Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΕΛ.ΑΣ.


Συνελήφθησαν αστυνομικοί για κύκλωμα διακίνησης



μεταναστών και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»!

ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ

 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αστυνομικός και απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού, κατηγορούνται για στενή συνεργασία με οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», με διεθνείς προεκτάσεις, ενώ ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, συνελήφθη επίσης για άλλου είδους συναλλαγή, έναντι αδράς αμοιβής, με έναν απο τους αρχηγούς του κυκλώματος.

Ο αστυνομικός μέλος του κυκλώματος είναι αρχιφύλακας, 50 ετών, που υπηρετεί στα ΜΑΤ, ενώ ο αξιωματικός είναι αστυνομικός διευθυντής, που υπηρετεί στην Κορινθία, ενώ μέχρι πριν απο λίγους μήνες υπηρετούσε σε νευραλγική υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής.
Η σοβαρή υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά απο στοχευμένες έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, που διήρκεσαν περίπου οκτώ μηνες, ενώ χτες και προχθές, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηγση κατα την οποία συνελήφθησαν συνολικά έξι ατομα.
Συλληφθέντες είναι δύο συνταξιούχοι ναυτικοι, ηλικίας 67 και 52 ετών, οι οποίοι θεωρούνται αρχηγοί της οργάνωσης, μια 42χρονη τραπεζική υπάλληλος, ο απόστρατος πλωτάρχης του Λιμενικού και οι δύο αστυνομικοί.
Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται και δύο αδέλφια υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι καταζητούνται για διακίνηση μεταναστών και για ναρκωτικά, απο το 2002 και ταυτοποιήθηκαν απο τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας.
Όπως έγινε γνωστό απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον απο το 2012, με την καθοδήγηση του 57χρονου πρώην ναυτικού και οργανωτή τον 52χρονο, διευκόλυνε την είσοδο στην χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, τους οποίους με σκάφη μετέφεραν αρχικά στις ακτές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας, με αμοιβή 2.000-3.000 ευρώ για τον κάθε μετανάστη. Απο εκεί με φρτηγα μεταφοράς εμπορευμάτων που έφεραν βουλγαρικές πινακίδες ή με άλλα οχήματα, τους μετέφεραν σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, ή με φουσκωτό, απο το Καλο Νερό Μεσσηνίας, τους οδηγούσαν σε κότερα που έπλεαν σε διεθνή ύδατα, δήθεν για λόγους αναψυχής, με προορισμό την Κροατία, τα οποία τους αποβίβαζαν στην Ιταλία.
Ο αρχιφύλακας έπαιζε ρόλο προπομπού κατα τις μεταφορές των παράνομων μεταναστών, γι' αυτό κινούνταν με την στολή του και έφερε αστυνομικό ασύρματο, ενώ για τις υπηρεσίες του ελάμβανε αμοιβή 2.000 ευρώ κάθε φορά.
Ο απόστρατος πλωτάρχης, είχε το ρόλο του πληροφοριοδότη για τυχον ελέγχους και γενικώς τις κινήσεις του Λιμενικου.
Ο αστυνομικός διευθυντής συνελήφθη γιατί στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονταν για το κύκλωμα των διακινητών, διαπιστώθηκε οτι πληρώθηκε με το ποσό των 11.000 ευρώ, απο τον 52χρονο πρώην ναυτικό, προκειμένου να του βρει άτομο το οποίο του χρωστούσε μεγάλο χρηματικό ποσό. Γι' αυτό σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.
Επισημαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές Αρχές καθώς και την ταυτοποίηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη σκάφους, υπό επωνυμία « KISMET », ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του και αμέσως μετά σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού, που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό επωνυμία « STORM UP », το οποίο και κατασχέθηκε.
Για το «ξέπλυμα» των κερδών η οργάνωση χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως μικρές καταθέσεις ( smurfing ), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.
Στις έρευνες για την αναζήτηση σκαφών και ειδικά του « STORM UP », συμμετείχε ενεργά κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στα σπίτια των δύο συνταξιούχων ναυτικών και της 42χρονης τραπεζικού υπαλλήλου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, περίπου 60.000 ευρώ, 10.000 δολάρια ΗΠΑ και 32 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και έγγραφα τραπεζικών σθναλλαγών, ναυτικοί χάρτες και άλλα πειστήρια.
Οι ναυτιλιακοί χάρτες έφεραν ιδιόχειρες σημειώσεις στα σημεία κίνησης των παράνομων δρομολογίων, δηλ. ακτή Τουρκίας, παράλια Πελοποννήσου, Αδριατικό Πέλαγος (Κροατία και Β. Αλβανία), Ιταλικές ακτές.
Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες υποθέσεις.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου