Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΓΑ 5,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ

Κόντρα περιφέρειας – υπουργών για αποκατάσταση
των ζημιών από τη φονική θεομηνία!

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΠΕΡΙ «ΦΙΑΣΚΟΥ» Ο Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ Ο Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ


ΤΑ… ΨΙΧΟΥΛΑ της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία αρκετές περιοχές, αποφάσισαν να χορηγήσουν, με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας
Η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού  Αλέξη Χαρίτση, αφορά στους δήμους Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων που επλήγησαν τον δήμο Θάσου, Θερμαϊκού καθώς και άλλους πολλούς που ακόμη μετρούν τις πληγές τους από τις θεομηνίες. Τα χρήματα – ψίχουλα, καθώς προφανώς και δεν αρκούν για την κάλυψη τόσο αυξημένων αναγκών σε τόσο πολλές περιοχές - προέρχονται από το εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή των υπουργών «προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών, ενώ για την υλοποίηση των έργων, οι δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Οι υπουργοί που έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς, για την κατάσταση που επικρατεί, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, αναγνωρίζουν πως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν και επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση πως προτίθενται να στραφούν στην αναζήτηση πόρων και από άλλες πηγές, όπως αυτή μέσω ΕΣΠΑ. «Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μη διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών. Τα αρμόδια υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους δήμους και τις περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ –ΧΑΡΙΤΣΗ 
ΣΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΙΑΣΚΟ»

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης απαντούν στις αναφορές Τατούλη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είχε κάνει λόγο για «φιάσκο» της κυβέρνησης. «Με άστοχες  δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιχειρεί να μεταφέρει δικές του ευθύνες στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ανταποκρίθηκε με τον πιο άμεσο τρόπο και αυτό το γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί, οι πληγέντες και οι τοπικές κοινωνίες» απάντησαν στον κ. Τατούλη οι Κουρουμπλής – Χαρίτσης. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης, επεσήμαινε ότι η περιφερειακή αρχή πήγε έτοιμη στην συνάντηση με υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην αποκατάσταση των βλαβών. «Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά δεν έκανε τίποτα από αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και σημείωσε ότι τα κυβερνητικά κλιμάκια εμπιστεύθηκαν την περιφέρεια Πελοποννήσου, τόσο για να ενημερωθούν, όσο και να συνεργασθούν για τα προβλήματα των περιοχών που επλήγησαν και αυτό «γιατί είμαστε προσεκτικοί, γνωρίζουμε τα προβλήματα και ανταποκρινόμαστε άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμεση επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου