Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

«Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΗΜΑ…» ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ!


Λειτούργησε ο ανταγωνισμός σε δημοπρασία


συνεταιρισμού για 52 τόνους ελαιολάδου!

● ΣΤΑ 2,966 ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ 52 ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


● ΣΠΑΝΕ ΤΑ «ΑΤΥΠΑ ΚΑΡΤΕΛ» ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΝΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

 
ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ρε παιδιά, έγινε καμία… κατολίσθηση και δεν την πήραμε χαμπάρι;
Πως έφθασε η τιμή του ελαιολάδου, σε δημοπρασία 52 τόνων από το Συνεταιρισμό Γλυφάδας στα 2,966 ευρώ το κιλό, όταν εδώ και μήνες, παρά τις ελλείψεις προϊόντος, η τιμή ήταν καθηλωμένη στα 2,75-2,80 ευρώ;

Πως έγινε και οι πέντε συμμετέχοντες έδωσαν από 2,90 και πάνω και μάλιστα τοις μετρητοίς; Τους… τσίμπησε καμιά μύγα ή ψύλλοι στ’ αυτιά τους μπήκανε; Εδώ μέχρι τώρα «το ’παιζαν», προφανώς… προμελετημένα, στα 2,75 και με επιταγές μηνός έως τριμήνου; (οι οποίες επιταγές πολλές φορές «γυρίζουν», συνήθως για άλλο ένα τρίμηνο…)
Επειδή προβλέπω μούγκα για ευνόητους λόγους, να σας πως εγώ ξεκάθαρα τι έγινε: Στη δημοπρασία για πρώτη φορά εμφανίστηκε η εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε., με την οποία πρόσφατα η «Ενωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε μια πολύπλευρεη και σημαντική συνεργασία, η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Ετσι τα αντανακλαστικά των τοπικών εμπόρων λειτούργησαν για πρώτη φορά ανταγωνιστικά και έγινε το… θαύμα!
Οι τοπικοί εξαγωγείς-τυποποιητές, προφανώς, διερωτήθηκαν: για να ’ρχεται η «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» στη δημοπρασία κάτι ετοιμάζει, οπότε... βουρ στο λιμπί! Ετσι οι τιμές που δόθηκαν (κλειστές προσφορές ήταν 2,90-2,92-2,94-2,955 και με 2,966 πλειοδότησε, η ΑΓΡΟΒΗΜ).
Φανταστείτε να ήταν παρούσα στο παιχνίδι και η νέα «παράγκα» που θέλουν να στήσουν οι Μιχάλης, Κοζομπόλης και άλλες «προοδευτικές συνεταιριστικές δυνάμεις»…! Θα… τίναζαν την banka στον αέρα!!!
Πάντως εμείς, όπως και όλοι οι αγρότες, οι πραγματικοί παραγωγοί και συνεταιριστές, καταλάβαμε πολύ καλά τι έγινε, και ορθώς έγινε και λειτούργησε ο υγιής ανταγωνισμός που πάντα θα είναι υπέρ του παραγωγού. Καθ’ ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα…»!
Η εναρμόνιση πρακτικών, τα καρτέλ και οι «παράγκες» κάθε είδους λειτουργούν για τη χειραγώγηση των τιμών σε βάρος του παραγωγού. Και αφού η οικονομικά χρεοκοπημένη ΕΑΣ (άραγε ποιοι, πως και γιατί την χρεοκόπησαν θα το μάθουμε ποτέ;) δεν μπορεί να παίζει παιχνίδι χωρίς λεφτά, η όποια παρέμβασή της είναι ανίσχυρη και προεξοφλημένη από τα «πακέτα» των εταιρειών, που χρησιμοποιούν συνήθως  και κάποιους «περίεργους» συνεταιριστές, ως ντίλερ, προφανώς με το αζημίωτο!...
Η δυναμική επιστροφή της Ενωσης μέσω της συμφωνίας με την Κωνσταντόπουλος Α.Ε. αλλάζει τα δεδομένα στην τοπική αγορά ελαιολάδου και οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες για το προϊόν και το εισόδημά τους.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Υ.Γ.: Να σημειώσουμε ότι παρούσα στη δημοπρασία ήταν και η ίδια η «Ενωση Μεσσηνίας» προσφέροντας 3 ευρώ το κιλό, αλλά δεν πληρούσε τον όρο «μετρητοίς» που είχε τεθεί.
Υ.Γ.1: Ένα παρασκήνιο μόνο να αναφέρω, ότι την τελευταία στιγμή έγινε από κάποιους συμμετέχοντες εμπόρους διόρθωση τιμής στην προσφορά επί τα βελτίω, αφού δεν μπορούσαν να «διαβάσουν» τις προθέσεις της Κωνσταντόπουλος Α.Ε., η οποία είχε προσφορά στα 2,94 ευρώ.
Υ.Γ.2: Προβλέπω σε επόμενη δημοπρασία ή πράξη αγοράς ελαιολάδου στη Μεσσηνία η τιμή να εκτοξεύεται αρκετά πάνω από τα 3 ευρώ.
Υ.Γ.3: Καμία άλλη προσφορά πέραν εκείνης του Μιχάλη δεν έμαθα να έφθασε στην Ενωση τα τελευταία 24ωρα! Τι έγινε, ρε παιδιά; Γιατί κωλώσατε τόσο νωρίς; Βάλτε τώρα που γυρίζει, έτσι κι αλλιώς παιχνίδι εντυπώσεων παίζετε, αφού οι περισσότεροι από τους τώρα συμπράττοντες κατά το παρελθόν ή την ΕΑΣ «αρμέγατε» ή υπογείως την υπονομεύατε για να την χρεοκοπήσετε. Άξιος  ο μισθός σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου