Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα φυλλώδη λαχανικά
με μέση παραγωγή τρεις τόνους το στρέμμα 


ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ επιδόσεις αναμένεται φέτος από την Τριφυλία η εξαγωγική χρονιά σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, καθώς η περιοχή παράγει άριστα φυλλώδη λαχανικά.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας μάλιστα μέσα από την εβδομαδιαία εκπομπή της υπηρεσίας «Αγροτική ενημέρωση», κάθε Παρασκευή πρωί στο Ράδιο Κυπαρισσία 93,6, παρέχει συμβουλές για την σωστή καλλιέργεια και θρέψη. Σε επίσκεψή μας με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο στη περιοχή των Φιλιατρών τονίζει ότι "τα φυλλώδη λαχανικά όπως άισμπεργκ, σαλάτες και μαρούλια λόγω του μικροκλίματος και των ιδιαίτερων μορφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών ενισχύει τις καλλιέργειες με την αγορά να ζητά περισσότερες ποσότητες κυρίως στο εξωτερικό καθώς εξελίσσονται θετικές κινήσεις για την άρτια εξαγωγή του κυρίως μετά τη σύσταση ομάδων παραγωγών στην περιοχή μας". Συμπλήρωσε ότι "η προώθηση είναι το κλειδί για τις αγορές αφού καλλιεργούνται περίπου 600 στρέμματα με μέση παραγωγή 3 τόνους ανά στρέμμα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για προγραμματικές συμβάσεις από τις αγορές ενώ φυτεύονται 6.000 φυτά το στρέμμα με τρεις καλλιεργητικές περιόδους το χρόνο". 
ΚΛΕΙΔΙ Η ΟΜΑΔΑ 
ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 
ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ
Απαιτείται μεγαλύτερη ωστόσο οργάνωση στο τομέα της εμπορίας από την ομάδα παραγωγών ώστε να αξιοποιηθούν τα νέα σχέδια να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ σχεδιάστηκε η προώθηση, η ενίσχυση των δικτύων προστασίας από το χαλάζι ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή με βάση τις τεχνικές καλλιέργειας και την εμπειρία των παραγωγών και την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί η καλλιέργεια να κατοχυρωθεί και να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τα υπαίθρια κηπευτικά στην περιοχή μας. Τέλος έκανε επισημάνσεις για την ορθή γεωργική πρακτική που ακολουθούν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια. 

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου