Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΥΒΑΡΝΤΑΛΙΚΙΑ» ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



Άλλοι «κέρναγαν» και άλλοι πληρώνουν…!

Η «ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 
Σ’ ΕΝΑ άρθρο του, στην «Παραγωγή» του Σαββάτου, ο Νίκος Φιλιππίδης γράφει: «Ούτε αν πλήρωναν από την τσέπη τους τα τεράστια πρόστιμα που έχει επιβάλει η Κομισιόν για «αβλεψίες» στην πολιτική τους, δεν θα ήταν τόσο «κουβαρντάδες» οι Έλληνες πολιτικοί που πέρασαν την τελευταία δεκαετία από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...».

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα άσκησης της πολιτικής στην Ελλάδα. Οι υπουργοί δεν βαρύνονται με την ευθύνη των αποφάσεών τους και δεν πληρώνουν από την τσέπη τους, κάτι που θα τους επέβαλε να μελετούν πολύ καλά το που βάζουν την υπογραφή τους. Ανάπτυξαν τις πελατειακές σχέσεις τους με χαριστικές αποφάσεις, σίγουροι ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα μόνιμα υποζύγια, οι Έλληνες πολίτες. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν πολιτικές ευθύνες και σταματά εκεί κάθε έρευνα. Γνωρίζοντας, μάλιστα, το ποιοι είναι και ποια πολιτική θ’ ακολουθήσουν, έκαναν ένα νόμο περί ευθύνης υπουργών ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό.
Όλες αυτές οι σκέψεις γίνονται, γιατί τις τελευταίες ημέρες, με τελεσίδική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην Κομισιόν 387,4 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις, το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη». Τότε, το 2009, ο υπουργός Γεωργίας Σωτήρης Χατζηγάκης έδωσε στους αγρότες αποζημιώσεις, δήθεν, για ζημιές του 2008, οι οποίες όμως δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και, κατά σύμπτωση, όλα έδειχναν ότι το 2009 θα ήταν έτος πρόωρων εκλογών. (Εκείνη την εποχή στο «πακέτο Χατζηγάκη» 500 εκατ. ευρώ, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλαγε για «ψίχουλα» και το ΠΑΣΟΚ ζητούσε αποζημιώσεις για τους αγρότες 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον!!!).
Το ότι ουδέποτε οι υπουργοί λογάριασαν το παραμικρό, φαίνεται από το ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης, γνωρίζοντας ότι παρανομεί, έδωσε τα λεφτά στους αγρότες, παρ’ όλο που λίγες ημέρες πριν η Κομισιόν είχε οριστικοποιήσει πρόστιμα 250 εκατομμυρίων ευρώ για παλαιότερες υποθέσεις την περίοδο 2003- 2005.
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ      
Το 2007 η Κομισιόν έστειλε δύο επιθεωρητές , οι οποίοι σε έρυνες που έκαναν, διαπίστωσαν πλημμελείς ελέγχους από τις ελληνικές αρχές για την περίοδο 2003- 2007, με υπουργούς τους Δρυ, Τσιτουρίδη και Μπασιάκο. Τελκά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο, τον Απρίλιο του 2011, στην Ελλάδα 250 εκατομμύρια ευρώ, που αναλογούν:
● 133.315.230,85 ευρώ στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005.
● 3.701.088,51 ευρώ για εκπρόθεσμη δαπάνη κατάρτισης του Συστήματος Γεωγραφικών Προσδιορισμών στον ελαιοκομικό τομέα.
● 122.425.959,66 ευρώ για το καθεστώς άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007.
Τα λεφτά αυτά είχαν καταλογιστεί σε βάρος της Ελλάδας, γιατί οι επιδοτήσεις είχαν δοθεί κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων, με αποτέλεσμα την στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Για την ακύρωση του προστίμου, η χώρα μας προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο, το οποίο με απόφαση του, τον Μάιο του 2013, απέρριψε τους λόγους ακύρωσης που επικαλείτο η Ελλάδα και επικύρωσε το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο την απέρριψε. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται «λόγω πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και τις αροτραίες καλλιέργειες» και η Ελλάδα «δεν ολοκλήρωσε το σύστημα αναγνώρισης αγροτοτεμαχίων».
ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ»
Πάνω κάτω, η ίδια διαδρομή ακολουθήθηκε για το «πακέτο Χατζηγάκη».
Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα να επιστρέψει το ποσό των 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί αυτά δόθηκαν κατά παράβαση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και γιατί νοθεύουν των ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών της ΕΕ. Η ειρωνεία είναι ότι την προσφυγή κατά της απόφασης στο Γενικό Δικαστήριο έκανε η υπουργός Κατερίνα Μπαζελή, η οποία σαν ευρωβουλευτής είχε φέρει στο προσκήνιο την υπόθεση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρχή της έρευνας έγινε, όταν είχε πληροφορηθεί, τον Ιανουάριο του 2009, «σχετικά με τις αντισταθμιστικές  πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Μαζί με την προσφυγή η Ελλάδα κατέθεσε και αίτηση να μην εκτελεστεί άμεσα η ποινή, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου. Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, συνέβαλε αποφασιστικά στο να γίνει δεκτή, τον Σεπτέμβριο του 2012, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Όμως, αυτό δεν σήμαινε ότι θα γλυτώναμε και την επιστροφή των χρημάτων. Τελικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε ένα προς ένα τα ελληνικά επιχειρήματα και επικύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΓΑΠΟΝΤΙΕΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
Στο σχετικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται μακράν πρώτη, με πρόστιμα 1.298.306.099,80 ευρώ. Στο συνολικό ποσό των «δημοσιονομικών διορθώσεων», τα πρόστιμα στην Ελλάδα αποτελούν το 26,5% του συνολικού ποσού που έχει επιβληθεί στις 27 χώρες. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν «μακάκες» να πληρώσουν τα σπασμένα;
Δεύτερη ακολουθεί η Ιταλία με 759.160.124,89 ευρώ, στην τρίτη θέση βρίσκεται Ισπανία με 653.533.166,54 ευρώ και από κοντά η Μεγάλη Βρετανία με 595.539.819,13 ευρώ. Ίσως, ο πίνακας να δείχνει τις αιτίες για το μέγεθος του ευρωσκεπτικισμού των Βρετανών. Όμως για τις χώρες του νότου, που κατά κανόνα είναι γεωργοπαραγωγικές χώρες και ομνύουν στη συνοχή της ΕΕ, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Με τέτοιες επιδόσεις στις παραβάσεις των κοινοτικών κανονισμών, δικαιολογημένα οι Ευρωπαίοι του βορρά να μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Παραγωγής»: Μέσα στον τελευταίο χρόνο, το ποσό που επιβλήθηκε στην Ελλάδα να επιστρέψει, στο πλαίσιο των «δημοσιονομικών διορθώσεων» της περιόδου 2007- 2013, αυξήθηκε κατά 136,3 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να καλείται να επιστρέψει, μέσα στα επόμενα χρόνια, 529 εκατομμύρια ευρώ. Δύο είναι τρόποι είσπραξης του ποσού. Ο ένας είναι να επιστρέψουμε άμεσα τα λεφτά, πράγμα αδύνατο, αφού λεφτά δεν υπάρχουν.  Ο δεύτερος είναι, ο πιο πιθανός, να παρακρατηθούν από τις κοινοτικές καταβολές και να πρέπει να πληρωθούν οι δικαιολογημένες αποζημιώσεις από το κρατικό ταμείο. Δηλαδή, να εγγραφούν στον προϋπολογισμό, να επιβληθούν φόροι και μετά να πληρωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν. Αν υπολογίσουμε ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις του 2011, εύκολα καταλαβαίνουμε το πότε θα πληρωθούν οι νέες αποζημιώσεις.
ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ
Το 2009 είχαν δοθεί εθνικές ενισχύσεις μέσω του deminimis, με την άδεια της τότε επιτρόπου Γεωργίας Μάριον Μπόελ, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε καμιά από τις υπόλοιπες χώρες δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, παρά μόνο στη δική μας. Η ενημέρωση της Κομισιόν έγινε από την τότε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, η οποία μίλησε παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μεταφέροντας την δήλωση του Σ. Χατζηγάκη, «δίνουμε ενισχύσεις στους αγρότες ύψους 387 εκατ. ευρώ».
Ήταν η εποχή της μεγάλης παγκόσμιας αναστάτωσης, μετά το κραχ του 2008. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τις δυσκολίες, κυρίως την στήριξη των τραπεζών, χωρίς πολιτικούς τριγμούς. Την Ελλάδα, αντί της συνεννόησης, ο Γιώργος Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έτρεχαν στο πλευρό κάθε πικραμένου και εδέχοντο ψέκασμα από τα ΜΑΤ είτε στο πλάι των αγροτών είτε των απεργών του ΟΛΠ ενάντια στην COSCO, άσχετα αν σαν υπουργός η Λούκα Κατσέλη εξήρε την επένδυση των Κινέζων.
Τα ίδια είχε κάνει με την απογραφή ο Γιώργος Αλογοσκούφης το 2004. Τα ίδια κάνει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαφορούν αν δίνουν στο εξωτερικό την εικόνα… παρδαλής χώρας! Κοροϊδεύουν ότι θα φέρουν Άνοιξη στην καθημερινότητα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, μη έχοντας να μοιράσει τα λεφτά που έταξε, μας έβαλε για τα καλά σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, στο δρόμο των μνημονίων. Όπως τότε το ΠΑΣΟΚ έστεκε δίπλα στην «μπούκα» του Νίκου Φωτόπουλου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, έτσι και σήμερα τα στέκονται δίπλα του στα μπαλκόνια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. (Μάλιστα την Τετάρτη Φωτόπουλος και Πετράκος θα κάνουν κοινή εμφάνιση στο λιμάνι της Καλαμάτας για να… (δια)φωτίσουν τους Μεσσήνιους και να τους σπρώξουν στη… μάχη για την ανατροπή και επιστροφή στο «ένδοξο παρελθόν» που μεγαλουργούσε ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός!).
Ιδιαίτερα για τη ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση του 30% της ενέργειας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αποτελεί κοινοτική οδηγία στην οποία πρέπει να συμμορφωθούμε. Η αντιπολίτευση που ομνύει στην συμμετοχή μας στην ΕΕ, ας μη πελαγοδρομεί στην μικροπολιτική. Το 30% της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ιδιώτες, κάτι που πρέπει να κάνουν, εάν και όταν ποτέ γίνουν κυβέρνηση.
Φυσικά γράφουν στα παλιά παπούτσια τους το κόστος των μικροπολιτικών παιχνιδιών, αφού τον λογαριασμό άλλοι τον πληρώνουν.
Θανάσης Κουκοβίστας


ΛΕΖΑΝΤΑ ΠΙΝΑΚΑ
Πηγή: Εφημερίδα «Παραγωγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου