Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Απόψε η λαμπερή πρεμιέρα στο Μέγαρο Χορού



παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού

ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ NDT 2 ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ 4 ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ



ΑΠΟΨΕ στις 10 το βράδυ η πρεμιέρα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού, με το ολλανδικό σχήμα NDT 2. Τα φυντάνια του NDT (Nederlands Dans Theater) θα παρουσιάσουν τέσσερις υψηλού επιπέδου και ιδιαιτέρων απαιτήσεων χορογραφίες απόψε και αύριο το βράδυ την ίδια ώρα στο Μέγαρο Χορού. Σήμερα το βράδυ στην πρεμιέρα θα παρευρεθούν εκτός άλλων και οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

          Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέτος, συμπληρώνει τα είκοσί του χρόνια. Είκοσι συνεχή χρόνια, κατά τα οποία συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και κατέλαβε μια διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς.
Το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το «παιχνίδι» του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ το NDT 2!
Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ανοίγει με το Nederlands Dans Theater 2, σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μάς συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, χορευτές από 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978.
          Το Nederlands Dans Theater είναι μια δημιουργική καλλιτεχνική ομάδα που αναζητεί πάντα εξαιρετικά ταλέντα και γόνιμες συνεργασίες. Ο χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ που ανέλαβε από το 2011 τα ηνία της ομάδας μετά την επί 36 χρόνια εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γίρζι Κύλιαν, σηματοδοτεί τη συνέχεια του ιστορικού συγκροτήματος, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων.
Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το NDT 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει τέσσερις χορογραφίες.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
          Η παράσταση αποτελείται από τέσσερις σύντομες χορογραφίες – αριστουργήματα από την ιστορία του χορευτικού σχήματος. Την παράσταση αποτελούν:
·        H χορογραφία Gods and Dogs, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο», απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή... Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 στην Ολλανδία. Διάρκεια: 24’
·        Η χορογραφία «Shutters Shut”. Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της. Διάρκεια: 4’
·        Η χορογραφία “Subject to Change”. Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003. Διάρκεια: 18’
·        Τέλος, η χορογραφία Cacti, έργο του συνεργαζόμενου με το NDT2 σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό. Διάρκεια: 27’

Καλλιτεχνική διεύθυνση του NDT 2: Paul Lightfoot
Χορογραφίες: Alexander Ekman, Jiři Kylian, Sol Leon & Paul Lightfoot

Χορεύουν: Luke Cinque-White, Olivier Coeffard, Spencer Dickhaus,
Clement Haenen, Chuck Jones, Gregory Lau, David Ledger, Luna Mertens,
Imre van Opstal, Xanthe van Opstal, Devi Selly, Yukino Takaura, Fernando Troya,
Casia Vengoechea, Clara Villalba, Richel Wieles, Katarina van den Wouwer

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.


ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: 10:00-13:00 και 18:30-21:00 καθημερινά  (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)
Aγορά μέσω πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard στα τηλέφωνα 27210 97610 και 27210 97630 / Φαξ: 27210 97613 καθημερινά  (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παράσταση Nederlands Dans Theater 2 στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
€20,00 (α΄ ζώνη), €15,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
& €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση lassociation fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο)
€15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

Παράσταση KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation στο Αμφιθέατρο Κάστρου
€20,00 και €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση Mette Ingvartsen στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
€12,00 και €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

Παράσταση Αερίτες στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
€15,00 (α΄ ζώνη), €12,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) και €8,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση Πετρόσουπα στο Αμφιθέατρο Κάστρου
€12,00, €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) και €8,00 (παιδικό)

Ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια του Φεστιβάλ:
-10,00€ για τις παραστάσεις: Nederlands Dans Theater 2, l’association fragile / christian rizzo και KVS, les ballets C de la B & A.M. Qattan Foundation.
-8,00€ για τις παραστάσεις: Mette Ingvartsen, Αερίτες και Πετρόσουπα
H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας:  Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ.

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου