλεγούν οι καλύτερες από εκπαιδευτική άποψη αλλά και οι καταλληλότερες με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας μας και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Για παράδειγμα μουσική, θέατρο, πληροφορική, ρυθμική, ζωγραφική κ.α.
Το ωράριο στο ΚΔΑΠ θα είναι από 15:00 μέχρι 19:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.»
Η επιτυχία του ΚΔΑΠ Μελιγαλά θα αποτελέσει το κίνητρο ή προϋπόθεση για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων και σε άλλες πόλεις του Δήμου;
«Η θητεία μου ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με βάση αυτό το δεδομένο θέλω να πιστεύω και να ευχηθώ ότι στο μέλλον στο δήμο μας θα έχουμε περισσότερα ΚΔΑΠ σε όλες τις καποδιστριακές έδρες έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις οι γονείς και να στηρίξουμε την κάθε τοπική κοινωνία με ισονομία για τους δημότες μας. Εμείς την αρχή την κάναμε με το ΚΔΑΠ Μελιγαλά!»
Ως πρόεδρος του Οργανισμού ποιες είναι οι ανάγκες που παρατηρείτε πως βαραίνουν /ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών;
«Οι πολίτες περιμένουν την στήριξη και την συνεργασία από τους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν σε όλα τα πόστα της πολιτικής σκηνής. Από τον υπουργό μέχρι τον πρόεδρο ενός οργανισμού. Θέλουν να ακούς και να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά που αυτά βέβαια πηγάζουν από την εμπειρία, την γνώση και την διάθεση του κάθε ενός μας. Εγώ αυτό που έχω εισπράξει στα δύο χρόνια που είμαι πρόεδρος από τους πολίτες του τόπου μου είναι ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την ελπίδα και να σβήνουν τα όνειρα που μπορεί να είχαν κάνει κάποτε για το πως θα ήθελαν να ζήσουν και για το τι ποιότητα ζωής θα ήθελαν να έχουν.
Η δημιουργία των ΚΔΑΠ σήμερα, αύριο ενός βρεφικού σταθμού, μεθαύριο μιας δημοτικής κατασκήνωσης, αργότερα ενός πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, ενός κλειστού γηπέδου κ.α. ίσως δώσουν την ελπίδα και μας αναγκάσουν να ξαναθυμηθούμε κάποια όνειρα που κάναμε για την ποιότητα ζωής στο τόπο μας. Τουλάχιστον εγώ με αυτό τον σκοπό δέχθηκα την τιμητική επιλογή του δημάρχου στο πρόσωπό μου για να είμαι πρόεδρος του Οργανισμού και το αποδεικνύω με πράξεις στη θητεία μου.»
Πως αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του έργου που καλείστε να φέρετε σε πέρας και πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο στον χώρο της αυτοδιοίκησης;
«Στην αρχή ένιωσα μια ανασφάλεια που σου δημιουργεί το άγνωστο μιας θέσης που αναλαμβάνεις για πρώτη φορά. Η αυτοδιοίκηση θέλει το σωστό μείγμα ανθρώπων ανεξάρτητα ηλικίας, μόρφωσης και ιδιότητας. Όλοι είναι χρήσιμοι, αρκεί ο επικεφαλής να πάρει το καλύτερο δυνατό από τον καθένα.
Σε ό,τι αφορά τον δήμαρχό μας κ. Σταθόπουλο εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι πρόεδρος στο ΝΠΔΔ του δήμου μας. Θέλω να πιστεύω ότι όταν θα κάνουμε τον απολογισμό θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.»
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού, σας παρέδωσε σε καλό επίπεδο τον Οργανισμό;
«Δεν θα ήθελα να μπω στην λογική της σύγκρισης μιας και η κάθε διοίκηση και ο πρόεδρός της κάνουν αυτό που μπορούν σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και τους στόχους που έχουν βάλει ως δημοτική αρχή.
Το σίγουρο είναι ότι εμείς σε μια πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο συνεχίζουμε να έχουμε σε πολύ καλό επίπεδο την λειτουργία του Οργανισμού, με περισσότερο προσωπικό, με νέες δομές όπως το ΚΔΑΠ Μελιγαλά με πόρους εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και με πολύ καλή οικονομική κατάσταση στα αποθεματικά του οργανισμού. Άρα συμπερασματικά πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα μιας και έχουμε τον τρόπο, την γνώση, την εμπειρία και την στήριξη τον συνδημοτών μας.»


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου