Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Πετυχημένη ήταν η ημερίδα για την ανάπτυξη  

της κτηνοτροφίας στα ορεινά χωριά 


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία και με τη συμμετοχή αρκετών κτηνοτρόφων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μελιγαλά μια ενδιαφέρουσα ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Π.Ε Μεσσηνίας και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στα ορεινά χωριά της Μεσσηνίας.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην περιοχή μας, αλλά και τις καινούργιες προοπτικές που δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης της υπαίθρου μέσα από την κτηνοτροφία. Τόνισε ότι στην ιδιαίτερη αυτή οικονομική συγκυρία, στην οποία βρισκόμαστε, ανάπτυξη χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι η χώρα μας έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει επισιτιστική αυτάρκεια, αντιστρέφοντας τη συρρίκνωση της παρουσίας εγχώριων κτηνοτροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Επίσης, επεσήμανε την δυνατότητα να παράγουμε ανταγωνιστικά ,ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα, για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών και των τάσεων των διεθνών αγορών.
Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στην Άνω Μεσσηνία η κτηνοτροφία έχει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί δυναμικά (ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία), αξιοποιώντας τους ημιορεινούς και ορεινούς όγκους της περιοχής.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται:
1.Σύχρονες υποδομές (Αγροτική αδοποιία , νερό, ηλεκτρισμός)
2.Πάταξη της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς (ελληνοποιήσεις , παράνομες ετικέτες), μέσα από τις ομάδες παραγωγών και την συμβολαιακή γεωργία καθώς και με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά
3.Καθορισμός χρήσης γης
4.Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (Σχέδια βελτίωσης, Αναπτυξιακός Νόμος )
5.Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων , όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους συναδέλφους αγρότες στη Ε.Ε
6.Καθιέρωση των κτηνοτροφικών ζωνών στην εκτατική κτηνοτροφία και του κτηνοτροφικού πάρκου στην εντατική μορφή.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, με τους κτηνοτρόφους να θέτουν τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους.
Τέλος, ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να δημιουργηθούν 1-2 κτηνοτροφικά πάρκα «πρότυπα» σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και θα βοηθήσουν να συγκρατήσουν τους νέους μας στην ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου