Έλληνες και μεμονωμένοι τουρίστες
οι χαμένοι από τις «αρπαχτές»
● Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 100%
● ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ χαρακτήρισε την μέση αύξηση κατά 10% των τιμών στα τουριστικά καταλύματα, εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Σκάι» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Μόνον που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η μέση αύξηση των τιμών κυμαίνεται, ανάλογα με την περιοχή, από 7% έως και το 100%. Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, η μέση αύξηση είναι 21%, κάτι που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό για «αρπαχτή» που επιχειρούν οι επιτήδειοι του τουριστικού τομέα που «βλέπουν μόνο το… τυρί και όχι τη φάκα»!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανταγωνίστριες χώρες προσφέρουν μειωμένες τιμές, με πρώτη την Τουρκία κατά 15%. Ακολουθούν η Γαλλία με 5%, η Κύπρος με 4%, η Ιταλία με 1%, ενώ η Ισπανία διατηρεί τις περυσινές τιμές.
Όπως έχουν ανακοινώσει οι ξενοδόχοι, για το διάστημα αιχμής, 20 Ιουλίου- 20 Αυγούστου, οι κρατήσεις βρίσκονται στο 90 με 100%. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ελεύθεροι ξένοι τουρίστες και οι Έλληνες, καθώς για τα γκρουπ η αύξηση κυμαίνεται από 3 έως 5%, λογική και ανάλογη με την αυξημένη ζήτηση. Το πιο χειρότερο είναι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η αύξηση των τιμών των καταλυμάτων να συμπαρασύρει και τις τιμές στις μονάδες εστίασης, πράγμα που για τους Έλληνες, για άλλη μια χρονιά οι διακοπές θα είναι άπιαστο όνειρο. Άλλωστε δεν απέχει από την αλήθεια ότι οι διακοπές θα στοιχίσουν φθηνότερα, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς, αν μεταβείς σε χώρα του εξωτερικού και αγοράσεις ένα πακέτο διακοπών.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Οι πληροφορίες που έφθασαν στου Μαξίμου για την κατάσταση, ανησύχησαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, στον οποίο συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ελέγχους για να μη ξεφύγουν οι τιμές. Ξενοδοχειακοί κύκλοι, όμως, τονίζουν ότι οι έλεγχοι είναι πλέον αδύνατοι, καθώς με νόμο που ψηφίστηκε, πριν από λίγο καιρό, καταργήθηκε η υποχρέωση να στέλνουν τους τιμοκαταλόγους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Συστάσεις έκανε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, στο Ηράκλειο. Όπως τόνισε: «Τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός οδεύει για νέα χρονιά ρεκόρ ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι, που ασχολούνται με τον τουρισμό σπεύδουν να επωφεληθούν της σημαντικής αύξησης της τουριστικής ροής». Συμπλήρωσε ότι «η φήμη και η ταυτότητα ενός προορισμού, που έχει διαμορφωθεί σταδιακά και με επίπονες προσπάθειες των πολλών, δεν πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από τους λίγους».
«Καταφέραμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να μειώσουμε τις τιμές. Να διορθώσουμε λάθη που μας έβγαλαν εκτός ανταγωνισμού. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη», δήλωσε με έμφαση και κατέληξε ότι ο τουριστικός κλάδος πρέπει να προστατεύσει τον ελληνικό τουρισμό, με ψυχραιμία, σύνεση και σοβαρότητα.
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δέχθηκε ότι υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αισχροκέρδειας λόγω και της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται, τα οποία όπως είπε προκαλούν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Σύνδεσμο. Υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν από τις περιπτώσεις των κακών επαγγελματιών.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει καταγγελίες για αυξήσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφικό, ιδιαίτερα για τη Μεσσηνία, για περιοχές που σημειώνουν άνοδο στις επισκέψεις, αλλά είναι μακριά από τα να καθιερωθούν σαν ελκυστικοί προορισμοί για τους ξένους. Αν εξαιρέσουμε το συγκρότημα Costa Navarino, την πρώτη θέση κρατούν στη Μεσσηνία οι Έλληνες τουρίστες, που και αυτούς η οικονομική κρίση τους έχει περιορίσει σε αριθμό και έξοδα.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) ο εσωτερικός τουρισμός, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί καθίζηση. Εως και το 2008 ο εσωτερικός τουρισμός αντιστοιχούσε περίπου στο 28% - 30% του ετήσιου τζίρου, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε υποχωρήσει σχεδόν στο 15%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου