Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ


Οικόπεδα συμφώνησαν να ανταλλάξουν



Δήμος Καλαμάτας και Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ οικοπέδων μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας υπήρξε το επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι από πλευράς Μητροπόλεως και Δήμου Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «η συνάντηση υπήρξε δημιουργική και αποτελεσματική, όπως είναι κάθε φορά οι συναντήσεις μας με το Μητροπολίτη, ο οποίος στηρίζει τον Δήμο μας σε κάθε σημαντική για το κοινωνικό σύνολο προσπάθεια».
Ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει την ανταλλαγή οικοπέδων, παραχωρώντας ισάξια οικόπεδα στην περιοχή της Αρτέμιδος, ώστε να τεθούν στη διάθεσή του από πλευράς Μητροπόλεως (ανήκουν στα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα και σε Ιερά Μονή) τα εξής οικόπεδα:
1. Έκταση περίπου 1.300 τετρ. μέτρων στην είσοδο του Κάστρου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων και αναστροφής τουριστικών λεωφορείων
2. Έκταση περίπου 3.000 τετρ. μέτρων στην Αγία Παρασκευή, περιοχή όπου δεν υπάρχει άλλος ανοικτός χώρος.
«Σήμερα ελήφθη η καταρχήν απόφαση και θα ακολουθήσει η γραφειοκρατική διαδικασία», ανέφερε ο Παν. Νίκας, προσθέτοντας πως όσον αφορά στην πολεοδομική μελέτη Κηπούπολης, έχει προσδιορισθεί χώρος για την κατασκευή Ναού.
ΕΡΓΑ LEADER
Στην συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση που υπέγραψε ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημ. Ιατρίδης, με την οποία εντάσσονται έργα LEADER, τις σχετικές προτάσεις για τα οποία είχε υποβάλει ο Δήμος Καλαμάτας, στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 –2013». Πρόκειται για τα εξής έργα, για τα οποία η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας θα είναι μηδενική, δηλαδή δεν θα δαπανηθούν δημοτικοί πόροι, καθώς ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός και η δημόσια δαπάνη ταυτίζονται, ενώ ο ΦΠΑ θα καλυφθεί με εθνικούς πόρους:
1.     Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων στον αποστραγγιστικό χάνδακα Ρίνα Δ. Ε. Άριος, προϋπολογισμού 56.910,57 ευρώ,
2.     αναβάθμιση ιπποδρομίου Πλατέος, προϋπολογισμού 104.065,04 ευρώ,
3.     ανάπλαση δημοτικής οδού Τοπικής Κοινότητας Ασπροχώματος, από Εκκλησία Ταξιαρχών έως Νέα Είσοδο, προϋπολογισμού 41.056,91 ευρώ,
4.     αναβάθμιση αποθηκών ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση, προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ,
5.     μετατροπή του υφισταμένου κτηρίου αρχοντικού Δαγρέ στην Τ.Κ. Αριοχωρίου σε εκθετήριο που σχετίζεται με τη λαογραφική - αγροτική - πολιτιστική κληρονομιά, προϋπολογισμού 32.520,33 ευρώ και
6.     μετατροπή κτηρίου πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Άριος σε εκθετήριο, προϋπολογισμού 56.910,57 ευρώ.
Ο δήμαρχος, με δηλώσεις του, εξέφρασε ευχαριστίες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ειδικό Γραμματέα Δημήτριο Ιατρίδη, καθώς και προς την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Νίκο Αλεξανδρόπουλο και τα στελέχη της, μέσω της οποίας προωθήθηκε η ένταξη των έργων αυτών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου