Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου οι υπεύθυνες δηλώσεις 
στις τράπεζες για προστασία της κύριας κατοικίας


Την παράταση του χρόνου έως το τέλος Φεβρουαρίου  για υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, ανακοίνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μετά από αίτημα των τραπεζών-μελών της.

Οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, ανακοίνωσε η ΕΕΤ, που πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε σύσταση για το θέμα από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Πριν από λίγες ημέρες ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε απευθύνει σύσταση στην ΕΕΤ να παρέμβει στα μέλη της άμεσα στα μέλη της, με την υπόδειξη «να δέχονται αμελλητί τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4224/2013, προκειμένου οι δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Νόμου».

Η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε στη σύσταση αυτή, καθώς από καταγγελίες που έχει δεχθεί, προκύπτει ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους.

Η σύσταση δε της Αρχής για άμεση συμμόρφωση των τραπεζών έγινε δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στη ρύθμιση έληγε την 31η Ιανουαρίου 2014 (διαφορετικά θα έπαυε να ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών).

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ
Στην παρέμβασή της για το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας η ΕΚΠΟΙΖΩ στις 16 Ιανουαρίου ανέφερε:
«Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος (4224/2013) για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, έως τις 31.1.2014, ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους. Εντούτοις, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από οφειλέτες σχετικά με την άρνηση των υπαλλήλων ορισμένων τραπεζών να παραλάβουν την υπεύθυνη δήλωση.
Η πρωτοφανής αναλγησία των τραπεζών να εφαρμόσουν το νόμο, με κίνδυνο οι δανειολήπτες να μην μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, βρίσκει έδαφος τόσο στις ασάφειες και αντιφάσεις του Ν.4224/2013 όσο και στην απροθυμία της κυβέρνησης να παρακολουθήσει σοβαρά και υπεύθυνα την εφαρμογή του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:
- Την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αναλάβει τις ευθύνες της, και τις τράπεζες, να παύσουν τις παράνομες πρακτικές τους και να δέχονται τις υποβαλλόμενες υπεύθυνες δηλώσεις.
- Την Κυβέρνηση, αφενός να προβεί στην τροποποίηση του νόμου, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης και αφετέρου, να επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν το νόμο.
- Τους καταναλωτές να επιμένουν στην κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης και να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.
- Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την ένταξή τους στο νέο νόμο, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ (www.ekpizo.gr), να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας καθώς και να επισκεφτούν στα γραφεία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου