Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΑΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ»

Τέλος στους «ενοικιαζόμενους προπονητές»!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014


Τέλος στους …«ενοικιαζόμενους προπονητές» επιθυμούν Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας και Σύνδεσμος Προπονητών, βάζοντας έτσι «φρένο» σε εκείνους που επιθυμούν να διαβάλουν το επάγγελμα του προπονητή και το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο.
Αυτό στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης στο αμφιθέατρο «ΑΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ» πραγματοποίησε χθες η ΕΠΣ Μεσσηνίας για μέλη Δ.Σ. Σωματείων και ειδικότερα τους εκπρόσωπους που παρευρίσκονται στον πάγκο της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα, τους προπονητές ομάδων, τους διαιτητές και παρατηρητές αγώνων.
Σκοπός ήταν η ενημέρωση όλων σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου και ορισμένες τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στον ΚΑΠ. Από την χθεσινή εκδήλωση απουσίαζε λόγω των υποχρεώσεών του στο δήμο Οιχαλίας, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδης Σταθόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Λεωνίδας Οικονομίδης προλόγισε τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία ωστόσο η προσέλευση ήταν μικρή. Πρώτο θέμα ήταν ο αριθμός ατόμων στον πάγκο αλλά και η ιδιότητα αυτών. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ (αρθρ. 13, παρ 6) μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο δικαίωμα να παρευρίσκονται έχουν ο γιατρός του αγώνα κι ένας γιατρός κάθε ομάδας, ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας, ο φυσικοθεραπευτής, ο προπονητής και τυχόν βοηθός του και οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές. Εντός του αγωνιστικού χώρου παρευρίσκονται και δυο τραυματιοφορείς. Επ’ αυτού ότι ισχύει στη Γ΄ Εθνική ισχύει και στην τοπική κατηγορία.


Προπονητές υπό ενοικίαση!
Μείζον θέμα ήταν οι υπό ενοικίαση προπονητές. Ένα «μαύρο» κεφάλαιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που όπως επισημάνθηκε χθες απ’ όλους τους ομιλητές δεν αποτελεί λύση.
«Με το ασυμβίβαστο προπονητή – παράγοντα να υφίσταται, δεν είναι λύση η ενοικίαση του πτυχίου», ανάφεραν μεταξύ άλλων οι κ. Οικονομίδης και Σκαφιδάς τονίζοντας πως σε περιπτώσεις που αποδειχθούν πως σωματεία παραβαίνουν τους κανονισμούς προβλέπονται χρηματικές ποινές.
Ο κ. Σκαφιδάς επίστησε προσοχής στους προπονητές, ενώ ξεκαθάρισε πως αρμόδιοι για την τήρηση των κανονισμών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι προπονητές, ο σύνδεσμος και όλοι οφείλουν να προστατεύουν το επάγγελμα του προπονητή. Παράλληλα ο κ. Σκαφιδάς στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία της πλειοψηφίας των προπονητών, η παρουσία των οποίων χθες στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» ήταν αισθητά μικρή: «Είναι λυπηρό να δίνουμε αγώνα, να επιβάλλουμε στις ομάδες να έχουν προπονητές και να μην δίνουμε το παρόν σε κάτι που μας αφορά άμεσα».
Το τρίπτυχο ποδοσφαιριστές – διαιτητές – προπονητές αποτελούν την «πυραμίδα» για την προστασία του χώρου από το φαινόμενο «ενοικιαζόμενων προπονητών» που παράλληλα στερεί από έναν πτυχιούχο προπονητή μια θέση εργασίας. «Είναι απαράδεκτο… δεν είναι σωστό να στερεί από ένα συνάδελφό θέση στον πάγκο κάποιου σωματείου» είπε ο κ. Σκαφιδάς ο οποίος δεν άφησε εκτός της πυραμίδας αυτής τους αιμοδότες παράγοντες, η συμβολή των οποίων είναι εξίσου σημαντική. Πολλή σημαντική χαρακτήρισε την βοήθεια δυο φορέων: ένωσης και διαιτησίας για την τήρηση της …τάξης! Άλλωστε είναι φυσικό και λογικό ο έλεγχος του πάγκου γίνεται από τον παρατηρητή και τον διαιτητή.
Κλείνοντας ο κ. Σκαφιδάς ζήτησε σε όλους να δείξουν ηθικό …ανάστημα, τονίζοντας το κύρος και την σοβαρότητα του φ.α. ως επίσημο έγγραφο στο οποίο πρέπει να γράφονται αλήθειες. Επίσης απευθυνόμενος στους διαιτητές ζήτησε ίση μεταχείριση για όλους τους προπονητές, ανεξάρτητα σε ποιο πάγκο κάθονται και ποια κατηγορία.

Ανάγκη για ανανέωση
Την ανάγκη ανανέωσης της διαιτησίας στη Μεσσηνία επισήμανε ο κ. Κότσαρης που μίλησε μαζί με τον κ. Μανωλόπουλο εκ μέρους της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
«Πρέπει να γίνει ανανέωση γι’ αυτό ζητάμε πίστωση χρόνου καθώς δίνουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά να πάρουν παιχνίδια». Για το λόγο αυτό ζήτησε κατανόηση και υπομονή.
Ο κ. Μανωλόπουλος απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη νέα σχολή διαιτησίας (ξεκινά στις 4/11) ώστε νέα πρόσωπα να εμπλουτίσουν τη μεσσηνιακή διαιτησίας.

Σεμινάριο προπονητών
στην Καλαμάτα μέσα στο 2014
Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ΕΠΟ έλαβε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας και νυν δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και κατόπιν σχετικής πρότασης από τους προπονητές της Μεσσηνίας, δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου με πολύ καλούς προπονητές/ εκπαιδευτικούς στην Καλαμάτα μέσα στο 2014. Ένα σεμινάριο που θα απευθύνεται σε προπονητές των Συνδέσμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας και θα έχει ελεύθερη παρακολούθηση.
● Η χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με παρουσίαση βίντεο και σλάιντ με αναλύσεις φάσεων και τροποποιημένων άρθρων του ΚΑΠ (οφσάιντ και άλλα).


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου