Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε
στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού!



ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ
ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ
Σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι, μετά από τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία χορηγούνται πέντε εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς.
Το γεγονός, Πέτρος Τατούλης το χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους υπουργούς. Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ασφαλώς δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας και κυρίως κύρους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποδεικνύει το επίπεδο ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται σε αντιδιαστολή με τους επικοινωνισμούς από όσους με ψέματα προσπαθούν απλά και μόνο να κάνουν θόρυβο και να δημιουργήσουν προβλήματα».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.
Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστεί η «κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Πελοποννήσου» και χαρακτήρισε τους κτηνοτρόφους «σημαντική κοινωνική συνιστώσα με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο τους οποίους πάντοτε στηρίζουμε», τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των οποίων εξήρε.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος και, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του.
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Ένταση επικράτησε στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, χθες το μεσημέρι, με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που έχουν παρουσιαστεί σε κοπάδια τόσο στην Αρκαδία όσο και στη Λακωνία.
Τους κτηνοτρόφους δέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου και τους διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια από τη στιγμή που ενημερώθηκε για τα κρούσματα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το όλο πρόβλημα και εντός της ημέρας και μετά από τη σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και λύσεις για τους κτηνοτρόφους σε όλα τα ζητήματα που της έθεσαν.
Οι κτηνοτρόφοι  εξέφρασαν την οργή τους γιατί όπως είπαν, έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, με αποτέλεσμα να χάνουν εκτός από τα ζώα τους και χρήματα, αφού δεν παράγουν γάλα τα ζώα που ασθενούν. Στη σύσκεψη  παρών ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας και το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Νίκος Αγγέλου, οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για αδράνεια αλλά και για τη μη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης.
Οι κτηνοτρόφοι μεταξύ άλλων με ψήφισμα που επέδωσαν στην κα. Νικολάκου, ζητούν να γίνουν με δαπάνες του Υπουργείου και της Περιφέρειας ψεκασμοί και αεροψεκασμοί  και να δοθούν στους ίδιους τα φάρμακα, αφού γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε κοπάδι.  Έθιξαν ακόμα και  το θέμα με φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται από όταν εμφανίστηκε η νόσος από καταστήματα πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων. Επίσης ζήτησαν να χορηγηθούν ζωοτροφές, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας- Τμήμα Κτηνιατρικής, μετά την επιβεβαίωση και εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού και στο Νομό Μεσσηνίας ανακοινώνει τα κάτωθι:
● Ο καταρροϊκός πυρετός είναι Ζωονόσος ιογενούς προέλευσης που μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Cullicoides. Είναι κατ΄ εξοχή νόσος του προβάτου που μπορεί να προσβάλει και βοοειδή και αίγες ασυμπτωματικά ή με εμφανή συμπτώματα.
● Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Ο ιός δεν  μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε από τα νοσούντα ζώα ούτε από τα προϊόντα των ζώων.
● Η ασθένεια έχει οικονομικές επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
● Τα ζώα που επιζούν από την νόσο αποκτούν φυσική ανοσία εφ΄ όρου ζωής. Στα προσβληθέντα κοπάδια μπορεί να παρατηρηθούν αποβολές και στειρότητα των αρσενικών.
● Τα μέχρι τώρα κρούσματα φαίνεται ότι ανήκουν σε ορότυπο με χαμηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα (ελαφρά μορφή).
Μέτρα πρόληψης και περιορισμού της νόσου συνίστανται τα εξής:
● Ψεκασμός στάβλων - χώρων - κοπροσωρού  κάθε 7 μέρες με κατάλληλα  συνθετικά πυρεθροειδή - εντομοαπωθητικά.
● Ψεκασμός αυτοκινήτων πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων με εντομοαπωθητικά.
● Ενημέρωση του τμήματος Κτηνιατρικής ή και των Αγροτικών Κτηνιατρείων στα τηλέφωνα: 27210 95836 / 27210 95877 / 27230 22122 / 27240 22254.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου