Η καλύτερη εξαγωγική
χρονιά για το καρπούζι
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ εξαγωγική χρονιά ήταν η φετινή το καρπούζι θερμοκηπίου, καθώς η πρώιμη συγκομιδή της υπαίθριας καλλιέργειας καθυστέρησε ελάχιστα λόγω της μειωμένης καρπόδεσης, ενώ σε αρκετές περιοχές η παραγωγή των πρώιμων καρπουζιών ήταν ικανοποιητική. Ευοίωνες ήταν και οι συνθήκες για το υπαίθριο καρπούζι, αφού η έναρξη της συγκομιδής του ταυτίστηκε με την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι και τους 30ο C στη Ρωσία και τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.
Πάντως, η ζήτηση και η απορρόφηση του συγκεκριμένου προϊόντος εξαρτάται άμεσα από τις θερμοκρασίες στην καταναλώτριες χώρες. Για παράδειγμα, φέτος η άνοδος των θερμοκρασιών τις τελευταίες μέρες πάνω από τους 20ο C στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οδήγησε στην ενίσχυση της τιμής παραγωγού στα 50-55 λεπτά το κιλό από τα 40-45 λεπτά. Σημειώνεται ότι στην αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου, ήταν διαθέσιμο στην αγορά μόνο το καρπούζι από τα θερμοκήπια της Κρήτης, για το οποίο η ζήτηση ήταν μεγάλη, με την τιμή παραγωγού να φτάνει τα 80-85 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, η τιμή παραγωγού για το καρπούζι από τα θερμοκήπια της Ηλείας που μπήκαν στην παραγωγή στη συνέχεια, ξεκίνησε από τα 60 λεπτά και αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 50-55 λεπτά.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ένας από τους λόγους, για τον οποίο διατηρείται αυτή η τιμή παραγωγού για το καρπούζι θερμοκηπίου, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας στις περισσότερες καταναλώτριες χώρες και τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο, είναι και η μειωμένη φετινή παραγωγή σε αρκετές περιοχές, όπως στην Ηλεία και τα Φιλιατρά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών την άνοιξη, των βροχών και του δυνατού αέρα, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην γίνει η καρπόδεση.
Μάλιστα, οι δυνατοί άνεμοι στο τέλος Απριλίου τραυμάτισαν τα καρπούζια καθιστώντας τα μη εμπορικά. Ειδικά στις καλλιέργειες, όπου οι παραγωγοί δεν είχαν τοποθετήσει μαύρο πλαστικό στη γραμμή φύτευσης προς αποφυγή του κόστους, οι ζημιές ήταν μεγάλες. Η μη καρπόδεση των πρώιμων καρπουζιών και οι τραυματισμοί τους από τους ανέμους, οδήγησε, εκτός από τη μείωση της παραγωγής, και στην οψίμησή της. Έτσι, όπως είπε στην Agrenda ο Γιάννης ∆ιασάκος, παραγωγός από την Ηλεία, ενώ κανονικά ξεκινάμε τη συγκομιδή της υπαίθριας καλλιέργειας κατά τις 20 Μάη, τώρα θα αρχίσουμε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Καλή πιθανότατα θα είναι η ποιότητα των παραγόμενων καρπουζιών τη φετινή χρονιά. Πιο αναλυτικά, όπως υπογραμμίζει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, τα καρπούζια θα είναι ώριμα, με Brix πάνω από 8,5 και χωρίς προβλήματα στην εξωτερική τους εμφάνιση. Την τελευταία δεκαετία οι καταναλωτές προτιμούν τα καρπούζια μεσαίου μεγέθους (5 – 10 κιλά), ενώ παλαιότερα η ζήτηση ήταν αυξημένη και για τα μεγαλύτερα καρπούζια. Η ζήτηση για το καρπούζι είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα και στις καταναλώτριες χώρες.
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ
Χαμηλότερη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή καρπουζιού κατά 1-2 τόνους το στρέμμα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία έφτασε τους 6,5-9 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την περιοχή. Η συγκομιδή στην Τριφυλία Μεσσηνίας, σχεδόν ολοκληρώθηκε ενώ στην Ηλεία η συγκομιδή άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Εκτός από την Ηλεία και την Τριφυλία, καρπούζι καλλιεργείται και στην Κρήτη, ενώ λίγες ποσότητες παράγονται και στην Λάρισα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Μεσολόγγι κ. α. Στην Κρήτη το καρπούζι καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε θερμοκήπια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καλλιεργείται κυρίως ως υπαίθρια καλλιέργεια. Για παράδειγμα, στην Ηλεία η έκταση της υπαίθριας καλλιέργειας ανέρχεται σε 20.000 στρέμματα, ενώ τα τελευταία 6-8 χρόνια έχουν εισέλθει στην καλλιέργεια περίπου 2.000 στρέμματα θερμοκήπια. Βέβαια, όπως δήλωσε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, το κόστος της πρώιμης καλλιέργειας είναι υψηλότερο από αυτό της όψιμης 10-20 % και συγκεκριμένα γύρω στα 800-1.100 ευρώ το στρέμμα.
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου