Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

16 κολυμβητές από κάθε άκρη της γης διεκδικούν τον τίτλο του νικητή των 30 υδάτινων χιλιομέτρων!

φωτογραφία απο τον 25ο Διάπλους
  • Ο Ν.Ο.Κ. "Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ 28Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
  • ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΛΙΚΑ 

ΔΕΚΑΕΞΙ κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Ν. Αμερική (Αργεντινή), την Ιβηρική Χερσόνησος (Ισπανία), την Ιταλική Χερσόνησο (Ιταλία), την Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία) και τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Τουρκία) και …τον Ειρηνικό Ωκεανό (Χαβάη), θα διεκδικήσουν αύριο κολυμπώντας στα καταγάλανα ελληνικά νερά τον τίτλο του «νικητή» …των 30 υδάτινων χιλιομέτρων!
Πρόκειται για τον Διεθνή Κολυμβητικού Μαραθωνίου Μεσσηνιακού Κόλπου, τον πλέον διαδεδομένο και πιο δύσκολο ευρωπαϊκό κολυμβητικό Διάπλους, που ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» διοργανώνει για 28η χρονιά και θα γίνει αύριο, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016.
Η εφετινή διαδρομή είναι ίδια με την περσινή και είναι η εξής : Καλαμάτα - Βελίκα - Καλαμάτα. Οι δεκαέξι αθλητές από Ελλάδα, Αγγλία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Τουρκία και Χαβάη θα επιδιώξουν να σπάσουν εφόσον αυτό είναι δυνατόν, το ρεκόρ των 6μιση ωρών στην απόσταση των 30 χιλιομέτρων, που κατέχει από το 2010 ο Ολλανδός Van Der Hulst Ian με χρόνο: 06:32:00. Ο καλύτερος χρόνος στην διπλάσια απόσταση (60 χλμ) ανήκει στον Αμερικανό Jay Benner που το 2000 τερμάτισε μετά από 14 ώρες και 26 λεπτά. Νικητής του 27ου Κολυμβητικού Μαραθωνίου, ήταν ο Έλληνας Αναστάσιος Σαχπαζίδης ο οποίος τερμάτισε μετά από 7 ώρες και 34 λεπτά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Δημήτρης Κακαλίκας, μέλος της ΕΙΟ και πρόεδρος του ΝΟΚ, αφήνοντας …αιχμές για την στήριξη (προφανώς οικονομική) που τυγχάνει εδώ και χρόνια ο επιτυχημένος και δυσκολότερος ευρωπαϊκός Κολυμβητικός Διάπλους, που 28 χρόνια τώρα διοργανώνεται στην πόλη μας από τον ιστορικό σύλλογο του ΝΟ Καλαμάτας. μάλιστα ο πρόεδρος του ΝΟΚ δεν έκρυψε την πρόθεση του να ξεκινήσει αναζήτηση για την εύρεση χορηγών!
Από τη μεριά τους η αντιπεριφερειάρχης κα Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας κ. Μπασακίδης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Καλαμάτας, καλωσόρισαν τη διοργάνωση.
Ελένη Αλειφέρη (αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): «Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος είναι μια μοναδική αθλητική εκδήλωση, η οποία, αφενός επειδή η Μεσσηνία και η Καλαμάτα είναι μια περιοχή άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, που μας προβάλλει ιδιαίτερα και παγκόσμια και είναι γνωστό αυτό! Είμαστε υπερήφανοι που ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας τόσα χρόνια με τόσες δυσκολίες και αντιξοότητες διοργανώνει και προβάλει την περιοχή και τον αθλητισμό, σε ένα πολύ ιδιαίτερα άθλημα όπως είναι η κολύμβηση. Γι’ αυτό οφείλω να συγχαρώ τον Ν.Ο.Κ. και τον κ. Κακαλίκα για τις προσπάθειές τους και αυτό που δίνει από την ψυχή και τη ζωή του σε αυτή την προσπάθεια.»
● Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας): Δυο αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου, αναδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει η πόλη και οι άνθρωποί της στην οργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, και, ταυτόχρονα την κοινωνική ευαισθησία των συμπολιτών μας.»
● Δημήτρης Κακαλίκας (μέλος ΕΙΟ, πρόεδρος ΝΟΚ):  «Θέλω να δηλώσω ότι μετά από 28 χρόνια φτάνω σε σημείο απογοήτευσης όσον αφορά στο συγκεκριμένο αγώνα!!! Τους λόγους δεν είναι ανάγκη να τους συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, εκείνο που σκέπτομαι και σίγουρα θα κάνω είναι του χρόνου να ψάξω να βρω πόρους από κάποια πηγή, που θα καλύπτει τη διοργάνωση ακόμα και με περισσότερες συμμετοχές αν είναι δυνατόν! Θα ψάξω δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχω!
Επί του παρόντος, κα Αλειφέρη σας ευχαριστούμε για την συνεργασία, ευχόμαστε να συνεργαστούμε και του χρόνου!»
Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω, ο κ. Κακαλίκας αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «No comment!…» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που πάμε σε έναν αγώνα από τους πιο δύσκολους της Ευρώπης, όπου ο πιο δύσκολος -πριν το δικό μας - είναι ο Διάπλους της Μάγχης, όλοι οι άλλοι είναι υποδεέστεροι. 30 χιλιόμετρα είναι μόνο αυτός που γίνεται στην πόλη μας και δυστυχώς αυτό το ξέρουν πολλοί λίγοι Έλληνες. Γιατί αν θα δείτε στις συμμετοχές υπάρχει και ένας αθλητής από την Χαβάη! Ποιος του είπε αυτού του ανθρώπου από τη Χαβάη να έρθει στην Καλαμάτα, σίγουρα όχι εμείς! Ο αγώνας όμως έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Εάν θα δείτε Αγγλία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Χαβάη! Αν πάμε αναδρομικά θα δείτε πως έχουν έρθει αθλητές από Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Αφρική. Είναι κάτι που νομίζω πως έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο.»
Για το αγωνιστικό κομμάτι, ανάφερε: «Είναι ο 28ος αγώνας, η εκκίνηση γίνεται στις 7 το πρωί μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο και οι τερματισμοί πάλι στον ίδιο χώρο.
Μέχρι στιγμής ο ταχύτερος αθλητής έχει κάνει 6μιση ώρες! Δύσκολο να κατέβει κι άλλο ο χρόνος, αλλά τις 6μιση ώρες έχουμε σαν βάση και μετά αναμένεται να τερματίζουν οι αθλητές. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να κολυμπήσουμε μέχρι τη δύση του ηλίου. Μετά όποιος δεν έχει τερματίσει τον ανεβάζουμε στο σκάφος και τον βγάζουμε στην στεριά.
Φέτος θα πάνε Βελίκα, όπως και πέρυσι, για οικονομικούς λόγους κι αυτό! Κάνουμε 15 χιλιόμετρα δυτικά και άλλα 15 επιστροφή.
● Χάρης Βγενής (πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας): «Το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας στηρίζει τις διοργανώσεις του ΝΟΚ, οι οποίες έχουν διεθνή εμβέλεια, φέρνουν αθλητές απ’ όλο τον κόσμο στην πόλη μας και δημιουργούν εξωστρέφεια και επισκεψιμότητα στους χώρους του λιμανιού. Γι’ αυτό και ευχαριστούμε τον ΝΟΚ για την διοργάνωση αυτών και θα είμαστε πάντα στο πλάι του.»

Οι φετινοί συμμετέχοντες
1. Boucher James Αγγλία
2. McGowan MS Ellery Αγγλία
3. Chiariano Van'ma Monica Αργεντινή
4. Videnov Dimitar Βουλγαρία
5.Βασίλας Αθανάσιος Ελλάδα
6. Κούστας Τρύφωνας Ελλάδα
7. Λαφαζάνος Ιωάννης Ελλάδα
8. Μαυρίδου Αναστασία Ελλάδα
9. Ρέκκος Αθανάσιος Ελλάδα
10. Ψιλόλιγνου Σοφία Ελλάδα
11. Gomez Zapater Raquel Ισπανία
12. Hernandez Ruiz Cesar Ισπανία
13. Rodriguez Rosa Miquel Angel Ισπανία
14. Attila Manyoki Ουγγαρία
15. Aydogdu Mustafa Τουρκία
16. Minaglia Steven Χαβάη

Χρονοδιάγραμμα Αγώνα
ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2016: Αφίξεις  αθλητών από  Ατλαντικό, Άπω Ανατολή και Αυστραλία. Φιλοξενία στη Καλαμάτα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09/2016: Αφίξεις αθλητών από Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική. Φιλοξενία στη Καλαμάτα
Ώρα 21:00: Κλήρωση αθλητών - συνοδευτικών σκαφών.
ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2016
Ώρα 07:00: Εκκίνηση εμπρός από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας
Τερματισμοί των αθλητών μετά το μεσημέρι και έως τη δύση του ηλίου εμπρός από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας
Ώρα 21:30: Τελετή απονομής επάθλων

Πληροφορίες για τον αγώνα
● Ο μαραθώνιος αρχίζει στις 7.00 π.μ. και τελειώνει με τη δύση του ηλίου. Κολυμβητές/τριες που δεν έχουν τερματίσει μέχρι τότε και δεν βρίσκονται 2 χλμ. από τον τερματισμό θεωρούνται μη τερματίσαντες.
● Κατά την διάρκεια του διάπλου απαγορεύεται στους κολυμβητές/τριες να αγγίξουν την βάρκα ή άλλο επιπλέον αντικείμενο μέσα και έξω από το νερό, διότι αυτόματα θα ακυρωθούν.
● Κάθε κολυμβητής/τρια θα συνοδεύεται από σκάφος που θα παρέχει η διοργανώτρια αρχή και απαραίτητα από προπονητή ή συνοδό .

 ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ 60 ΧΛΜ
1. Jay Benner USA 14:26:00 (2000)
2. Wunder Armin Johannes German 18:32:00 (2011)
3. Manyoki Attila Hungary 21:00:00 (2012)
4. Psilolignou Sophia Greece 23:03:00 (2004)

ΑΠΟΣΤΑΣΗ 30 ΧΛΜ (10 πρώτοι)
1. Van Der Hulst Ian Dutch 06:32:00 (2010)
2. Mohamend Maaruf Egypt 06:33:00 1993
3. Jay Benner USA 06:44:00 1998
4. Charcharis George Greece 06:47:00 2004
5. Clark Shelley Australia 06:47:00 (2010)
6. Toni Stefanofski Fyrom 06:47:00 2001
7. Hisham Masri Syria 06:50:00 1998
8. Mouala Mosab Syria 06:50:00 1998
9. Stojanovski Ilija Fyrom 06:51:00 2004
10. Volpi Laura Italy 06:56:00 (2010)


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου