Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

«Για το σήμερα χρειάζεται αγώνας ρήξη και όχι χάιδεμα αυτιών 
μη τυχόν και πάρουμε και κανένα κόκαλο»
Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Οικονομάκος μαζί με Τον ενωσιακό προπονητή Άγγελο Σκαφιδά και τον Γιάννη Γαλανόπουλο
(φωτό: kalamatajournal.gr)

● «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΕ»● ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ 5X5 ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥΣ


Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ομάδες της χώρας στον μαρασμό. Η πολιτική απαξίωσης όλων των δομών αθλητισμού και πολιτισμού που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια η κεντρική εξουσία και οι συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, έχουν σαν αποτέλεσμα την ασταμάτητη παρακμάζουσα πορεία. Στο αδιέξοδο στο οποίο προτείνει τις δικές της λύσεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας τον Δημήτρη Οικονομάκο.

Χθες, στο καφενείο «Το Στέκι» ο κ. Οικονομάκος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου έχοντας στο πλευρό του τον Ενωσιακό Προπονητή ποδοσφαίρου, Άγγελο Σκαφιδά, και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Γαλανόπουλο, παρουσιάζοντας τις «Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό».
Ο κ. Οικονομάκος έδωσε μια σαφή ιδέα του σκεπτικού που θεωρεί πως μπορεί να βγάλει τον αθλητισμό από το σημερινό αδιέξοδο, έχοντας στις προτάσεις του, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «γενναίας» - όπως χαρακτηριστικά είπε - χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στον αθλητισμό αλλά και την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού.
Στηρίζει παράλληλα την «απελευθέρωση» του δημοτικού σταδίου που έχει παραχωρηθεί στον Π.Σ. «Η Καλαμάτα», πρώην ΠΑΕ, και την χρήση του και από ομάδες της Α΄ Τοπικής Κατηγορίας ποδοσφαίρου. Επίσης, για τον χώρο του ποδοσφαίρου, στάθηκε στην ανάγκη για δυο τουλάχιστον νέα γήπεδα στη πόλη, ενώ προτείνει τη δημιουργία δημοτικού 5Χ5 μόνο για αθλούμενους (όχι ομάδες).
Για το κολυμβητήριο στις προτάσεις του είναι η τοποθέτηση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη θέρμανση του νερού και οι απαραίτητες επισκευές. Επισκευές και βελτιώσεις προτείνει και για τα γήπεδα μπάσκετ, ενώ για τα γήπεδα Τένις πρότεινε την χρήση των τριών γηπέδων που βρίσκονται στην «Τέντα» και το κοινό.
Αναλυτικά, τα όσα είπε χθες ο κ. Οικονομάκος:
«Ο τομέας του Αθλητισμού και του Πολιτισμού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής των δημοτών, για τους νέους, για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη και δικαίωμα. Αφορά το παρόν, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, των γενιών που έρχονται. Έχει να κάνει με την σωματική υγεία και την ψυχική ισορροπία και αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο αγωγής για όλη μας τη ζωή , καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες ώστε να διαμορφώνονται όσο γίνεται ολοκληρωμένες κοινωνικές προσωπικότητες.
Γι’ αυτό, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για την Δημοτική Αρχή.
Φυσικά, έχει άμεση σχέση και με άλλους τομείς, όπως η Παιδεία. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Σχολικός Αθλητισμός, η Καλλιτεχνική Παιδεία. Να αυξηθούν οι ώρες άσκησης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), σύμφωνα και με μελέτες επιστημονικών, κυρίως, ιατρικών φορέων.
Χρειάζεται, επίσης, να υπάρξει γενναία, επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από όποια κονδύλια μπορεί να εξευρεθούν στα πλαίσια των σημερινών συγκυριών και δυσκολιών. Επίσης σε όλους τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού να προσληφθεί άμεσα μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Η κεντρική εξουσία, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, εφάρμοσαν πολιτική απαξίωσης όλων των δομών αθλητισμού και πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός για τον πολιτισμό μειώθηκε κατά 11,23% σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν το 2012 και κατά 9,66% σε σχέση με το 2013. 
Λόγω της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και ομάδες, σε όλη τη χώρα έχουν οδηγηθεί στον μαρασμό. Πρόσφατα η πολιτεία μείωσε κατά 50% τις ήδη πετσοκομμένες επιχορηγήσεις. Πολλές ομοσπονδίες και ομάδες αντέδρασαν στο τελειωτικό χτύπημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.»

Για τον αθλητισμό
«Αυτήν την πολιτική ακολούθησε και η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα. Ο Δήμος συμφωνώντας με αυτήν την πολιτική επιχείρησε να βάλει χαράτσι στις ομάδες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.
Πρόκειται για ένα μέτρο όπου θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα σε αθλητές και παράγοντες των ομάδων. Μετά το κόψιμο επιδομάτων,  μισθών, παροχών, τις ιδιωτικοποιήσεις θα πληρώνουμε και για τον αθλητισμό. Μετά από αντίδραση των εκπροσώπων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και των ομάδων το μέτρο πάρθηκε πίσω αλλά πολύ φοβόμαστε πως μετά τις εκλογές όποια και αν είναι η Δημοτική Αρχή  θα προσπαθήσει να το επαναφέρει.
Η παραχώρηση με χρησιδάνειο των εγκαταστάσεων (π.χ. περιφερειακών γηπέδων) σε ομάδες ή ομίλους που παρουσιάζεται ως λύση από ορισμένους, ουσιαστικά μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους-Δήμου για την συντήρηση των εγκαταστάσεων στις ομάδες που αναγκαστικά θα βάζουν από τη τσέπη τους με νέο χαράτσι.
Μπορεί τώρα να μοιάζουν μικρά τα έξοδα αλλά σε βάθος χρόνου θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τις λαϊκές οικογένειες.
Τα έργα στο κλειστό της παραλίας δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια στις εγκαταστάσεις σε όλα τα αθλήματα.
Είναι χαρακτηριστικά τα εξής παραδείγματα στο χώρο του αθλητισμού που το επιβεβαιώνουν.»

Για το ποδόσφαιρο
«Στη Καλαμάτα το γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» το χρησιμοποιούν 6 ομάδες και 4 ακαδημίες και το «Π. Μπαχράμης» 12 ομάδες και 5 ακαδημίες που δείχνει και την ανάγκη για νέα γήπεδα.
Ειδικά στο «Μπαχράμης» υπάρχουν ελλείψεις στο αθλητικό υλικό, στη συντήρηση στα δίκτυα στους πάγκους,  τα ντους είναι σπασμένα και τα αποδυτήρια θέλουν πολλές επιδιορθώσεις.
Με το φωτισμό έχουν πρόβλημα και τα δύο γήπεδα αφού είναι ελλιπής.
Αναδεικνύεται η ανάγκη για τουλάχιστον 2 νέα γήπεδα στη πόλη της Καλαμάτας. Σε αυτό συνηγορεί ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για ποδόσφαιρο και μόνη διέξοδος είναι τα ιδιωτικά γήπεδα 5x5.
Να φτιαχτεί το γήπεδο στα Σφαγεία που έχει μείνει στη μέση και ένα νέο γήπεδο στη Δυτική πλευρά της πόλης και στα Γιαννιτσάνικα.
Επίσης η δημιουργία Δημοτικού 5x5 σε γειτονιές της πόλης που θα είναι ανοιχτά μόνο για τους αθλούμενους της πόλης και όχι για ομάδες.
Για τα γήπεδα εκτός Καλαμάτας ο Δήμος έχει δώσει με χρησιδάνειο τα γήπεδα της Σπερχογείας, Ασπροχώματος, Αρφαρών, Μικρομάνης και Άριος. Στη Μικρομάνη, στο Πλατύ και το Αριοχώρι χρειάζονται συντήρηση τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις όπως επίσης χρειάζεται να φτιαχτεί το γήπεδο στην Άμφεια.»

Για το μπάσκετ
«Στο κλειστό της Τέντας τα προβλήματα είναι πολλά. Όταν βρέχει μπαίνουν νερά, το παρκέ γίνεται ολισθηρό και επικίνδυνο όταν δεν χρησιμοποιείται το καλοριφέρ από τους υδρατμούς. Αποτέλεσμα των παραπάνω η διακοπή λόγω τραυματισμών ενός αγώνα Α΄ Τοπικής και η αναβολή ενός άλλου Β΄ Τοπικής κατηγορίας Μπάσκετ. Η κατάσταση από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι αφόρητη από τη ζεστή και την υγρασία. Οι μπασκέτες είναι σε άσχημη κατάσταση και οι ώρες για το κοινό ανύπαρκτες (όπως και το κλειστό της παραλίας).
Τα γήπεδα στο ποτάμι, έξω από την Τέντα και στον χώρο του Εθνικού Σταδίου είναι τελείως εγκαταλελειμμένα. Μπασκέτες σπασμένες ή ανύπαρκτες, ραγισμένα στεφάνια, προστατευτικά δεν υπάρχουν, γραμμές στο γήπεδο ανύπαρκτες και ο φωτισμός όπου υπάρχει, είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που περισσότερο σε τυφλώνει παρά σε βοηθάει στο να παίξεις μπάσκετ. Οι φίλοι του μπάσκετ που μαζεύονται εκεί είναι εκατοντάδες  και ο Δήμος τους αγνοεί.
Στα γήπεδα μπάσκετ των Δημοτικών ενοτήτων Αρφαρών και Θουρίας δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και συντήρηση από την εποχή του «Καποδίστρια», παρά το γεγονός ότι τόσο στη Θουρία λειτουργεί ακαδημία μπάσκετ με πλήθος παιδιών, όσο και στο Αριοχώρι υπάρχει ομάδα μπάσκετ που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα.»

Για το Εθνικό Στάδιο
«Το Εθνικό Στάδιο έχει παραχωρηθεί στον «ΠΣ Καλαμάτα», ο όποιος το χρησιμοποιεί με ενοίκιο που δεν έχει πληρώσει ποτέ.
Το γήπεδο πρέπει να χρησιμοποιείται και από τις ομάδες της Α’ τοπικής και να μην είναι τσιφλίκι της πρώην ΠΑΕ. Τα αποδυτήρια είναι σε κακά χάλια και χρειάζονται άμεση ανακατασκευή, όπως και οι κερκίδες  που χρειάζονται επιδιόρθωση γιατί μπάζουν νερά από κάτω όταν βρέχει. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής ( έχει δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη εδώ και χρόνια) που επικρατούν στους χώρους των τουαλετών και των βοηθητικών αιθουσών του Σταδίου.  Τα όργανα γυμναστικής τα βάρη κλπ. που βρίσκονται στην αίθουσα, κάτω από τη νότια κερκίδα, και προορίζεται για χρήση από το κοινό είναι απαρχαιωμένα, κατεστραμμένα και η συντήρηση και η επισκευή τους γίνεται, όταν είναι εφικτό, από τους φύλακες και τους αθλούμενους.»

Για το κολυμβητήριο
«Στο κολυμβητήριο, τόσο στις ομάδες του πόλο όσο και στης κολύμβησης συμμετέχουν πολλοί αθλητές και νέα παιδιά, με αυξητική τάση, αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολλές φορές χαμηλή ή και οριακή για τους αθλητές. Οι κουβέρτες για την θερμοκρασία του νερού δημιουργούν πρόβλημα συνωστισμού την ώρα που κάνουν προπόνηση οι αθλητές. Οι ηλιακοί είναι με μικρή δράση για το ζέσταμα του νερού και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το κολυμβητήριο ήταν κλειστό γιατί δεν είχε πετρέλαιο. Τα αποδυτήρια είναι επικίνδυνα, έχουν προκληθεί ασθένειες αλλά και πτώσεις αθλητών από λιμνάζοντα νερά. Προτείνουμε:
● την τοποθέτηση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη θέρμανση του νερού με εξοικονόμηση πετρελαίου αλλά κυρίως για να είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο το κολυμβητήριο και να μην προκαλούνται προβλήματα στους αθλητές. Μέχρι τότε να καλυφθεί από τον δήμο όλο το κόστος θέρμανσης.
● την επισκευή των αποδυτηρίων και την τήρηση των συνθηκών υγιεινής του χώρου με βάση τις απαιτήσεις ενός ιδιαίτερου χώρου άθλησης.
● την άμεση αντικατάσταση των τερμάτων που είναι σκισμένα
● η  χλωρίωση της πισίνας να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια.

Για τα γήπεδα του τένις
«Να δοθούν στο κοινό τα τρία γήπεδα του τένις στην Τέντα. Επίσης τα γήπεδα στο ποτάμι να βελτιωθούν άμεσα και να επιδιορθωθούν βασικά προβλήματα όπως αυτά του φιλέ, των γραμμών και του φωτισμού.»

Οι προτάσεις του Οικονομάκου
και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και οι προτάσεις οι δικές μας έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Που θα βρεθούν τα χρήματα. Αν συνεχίσουμε με τη σημερινή κατεύθυνση ο πολιτισμός-αθλητισμός θα μαραζώσουν θα πεταχτεί ένα κομμάτι της νεολαίας έξω από την δημιουργία. Το κεφάλαιο αλλά και οι διάφοροι παραγοντίσκοι θα ξεπλένουν χρήμα και ηθική και ο λαός στη καλύτερη περίπτωση θα είναι θεατής.
Η δίκια μας πρόθεση είναι η εξής:
Να παλέψουν οι άνθρωποι του πολιτισμού-αθλητισμού για καλύτερες συνθήκες. Για το σήμερα χρειάζεται αγώνας ρήξη και όχι χάιδεμα αυτιών μη τυχόν και πάρουμε και κανένα κόκαλο.
Λεφτά για αναπλάσεις ,για το Μέγαρο Χορού, για εκδηλώσεις αμφιβόλου ποιότητας, για το Μέγαρο Μουσικής, για γήπεδα των ΠΑΕ ή να τους χαρίζουν χρέη υπάρχουν αλλά για το λαό, τη νεολαία, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το λαϊκό πολιτισμό δεν υπάρχουν.
Να τα σκεφτεί ο λαός αυτά πριν ψηφίσει. Εμείς δεσμευόμαστε πως μέσα και έξω από το Δ.Σ  θα είμαστε δύναμη ρήξης, ανατροπής και διεκδίκησης. Θα στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες ομάδων συλλόγων που θα συμφωνούν στην αγωνιστική επίλυση των προβλημάτων χωρίς ρουσφέτια και αστερίσκους.»
Σύντομη παρέμβαση μετά τη συνέντευξη έκανε και ο ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου με αρμοδιότητα τις μικτές ομάδες της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Μεσσηνίας και πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Άγγελος, ο οποίος Σκαφιδάς, ανέφερε:  «Συμπληρώνοντας τη δήλωση του συντρόφου υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Οικονομάκου, θέλω να τονίσω τις τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το δικαίωμα στην άθληση, ειδικά για τη νεολαία τίθεται σε αμφισβήτηση και για αυτό έχει σοβαρές ευθύνες η δημοτική αρχή. Είναι πολιτικές οι ευθύνες και πολιτικό χαρακτήρα έχουν οι αποφάσεις για συνειδητή υποβάθμιση των εγκαταστάσεων ειδικά στο χώρο του ποδοσφαίρου που τυχαίνει να υπηρετώ εδώ και δεκαετίες. Ισχυρή «λαϊκή συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο θα συμβάλει στην ανατροπή της άσχημης αυτής κατάστασης, θα ενισχύσει το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό.»
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου